Koiranpennut, mehiläiset ja Dinojuna

Toby on melkein kahdeksan vuotta, mutta seitsemän. Hän kysyi senaattoriltaan Tom Cottonilta yleisötilaisuudessa Arkansasissa, pitääkö todella luopua puistoista ja lastenohjelmista ja monesta muusta, jotta saadaan rahaa Trumpin muuriin.

Tobylle lastenohjelmat olisivat paljon muureja tärkeämpiä, ja hän sitä paitsi pitää meksikolaisista.

http://www.cnn.com/2017/02/22/politics/boy-toby-question-tom-cotton-town-hall-trnd/index.html?sr=fbpol022317boy-toby-question-tom-cotton-town-hall-trnd0503PMVODtopLink&linkId=34808817

Yleisö hurrasi, senaattori ei vastannut.

Toby viittasi Trumpin päätökseen leikata PBS Kids -kanavan rahoitusta, eli paikallista Pikku-Kakkosta, joka näyttää muun muassa Dinojunaa ja Puuha-Peteä. Säästö olisi säälittävän pieni kymmenien miljardien muuriin verratuna.

image2Kysymys oli osuva. Trump on ensimmäisinä viikkoinaan osoittanut totaalista empatian puutetta jyrätessään vaalilupauksiaan läpi.

Ja hänen puoluetoverinsa ovat kellahtaneet selälleen ja antaneet hänen tehdä mitä tahansa.

Trump on kumonnut päätöksen, joka suojeli mehiläisiä tuholaismyrkyiltä.

Trump on kumonnut päätöksen, joka suojeli koiranpentuja vaatimalla julkaisemaan tiedot eläinsuojelurikkomuksista.

Trump on ilmoittanut vievänsä köyhiltä terveydenhuollon ja naisilta oikeuden päättää omasta kehostaan.

Trump kehui kumonneensa turhat rajoitukset, jotka estivät hiilikaivoksia dumppaamasta jätteitään suoraan jokiin ja metsiin.

Trump on kumonnut säädöksen, joka vaati sijoitusneuvojia ajattelemaan asiakkaan etua.

IMG_1157Trump on luvannut estää avun sodan runtelemilta pakolaisilta.

Trump on kumonnut lain, joka esti vakavasti mielisairaita hankkimasta raskasta aseistusta ja haluaisi aseet myös kouluihin.

Lukion ranskanopettajani antoi muistisäännön: mieti, miten tämä menee suomen kieliopissa, ja tee täysin toisin.

Trump tuntuu operoivan hieman samaan tapaan: mieti, miten moraalinen ihminen toimisi, mikä olisi hyväksi ihmiskunnalle, ja toimi sitten täysin päinvastoin.

Trump on käynyt trans-seksuaalien, muslimien, latinojen, maahanmuuttajien ja muiden vähäosaisten kimppuun, halunnut siirtää verovarat rikkaiden taskuihin, yrittänyt tukkia tiedemiesten ja toimittajien suut, luvannut lopettaa ympäristönsuojelun ja kylvänyt riitaa kaikkien, paitsi Vladimir Putinin kanssa.

IMG_6347Hän on Yhdysvaltain presidentti, jota Yhdysvaltain kansalaiset pelkäävät. Hän on esikuva ja johtaja, joka nykyään joka välissä kutsuu rehellisiä työtään tekeviä kansalaisia Yhdysvaltain kansan vihollisiksi, koska nämä paljastavat hänen valheensa.

Hän itse on presidenttinä valehdellut julkisesti joka ikisenä päivänä, jonka on hallinnut. Usein monta kertaa päivässä.

Trump on ilmiselvä uhka demokratialle ja maailmanrauhalle, mutta erityisen pelottavaa on, miten tehokkaasti ja sujuvasti Trumpin harjoittama aivopesu on tuottanut tulosta.

Konservatiivien ideariihi CPAC kokoontui tällä viikolla Marylandissa, ja perjantaina juhlapuheen piti itse The Donald. Hän valehteli taas paljon ja syytti mediaa kaikesta. Yleisö repesi äänekkäisiin, lähes orgastisiin U-S-A, U-S-A -huutoihin.

Kun joku jakoi yleisölle Venäjän lippuja, joihin oli kirjoitettu Trumpin nimi, väki heilutti niitä innolla. Siinä transsissa meni läpi mikä tahansa. Ironia ja historian tuntemus eivät olleet kovin vahvasti edustettuina. Lähes uskonnollinen hurmos sitäkin vahvemmin.

Myöhemmin Valkoinen talo eväsi monilta Trumpia kritisoineilta tiedotusvälineiltä pääsyn lehdistötilaisuuteen. Totuuden vastainen sota tuntuu saavan yhä hurjempia muotoja.

IMG_6336Arizonassa republikaanienemmistö hyväksyi tällä viikolla osavaltion senaatissa lain, joka kriminalisoi kaiken mielenosoittamisen ja rinnastaa sen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Samansuuntaisia lakialoitteita on vireillä 18 osavaltiossa. Syynä on tietysti se, että niin monet ovat lähteneet kaduille vastustamaan Trumpia.

Republikaanit kongressissa suostuvat tutkimaan, saiko luonnonpuisto tietää etukäteen, että siitä tuli luonnonpuisto, mutta eivät suostu tutkimaan Trumpin Venäjä-suhteita.

Trumpin väki on ilmoittanut, että kaikki negatiivinen uutisointi on valetta, kaikki kyselyt, joissa Trumpia ei rakasteta ovat keksittyjä ja kukaan ei saa koskaan kyseenalaistaa hänen valtaansa.

Jos kukaan ei pysäytä tätä presidenttiä, amerikkalaislta viedään paljon muutakin kuin Dinojuna.

Trumpilla on kohta verta käsissään

Donald Trump kiihdytti holtitonta vihapuhettaan tällä viikolla leimaamalla median kansanviholliseksi.

Oli tuskin sattuma, että juuri tuolla samaisella termillä ruorimies Mao ja generalissimo Stalin puhuivat niistä, jotka heitä vastaan asettuivat.

Yleensä kansanvihollisen leima oli yhtä kuin kuolemantuomio.

IMG_1193

Kampanja mediaa vastaan on ollut keskeinen osa Trumpin pyrkimyksiä häivyttää omat valheensa ja sitä on yritetty ymmärtää ja selittää erinäisin taktisin teorioin.

Ja ehkä Trumpilla vain on joku diktaattori-fetissi, eikä hän oikeasti tajua, että nyt on väärä foorumi roolileikeille. Ehkä.

Fakta on kuitenkin se, että kun ensimmäinen vatipää tekee iskun tiedotusvälineitä ja/tai toimittajia vastaan, Trumpilla on verta käsissään.

On suoranainen ihme, jos näin ei tapahdu.

Ja on aivan varmaa, että Trump ei vastuutaan myönnä.

Trump lähetti myös kannattajilleen 25-kohtaisen mediakyselyn, jossa vihjailevin ja asenteellisin kysymyksin yritettiin saada tukijat tuomitsemaan valtavirran mediatalojen toiminta.

IMG_1191Epäselväksi jäi, mihin kyselyä oli tarkoitus käyttää.

Seuraavana päivänä tuli uusi viesti, jossa Trump oli raivostunut siitä, että demokraatit olivat sabotoineet hänen kyselynsä – eli siis jotkut olivat vastanneet VÄÄRIN.

Onhan se nyt epäreilua, jos joku vastaa toisin kuin Trump olisi halunnut. FAKE ANSWER.

Media on silti hyvä vihollinen Trumpille, koska niin moni pitää sitä epäluotettavana. Ja jatkuva rummutus valeuutisista nakertaa toki uskottavuutta edelleen. Ja hämärtää monien mielissä sitä, että oikeasti Trump on se, joka päivittäin valehtelee.

Kuitenkin on hyvä huomata, että media ei ole monoliitti, ja toiset ovat luotettavampia kuin toiset. Ja kaikesta aivopesusta huolimatta monet tämän myös tajuavat.

 

IMG_1198

Morning Consultin tuoreimman kyselyn mukaan ABC, CBS, CNN, New York Times ja moni muu on yli 60 prosentin mielestä edelleen luotettava.

 

IMG_1163

image7FOX Newsilla on melko paljon tukijoita, mutta sen uskottavuutta myös kyseenalaistetaan kaikkein eniten.

Ahdasmielinen Breitbart (vas.) ja vainoharhainen Infowars (yllä) taistelevat tasaväkisesti The Onionin kanssa luotettavuuslistan hännillä, ja vain aniharva pitää niitä uskottavina tietolähteinä.

Näistä kolmesta Breitbartin perustaja Steve Bannon on Valkoisen talon päästrategi, Infowarsin perustaja Alex Jonesilla on Trumpin mielestä loistava maine ja The Onion ilmoittaa olevansa satiirisivusto.

 

Tv-mainoksia yhden hengen yleisölle

Donald Trump rakastaa televisiota. Hän menestyi esiintymällä kameran edessä ja himoitsee television tuomaa julkisuutta.

Trump myös rakastaa television katsomista. Hän seuraa kaapelikanavien uutislähetyksiä tuntikausia joka päivä ja ne ovat hänelle keskeisin tietolähde.

Usein Trumpin kiukkuiset twiitit tulevat vain muutama minuutti sen jälkeen kun hän on saanut niihin kimmokkeen katsomastaan ohjelmasta – yleensä FOX Newsilta.

IMG_1178

Jo kampanjan aikaan moni huomasi, että paras tapa kiinnittää Trumpin huomio, oli mennä vieraaksi ohjelmaan, jota tämä katsoo. Jopa omat neuvonantajat käyttivät tätä strategiaa.

Nyt Trumpin suosimien ohjelmien mainosajasta ja vieraspaikoista käydään kovaa kisaa juuri samasta syystä.

Myös Trumpin ihon alle pääsee parhaiten television avulla. Saturday Night Liven sketsit ovat paitsi hyvin kirjoitettuja, myös äärimmäisen vaikutusvaltaisia.

Trump hermostuu aina kun Alec Baldwin esittää häntä, ja Melissa McCarthyn irvailu lehdistösihteeri Sean Spicerille on sekin osunut maaliinsa.

https://www.youtube.com/watch?v=fbhz3XcNzGU

Trumpista on kiva solvata muita, mutta hän hermostuu heti jos joku nauraa hänelle.

Omaa myöhäisillan Last Week Tonight -showtaan vetävä John Oliver on vienyt Trumpille tv:n avulla naljailun astetta pidemmälle.

Hän on oikeasti ostanut mainosaikaa juuri Trumpin katsomista FOX:n, CNN:n ja MSNBC:n aamuohjelmista ja käyttää slotit niin sanotun presidentin sivistämiseen.

(mainosten osuus ohjelmassa alkaen kohdasta 21.11.)

IMG_1181

Ensimmäinen rennonletkeän cowboy-hahmon lukema infopaketti ajettiin ulos maanantaina. Siinä kerrottiin, mistä elementeistä Yhdysvaltain ydinpuolustus koostuu.

Tulevissa mainoksissa valistetaan muun muassa, että kaikki mustat eivät asu slummeissa, ja että vaikka joskus olisi kylmää, niin se ei tarkoita, ettei maapallo lämpenisi. ”Sotket sään ja ilmaston, kamuseni!”

Nyt jäädään odottamaan, meneekö viesti tätä kautta perille.