Liberaalien salaliitto

IMG_7017

Viime lauantaina järjestettiin eri puolella Yhdysvaltoja satoja mielenosoituksia tieteen puolesta. Päämarssille Washingtonissa kokoontui arviolta 40 000 ihmistä. Kantava ajatus oli, että tiedettä ei saa politisoida, vaan sen pitää antaa toimia omilla ehdoillaan koko ihmiskunnan hyväksi.

Pontimena oli Donald Trumpin hallinnon tiede- ja ilmastopolitiikka, joka on ollut paitsi täysin vastuutonta myös selkeästi suunnattu omille ydinkannattajille. Trump haluaa tuhota ja kumota kaiken, mitä edeltäjä Barack Obama teki, koska sillä saa poliittisia irtopisteitä. Niinpä yksi mielenosoittajien paidoissa ja kylteissä usein näkynyt iskulause oli ”Tiede ei ole liberaalien salajuoni”.

IMG_7002

IMG_7004

IMG_7043

Marssin osallistujat olivat takuulla asiakysymyksissä oikeassa, eikä Trumpin kyynisessä ympäristön raiskaamisessa ole mitään puolustettavaa.

Niinpä iso osa marssin sanomasta oli myös yleistä Trumpin hallinnon vastustamista, johon on vajaan 100 päivän aikana tullut aiheita vähintäänkin riittävästi.

IMG_6999

Silti voi aiheellisesti kysyä, kääntyykö marssin viesti sitä itseään vastaan. Se kun saattoi jopa vahvistaa käsitystä siitä, että tiedeväki ja ilmastonmuutoksesta puhuvat aktivistit todella ovat jonkinlainen liberaali eliittiporukka.

IMG_7006

On helppo ymmärtää, että tieteen, faktojen ja ympäristön puolustaminen yhdistyy Trumpin vastustamiseen. Sen jälkeen Trumpin kannattajien on vain aika vaikea tulla näissä asiakysymyksissä tiedemarssijoiden kanssa samaan leiriin.

Kun marssilla näkyy kyltti, jossa on Trumpin kuva ja teksti: ”Meillä ei ole vielä rokotusta tyhmyyttä vastaan, mutta kehittelemme sellaista parhaillaan”, moni aistii asenteessa ripauksen ylimielisyyttä.

Samalla tiede ja faktat politisoituvat entisestään. Poteroista tulee yhä syvempiä.

IMG_7054

Onhan tilanne tietysti absurdi, kun tieteen ja tosiasioiden puolustaminen tulkitaan automaattisesti istuvan presidentin solvaamiseksi. Ei tiedemiehiä varmaan voi vaatia Trumpia tukemaankaan. Tiede- ja ympäristöjärjestöjen mediastrategioissa on silti paljon hiottavaa.

IMG_7052

Sunnuntaina washingtonilaisessa Politics&Prose -kirjakaupassa oli paneelikeskustelu ilmastonmuutoksesta. Kansalaisjärjestö 350.orgin perustaja Jamie Henn ihmetteli, miksi esimerkiksi Yhdysvalloissa puhutaan vain negatiiviseen ja fatalistiseen sävyyn siitä, miten hiilikaivoksien työpaikat vähenevät. Harvoin näkee positiivisia juttuja siitä, miten paljon uusia työpaikkoja aurinkovoima tuo, vaikka jo nyt niitä työpaikkoja on yli kaksinkertainen määrä hiiliteollisuuteen verrattuna.

Ensi lauantaina on seuraava iso marssi. Tällä kertaa ilmaston puolesta. Maanantaina puolestaan marssitaan maahanmuuttajien tueksi. Todennäköisesti marssijat saavat vahvistusta käsitykselleen siitä, että ovat oikeassa. Trumpin kannattajat luultavasti pysyvät kotona.

IMG_7049

Kustaan Köyhää Silmään Again

Donald Trumpilla ja republikaanisella puolueella on käynnissä mielenkiintoinen kauhun tasapainoon perustuva yhteiskuntakokeilu: Trump saa täyttää taskunsa korruption avulla, tuhota Yhdysvaltain maineen kansainvälisillä areenoilla, vehkeillä Venäjän kanssa ja sekoilla muutenkin vapaasti kunhan puolue saa puolestaan kusta köyhää silmään koko rakon täydeltä.

IMG_6556Trumpin mitkään toimet tai laittomuudet eivät tunnu kiinnostavan republikaaneja vähääkään. Jos Barack Obama olisi tehnyt edes murto-osan siitä, mitä Trump jo ensimmäisenä kuukautenaan, helvetti olisi irti ja jokainen mahdollinen tutkintakomissio paahtaisi pitkää päivää. Nyt myös komeaa Grand Old Party (GOP) nimeä tottelevan perinnepuolueen johtohahmot yrittävät epätoivoisesti siirtää puheenaihetta toisaalle ja vakuutella, ettei täällä ole mitään nähtävää.

Ei voida tutkia presidentin oudon läheistä ja piiloteltua suhdetta Venäjään, ei voida kritisoida törkeää rahastusta presidentin viran avulla, ei voida tuomita öisiä twitter-herjoja, joissa syytetään Obamaa rikolliseksi, ei ihmetellä, miksi kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi nimetty Michael Flynn toimikin Turkin laskuun samalla kun pääsi käsiksi Yhdysvaltain tiedusteluraportteihin, ei kyseenalaistaa rasistista maahanmuuttokieltoa tai järjetöntä (ja kallista) muuria. Mikään ei käännä näiden niin sanottujen patrioottien päätä, kun kyseessä on Donald Trump ja sitä kautta myös oma valta.

Trump taas antaa Paul Ryanin, Mitch McConnellin ja kumppanien temmeltää, kunhan nämä eivät tutki hänen omia tekosiaan ja auttavat Trumpia täyttämään edes osan vaalilupauksistaan.

IMG_6271Ja näillähän riittää puuhaa: Obamacaren korvaaminen Trumpdontcarella vie miljoonilta köyhiltä terveydenhuollon ja antaa kymmenien miljardien verohelpotukset rikkaille. Paljon ihmisiä kuolee, jos uusi laki menee läpi, mutta republikaanijohto vain naureskelee, että pakkopaidan sijaan nyt kaikille annetaan upea mahdollisuus terveydenhuoltoon. Ja vielä vapaus valita, minkälaista hoitoa laitetaan.

Ihan varmasti rikkailla tämä vapaus on nyt ja vastakin. Köyhille taas Janis Joplinin sanoin ”Freedom´s just another word for nothing left to lose”.

Puolueen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Jason Chauffetz vitsaili, että nyt kansalaisen pitää sitten valita, että ostaako uuden iPhonen vai panostaako omaan terveydenhuoltoonsa. Puhelin maksaa muutaman satasen, terveysvakuutus keskimäärin kymppitonnin vuodessa.

Lain läpimeno ei kuitenkaan ole varma, koska osa republikaaneista pitää sitä liian lepsuna – köyhiltä pitäisi leikata enemmän!

Ja sama kylmä linja kulkee läpi lakialoitteiden nivaskan. Teollisuus kasvuun ympäristö tuhoamalla, kuluttajan ja duunarin asema heikoksi ja firmojen ja rikkaiden edut etusijalle. Pankkien sääntely pois. Jopa perhevapaiden lisäämiseen tähtäävä lakialoite hyödyttää lähinnä yli 100 000 dollaria vuodessa tienaavia. Linja on Trumpin ydinkannattajille painajaismainen, mutta jos he seuraavat vain FOX Newsia ja Breitbartia tämä saattaa mennä heiltä ohi.

Trump puhuu unohdetusta kansasta, muttei tee mitään sen hyväksi.

http://www.cc.com/video-clips/iorx65/the-daily-show-with-trevor-noah-does-trump-remember–the-forgotten-man–

Kovin paljon yhteistä Trumpilla ja republikaanipuolueella ei ole, mutta molemmat selvästi pitävät keskivertoamerikkalaisia tyhminä ja lukutaidottomina, joille voi valehdella loputtomasti.

IMG_6255Trump on tulkinnut tähän asti todella hyvin, miten paksu tuuba menee äänestäjälle läpi. Hän jopa sanoi, että voisi ampua jonkun kuoliaaksi 5:th Avenuella, eikä menettäisi ääniä.

On todella veikeää nähdä, miten pitkään superrikas Trump todella pystyy huijaamaan olevansa köyhän asialla eliittejä vastaan, niin kuin kampanjassaan väitti. Trump kun on oikeasti käänteinen Robin Hood – ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Hän tarvitsee silti myös niitä, joita nyt huijaa, koska pelkästään miljonäärien äänillä ei vaaleja voiteta.

Kunnon populistina Trump lupasi kaikille upean terveydenhuollon, vaikkei sitä tarkoittanutkaan, eikä asiasta mitään tiennyt. Nyt hän pettää taas yhden lupauksensa, joka tuntuu kovasti myös kannattajien kukkarossa.

Kun lupausten ja todellisuuden välinen kuilu lopulta paljastuu, jengi ehkä vihdoin herää, ja republikaanit kokevat Trumpin johdolla ensi vuoden välivaaleissa aivan seismisen murskatappion.

Tai sitten tämä kansa on vielä enemmän kujalla kuin olen kuvitellut.

Soita Paranoid!

IMG_1244Rock-keikoilla aika säännöllisesti joku yleisöstä huutaa suvantokohdassa ”Soita Paranoid!”

No ei bändi koskaan soita, eikä huutaja sitä edes oikeasti oleta. Läppä on jo vähän väsynyt.

Donald Trumpilta kukaan ei ole Paranoidia pyytänyt, mutta hän esittää sitä silti jatkuvasti. Sekä artisti että yleisö myös ottavat vitsin vakavasti.

Trumpin mukaan Barack Obama on oikeasti kenialainen muslimi, perusti ISIS:n ja salakuuntelee Trump Towerin puhelimia.

Muslimit hurrasivat World Trade Centerin tornien luhistumista ja juonivat koko ajan jotain pahaa.

Meksikolaiset vyöryvät rajan yli, vaikka oikeasti virta on jo vuosia vetänyt toiseen suuntaan.

Miljoonat maahanmuuttajat ovat äänestäneet laittomasti ja joku on väärentänyt kuvat, joiden mukaan Trumpin virkaanastujaisissa ei ollut ennätysyleisöä.

Joku kopeloi gallupeja Trumpia vastaan, ilmasto ei lämpene ja rokotukset ovat haitallisia… Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Yhteistä näille harhoille on se, että ne maalaavat liioiteltuja uhkakuvia ilman mitään todisteita ja se, että ne ovat peräisin oikeistolaisilta roskasivustoilta tai Trumpia silittäviltä propaganda-asemilta.

IMG_1245

Yhdysvaltain presidentti katsoo FOX Newsin ohjelmia tuntikausia joka päivä, ja se näkyy välittömästi ulostuloissa twitterissä. Paranoidin esittäminen muokkaa jatkuvasti Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

Se, miksi Trump jatkaa huuhaan kylvämistä taas selittyy pitkälti sillä, että se edelleen uppoaa kansaan. Trumpin ydinkannattajakunta on marinoitu salaliittoteorioissa ja uskoo lähes mitä tahansa. Etenkin, jos vainoharhainen teoria jotenkin onnistuu syyttämään Obaman hallintoa ja/tai muslimeja. Todisteiden puute voidaan aina selittää sillä, että hallitus pimittää tietoa. Ja usko viranomaisiin ja kaikkiin instituutioihin on aivan nollassa.

IMG_0987Kun kansalta kysytiin, pimittääkö hallitus tietoa North Dakota Crashista, noin kolmasosa oli sitä mieltä, vaikka kyse oli kyselyn laatijoiden keksimästä tapahtumasta.

Ei ihme, että Bowling Green Massacre, Pizzagate, aivopesu juomaveteen lisätyn fluorin ja Justin Bieberin avulla sekä avaruusliskojen ylivalta uppovat kansaan kuin väärä raha.

Jos Yhdysvaltain presidentti uskoo Infowarsin juttua, jonka mukaan Hillary Clinton veti huumeita ennen vaalitenttiä, niin miksei kouluttamaton perus-Joe uskoisi?

Chapman Universityn viime vuonna tekemän kyselyn mukaan amerikkalaiset pelkäävät ylivoimaisesti eniten korruptoituneita virkamiehiä.

Kymmenen kärkeen mahtui myös terrori-isku itseä ja maata kohtaan, läheisen kuolema ja vakava sairastuminen sekä rahojen loppuminen. Kymmenen kärjestä löytyi myös Obamacare ja aserajoitukset.

Ei siis terveydenhuollon puute ja ampumisen uhriksi joutuminen, vaan hallituksen sekaantuminen jotenkin näihin asioihin. Joukkoampumisen tai sattumanvaraisen ammuskelun uhriksi joutuminen oli uhkalistalla melko kaukana kärjestä.

Kuitenkin Yhdysvalloissa vuosina 2005-2014 keskimäärin 11737 ihmistä vuodessa kuoli toisen amerikkalaisen ampumiin luoteihin. Yli 20 tapauksessa vuosittain ampujana oli taaperoikäinen lapsi.

Islamistiterroristit puolestaan tappoivat keskimäärin 9 ihmistä vuodessa ja näistäkin jihadisteista enemmistö oli Yhdysvaltain kansalaisia.

Trumpin ratkaisu ihmishenkien säästämiseksi? Rajoittaa muslimien pääsyä maahan ja höllentää aserajoituksia entisestään.

Ehkä Trumpin pitäisi vainoharhaisen twiittaamisen sijaan kuunnella Black Sabbathin klassikko.

”I need someone to show me the things in life that I can’t find.

I can’t see the things that make true happiness, I must be blind.”