Kustaan Köyhää Silmään Again

Donald Trumpilla ja republikaanisella puolueella on käynnissä mielenkiintoinen kauhun tasapainoon perustuva yhteiskuntakokeilu: Trump saa täyttää taskunsa korruption avulla, tuhota Yhdysvaltain maineen kansainvälisillä areenoilla, vehkeillä Venäjän kanssa ja sekoilla muutenkin vapaasti kunhan puolue saa puolestaan kusta köyhää silmään koko rakon täydeltä.

IMG_6556Trumpin mitkään toimet tai laittomuudet eivät tunnu kiinnostavan republikaaneja vähääkään. Jos Barack Obama olisi tehnyt edes murto-osan siitä, mitä Trump jo ensimmäisenä kuukautenaan, helvetti olisi irti ja jokainen mahdollinen tutkintakomissio paahtaisi pitkää päivää. Nyt myös komeaa Grand Old Party (GOP) nimeä tottelevan perinnepuolueen johtohahmot yrittävät epätoivoisesti siirtää puheenaihetta toisaalle ja vakuutella, ettei täällä ole mitään nähtävää.

Ei voida tutkia presidentin oudon läheistä ja piiloteltua suhdetta Venäjään, ei voida kritisoida törkeää rahastusta presidentin viran avulla, ei voida tuomita öisiä twitter-herjoja, joissa syytetään Obamaa rikolliseksi, ei ihmetellä, miksi kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi nimetty Michael Flynn toimikin Turkin laskuun samalla kun pääsi käsiksi Yhdysvaltain tiedusteluraportteihin, ei kyseenalaistaa rasistista maahanmuuttokieltoa tai järjetöntä (ja kallista) muuria. Mikään ei käännä näiden niin sanottujen patrioottien päätä, kun kyseessä on Donald Trump ja sitä kautta myös oma valta.

Trump taas antaa Paul Ryanin, Mitch McConnellin ja kumppanien temmeltää, kunhan nämä eivät tutki hänen omia tekosiaan ja auttavat Trumpia täyttämään edes osan vaalilupauksistaan.

IMG_6271Ja näillähän riittää puuhaa: Obamacaren korvaaminen Trumpdontcarella vie miljoonilta köyhiltä terveydenhuollon ja antaa kymmenien miljardien verohelpotukset rikkaille. Paljon ihmisiä kuolee, jos uusi laki menee läpi, mutta republikaanijohto vain naureskelee, että pakkopaidan sijaan nyt kaikille annetaan upea mahdollisuus terveydenhuoltoon. Ja vielä vapaus valita, minkälaista hoitoa laitetaan.

Ihan varmasti rikkailla tämä vapaus on nyt ja vastakin. Köyhille taas Janis Joplinin sanoin ”Freedom´s just another word for nothing left to lose”.

Puolueen näkyvimpiin hahmoihin kuuluva Jason Chauffetz vitsaili, että nyt kansalaisen pitää sitten valita, että ostaako uuden iPhonen vai panostaako omaan terveydenhuoltoonsa. Puhelin maksaa muutaman satasen, terveysvakuutus keskimäärin kymppitonnin vuodessa.

Lain läpimeno ei kuitenkaan ole varma, koska osa republikaaneista pitää sitä liian lepsuna – köyhiltä pitäisi leikata enemmän!

Ja sama kylmä linja kulkee läpi lakialoitteiden nivaskan. Teollisuus kasvuun ympäristö tuhoamalla, kuluttajan ja duunarin asema heikoksi ja firmojen ja rikkaiden edut etusijalle. Pankkien sääntely pois. Jopa perhevapaiden lisäämiseen tähtäävä lakialoite hyödyttää lähinnä yli 100 000 dollaria vuodessa tienaavia. Linja on Trumpin ydinkannattajille painajaismainen, mutta jos he seuraavat vain FOX Newsia ja Breitbartia tämä saattaa mennä heiltä ohi.

Trump puhuu unohdetusta kansasta, muttei tee mitään sen hyväksi.

http://www.cc.com/video-clips/iorx65/the-daily-show-with-trevor-noah-does-trump-remember–the-forgotten-man–

Kovin paljon yhteistä Trumpilla ja republikaanipuolueella ei ole, mutta molemmat selvästi pitävät keskivertoamerikkalaisia tyhminä ja lukutaidottomina, joille voi valehdella loputtomasti.

IMG_6255Trump on tulkinnut tähän asti todella hyvin, miten paksu tuuba menee äänestäjälle läpi. Hän jopa sanoi, että voisi ampua jonkun kuoliaaksi 5:th Avenuella, eikä menettäisi ääniä.

On todella veikeää nähdä, miten pitkään superrikas Trump todella pystyy huijaamaan olevansa köyhän asialla eliittejä vastaan, niin kuin kampanjassaan väitti. Trump kun on oikeasti käänteinen Robin Hood – ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille. Hän tarvitsee silti myös niitä, joita nyt huijaa, koska pelkästään miljonäärien äänillä ei vaaleja voiteta.

Kunnon populistina Trump lupasi kaikille upean terveydenhuollon, vaikkei sitä tarkoittanutkaan, eikä asiasta mitään tiennyt. Nyt hän pettää taas yhden lupauksensa, joka tuntuu kovasti myös kannattajien kukkarossa.

Kun lupausten ja todellisuuden välinen kuilu lopulta paljastuu, jengi ehkä vihdoin herää, ja republikaanit kokevat Trumpin johdolla ensi vuoden välivaaleissa aivan seismisen murskatappion.

Tai sitten tämä kansa on vielä enemmän kujalla kuin olen kuvitellut.

Soita Paranoid!

IMG_1244Rock-keikoilla aika säännöllisesti joku yleisöstä huutaa suvantokohdassa ”Soita Paranoid!”

No ei bändi koskaan soita, eikä huutaja sitä edes oikeasti oleta. Läppä on jo vähän väsynyt.

Donald Trumpilta kukaan ei ole Paranoidia pyytänyt, mutta hän esittää sitä silti jatkuvasti. Sekä artisti että yleisö myös ottavat vitsin vakavasti.

Trumpin mukaan Barack Obama on oikeasti kenialainen muslimi, perusti ISIS:n ja salakuuntelee Trump Towerin puhelimia.

Muslimit hurrasivat World Trade Centerin tornien luhistumista ja juonivat koko ajan jotain pahaa.

Meksikolaiset vyöryvät rajan yli, vaikka oikeasti virta on jo vuosia vetänyt toiseen suuntaan.

Miljoonat maahanmuuttajat ovat äänestäneet laittomasti ja joku on väärentänyt kuvat, joiden mukaan Trumpin virkaanastujaisissa ei ollut ennätysyleisöä.

Joku kopeloi gallupeja Trumpia vastaan, ilmasto ei lämpene ja rokotukset ovat haitallisia… Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Yhteistä näille harhoille on se, että ne maalaavat liioiteltuja uhkakuvia ilman mitään todisteita ja se, että ne ovat peräisin oikeistolaisilta roskasivustoilta tai Trumpia silittäviltä propaganda-asemilta.

IMG_1245

Yhdysvaltain presidentti katsoo FOX Newsin ohjelmia tuntikausia joka päivä, ja se näkyy välittömästi ulostuloissa twitterissä. Paranoidin esittäminen muokkaa jatkuvasti Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

Se, miksi Trump jatkaa huuhaan kylvämistä taas selittyy pitkälti sillä, että se edelleen uppoaa kansaan. Trumpin ydinkannattajakunta on marinoitu salaliittoteorioissa ja uskoo lähes mitä tahansa. Etenkin, jos vainoharhainen teoria jotenkin onnistuu syyttämään Obaman hallintoa ja/tai muslimeja. Todisteiden puute voidaan aina selittää sillä, että hallitus pimittää tietoa. Ja usko viranomaisiin ja kaikkiin instituutioihin on aivan nollassa.

IMG_0987Kun kansalta kysytiin, pimittääkö hallitus tietoa North Dakota Crashista, noin kolmasosa oli sitä mieltä, vaikka kyse oli kyselyn laatijoiden keksimästä tapahtumasta.

Ei ihme, että Bowling Green Massacre, Pizzagate, aivopesu juomaveteen lisätyn fluorin ja Justin Bieberin avulla sekä avaruusliskojen ylivalta uppovat kansaan kuin väärä raha.

Jos Yhdysvaltain presidentti uskoo Infowarsin juttua, jonka mukaan Hillary Clinton veti huumeita ennen vaalitenttiä, niin miksei kouluttamaton perus-Joe uskoisi?

Chapman Universityn viime vuonna tekemän kyselyn mukaan amerikkalaiset pelkäävät ylivoimaisesti eniten korruptoituneita virkamiehiä.

Kymmenen kärkeen mahtui myös terrori-isku itseä ja maata kohtaan, läheisen kuolema ja vakava sairastuminen sekä rahojen loppuminen. Kymmenen kärjestä löytyi myös Obamacare ja aserajoitukset.

Ei siis terveydenhuollon puute ja ampumisen uhriksi joutuminen, vaan hallituksen sekaantuminen jotenkin näihin asioihin. Joukkoampumisen tai sattumanvaraisen ammuskelun uhriksi joutuminen oli uhkalistalla melko kaukana kärjestä.

Kuitenkin Yhdysvalloissa vuosina 2005-2014 keskimäärin 11737 ihmistä vuodessa kuoli toisen amerikkalaisen ampumiin luoteihin. Yli 20 tapauksessa vuosittain ampujana oli taaperoikäinen lapsi.

Islamistiterroristit puolestaan tappoivat keskimäärin 9 ihmistä vuodessa ja näistäkin jihadisteista enemmistö oli Yhdysvaltain kansalaisia.

Trumpin ratkaisu ihmishenkien säästämiseksi? Rajoittaa muslimien pääsyä maahan ja höllentää aserajoituksia entisestään.

Ehkä Trumpin pitäisi vainoharhaisen twiittaamisen sijaan kuunnella Black Sabbathin klassikko.

”I need someone to show me the things in life that I can’t find.

I can’t see the things that make true happiness, I must be blind.”

State of the Union

IMG_1147

Donald Trumpin linjapuhetta kongressille on kehuttu sen sovinnollisesta sävystä. Kaikki on suhteellista ja kauneus katsojan silmässä. Äänensävy toki oli maltillisempi, mutta sisältö tuttua tavaraa.

Puheessaan Trump vahvisti tiedon siitä, että hän perustaa uuden viraston paperittomien maahanmuuttajien rikoksien kirjaamista ja julkistamista varten.

VOICE (Victims Of Immigration Crime Engagement) perustetaan, koska media on kuulemma unohtanut raportoida maahanmuuttajien rikoksista.

Jatkossa tämä niin sanottu epäkohta varmaankin korjaantuu, sillä esimerkiksi Breitbart on ennenkin kerännyt omaksi osiokseen mustaihoisten rikokset, ja varmasti enemmän kuin mielellään ryhtyy Valkoisen talon äänitorveksi tässä asiassa.

IMG_4828Yhden kansanosan rikosten kirjaamista, ja näin kaikkien siihen kuuluvien leimaamista rikollisiksi on tietysti kokeiltu aikaisemminkin. Saksassa 1930-luvulla juutalaisten rikokset listattiin erikseen, koska se sopi natsien poliittisiin tarpeisiin. Hallinnon asettama tavoite saavutettiin.

Tilastojen mukaan maahanmuuttajat tekevät vähemmän rikoksia kuin muut, mutta eihän Trumpistanissa tilastoja tuijoteta.

Yhtä hyvin voisi poimia suurennuslasin alle kaikki John-nimisten henkilöiden tekemät rikokset, sillä heitäkin on vankilassa ihan valtavasti. Kun Johnien rikoksia tarpeeksi kauan rummutettaisiin, nimestä tulisi konnan synonyymi.

Ja esimerkiksi vuonna 1979 syntyi ihan kamala määrä pahoja tyyppejä, joiden kataluutta korostamalla saataisiin ehkä luotua illuusio poikkeuksellisen vastenmielisestä ikäluokasta.

Jos Trump olisi halunnut puheessaan yhdistää kansaa ja kertoa tarinan Yhdysvaltojen sovinnollisuudesta, ainekset olisvat olleet tarjottimella. Hän olisi voinut viitata siihen, kuinka St. Louisissa ja Philadelphiassa muutama viikko sitten muslimit keräsivät rahaa ja osallistuivat hautakivien nostamiseen, kun joku oli vandalisoinut juutalaisen hautausmaan.

Sen sijaan hän päätti kutsua lehtereille Jessican ja Susanin ja kertoa miljoonille tv-katsojille, kuinka maahanmuuttaja tappoi näiden aviomiehet.

Kyse on irrallisista tapahtumista. Valinnoista.

Jälkimmäinen tarina istuu Trumpin maailmankuvaan paremmin.

Trump sanoi valheellisesti, että vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen enemmistö Yhdysvalloissa terrorismista tuomituista henkilöistä olisi tullut maan rajojen ulkopuolelta.

IMG_0850

Ja jätti sopivasti mainitsematta, että valkoihoisten tekemissä rasistisesti motivoiduissa terrori-iskuissa on kuollut yli kaksinkertainen määrä ihmisiä muslimien tekemiin verrattuna.

Trump tunnetusti huomioi älypuhelimellaan vain ne veriteot, joiden tekijöiden kansallisuus ja uskonto vahvistavat hänen käsitystään maailmasta.

Trump myös kertoi kongressille, että lähipäivinä on tulossa on uusi maahanmuuttoasetus. Maailmanlaajuista kaaosta aiheuttaneen edeltäjänsä tavoin se rajoittaa tiettyjen maiden kansalaisten, käytännössä tietyn uskonnon edustajien pääsyä maahan.

Tarkoitus on sama – leimata osa ihmisistä rikollisiksi vain uskonnon, kansalaisuuden tai ihonvärin perusteella.

Mustamaalaus on ollut tehokasta, eikä yhdysvaltalaisten kannata tuudittautua siihen uskoon, että tämä koskee vain joitakin toisia.

Pari viikkoa sitten Muhammad Ali jr. joutui Floridassa moneksi tunniksi kuulusteltavaksi palatessaan Yhdysvaltoihin. Lentokenttävirkailija halusi tietää, mistä moinen nimi on peräisin ja onko nyrkkeilijälegendan poika mahdollisesti muslimi.