Run To The Hills

FullSizeRender

Gnarles Barkleyn vanha Crazy-hitti pauhaa ämyreistä. Lähtöön on muutama minuutti ja aamun usva alkaa hälvetä järven päältä.

”Maybe I´m Crazy, Maybe You´re Crazy, Maybe We´re Crazy – Probably!”

Aika moni varmaan ihan vakavasti miettii touhun mielekkyyttä ja omien voimien riittävyyttä, mutta nyt se alkaa olla vähän myöhäistä.

IMG_2807Alkamassa on Pennsylvaniassa, Readingin lähellä juostu Blues Cruise 50K -kisa. Minulle kyseessä on ensimmäinen ultramaraton. 50 kilometrin matka ei ultraksi ole pitkä, mutta vaikeuskerrointa lisää mäkinen maasto ja kapeat, alustaltaan vaihtelevat polut.

Järjestäjän mukaan reitti ei tosin ole tekninen, vaan kokonaan juostavissa. Muutama mäki on kyllä niin hapokas, että harva niitä juoksee. Yhteensä korkeuseroa on reitin varrella noin 1100 metriä. Silti ensikertalaisia varoitetaan kuvittelemasta, että rasitus olisi ”vain maraton + 8km”. Tämä osoittautui myös todeksi.

Blues Cruise oli äärimmäisen hyvin järjestetty, ja Blue Marsh Lake -järveä kiertänyt reitti oli huikean kaunis ja monipuolinen. Suurin osa oli mäkistä metsää, noin kolmasosa tasaisempaa niittyä tai järvenrantaa seurannutta polkua. Itse en kaipaa louhikkoja tai mutaa, joten maasto oli omaan makuun melko lähellä täydellistä.

Kisan johtaja Stephen Weiss kirjoitti infokirjeessä, että hänen mielestään kenenkään juoksijan ensimmäisen ultran ei pitäisi olla kilometrin lenkin nylkyttämistä uupumukseen asti, vaan nautinnollinen kokemus. Sitä Blues Cruise todella oli. Kisa vedettiin yhtenä 50 kilometrin lenkkinä, ja seitsemän huoltopistettä oli varustettu viimeisen päälle.

FullSizeRender

Pisteillä oli hommissa järjestävän Pagoda Pacers -seuran juoksijoita, joista monilla on rautainen kokemus vastaavista kisoista. Jokaiselta juoksijalta kysyttiin aina erikseen, mitä tankkausta ja apua nämä tarvitsevat.

FullSizeRender

Tarjolla oli perinteisten juomien ja iänikuisten banaaninpuolikkaiden lisäksi keitettyjä perunoita, joita voi uittaa suolassa, kotitekoisia ranskalaisia, maapähkinä-hillo-voileipiä, burritoja, keksejä, limua, pekonia ja vaihteleva liuta muita eväitä. Tarjonta oli niin maittava, että iso osa omista geeleistä ja suklaapatukoista jäi käyttämättä.

IMG_2800

Huoltopisteiden vapaaehtoiset olivat myös amerikkalaiseen tyyliin vetäneet roolinsa täysillä asuja myöten. Yhdellä pisteellä oli Blues Brothers -teema, toisella inspiraatio oli haettu Meksikosta ja kolmannella oli käynnissä saksalaisen oluttuvan Octoberfest.

FullSizeRender

Melko amerikkalaisen optimistinen oli myös reitin varrelle asetettu ”Everything is Awesome” -kyltti. Polven reistailua lukuunottamatta myös allekirjoitin väitteen ainakin kisan suhteen.

IMG_2802Kaikki toimi loistavasti keliä myöten. Jos vain olisin treenannut paremmin, myös loputtomat ylämäet olisivat olleet herkkua.

Yhdysvalloissa Trail Run -tapahtumia tuntuu olevan ihan loputon määrä ja harrastajia riittää. Myös Blues Cruise on kasvattanut suosiotaan ja viime vuosina tapahtuma on myyty loppuun. Tänä vuonna mukaan otettiin 400 juoksijaa.

Järvimaiseman takia kisalle on luotu merellinen teema, vaikka sisämaassa oltiinkin. Maaliin päässeitä tervehti laivaston kapteeni Ted Andrus asianmukaisesti pukeutuneena ja jokainen maaliviivan alle kahdeksassa tunnissa ylittänyt sai soittaa laivakelloa. Ikäluokkien voittajille jaettiin palkinnoksi koristeltu airo.

FullSizeRender

Oma ponnistelu jäi tuloslistalla puolenvälin tienoille, mutta sen verran ”Awesome” kokemus oli, että ensi vuonna pitää todennäköisesti mennä uudestaan.

Tänä vuonna reitti kuljettiin vastapäivään  ja ensi vuonna myötäpäivään. Pitäähän se ero käydä testaamassa?!

IMG_2818

Thoughts and Prayers

IMG_0321Yhdysvalloissa on taas murhattu raukkamaisesti kymmeniä ihmisiä. Las Vegasin joukkosurma on maan historian pahin.

Ampujalla oli kymmenkunta asetta ja satoja luoteja. Hän kykeni lyhyessä ajassa tappamaan lähes 60 ihmistä ja haavoittamaan yli viittäsataa.

Silti aselakeihin ei puututa. Ei tietenkään, koska ei niin ole aiemminkaan tehty. Pitäähän ihmisellä olla oikeus aseisiin. Mihin tahansa aseisiin. Ja ei ne kuulkaa aseet tapa, vaan ihmiset!

Vuosittain USA:ssa ammutaan hengiltä yli 30 000 ihmistä, ja vaikka näistä on itsemurhia yli puolet, on murhiakin yli 10 000. Joukkoammuskeluja on joka päivä.

FullSizeRenderSilti joka ikinen kerta reaktio on sama. Poliitikot lausuvat latteudessaan ja tuttuudessaan raivostuttavan ”thoughts and prayers” -mantran, joka tulee jo selkäytimestä.

Sen jälkeen jotkut vaativat tiukennuksia aselakeihin ja toiset tuomitsevat moisen politikointina.

Ei kuulkaa nyt ole sopiva aika puhua mistään aserajoituksista. Nyt vaan kunnioitetaan uhreja, kiitetään viranomaisia ripeästä toiminnasta ja rukoillaan ihan vimmatusti. Niin kuin aina ennenkin.

Vähän kun vielä rukoillaan, niin varmasti ammuskelut loppuvat.

Ammuskelun jälkeen on väärä aika puhua aseista, ihan kuten hurrikaanin jälkeen on ihan väärä aika puhua ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta hurrikaanien yleisyyteen ja tuhoisuuteen. Sitä oikeaa aikaa puhua näistä on odotettu aika kauan, eikä se varmaan koskaan tule.

FullSizeRender

Asejärjestö NRA:lla on aivan järjettömästi valtaa ja taskussaan niin moni poliitikko, että on vaikea uskoa minkään ikinä muuttuvan. Paitsi tietysti, jos kongressin jäseniä itseään ammuttaisiin automaattiaseella keskellä kirkasta päivää? Ai niin, sehän tapahtui jo tänä kesänä.

FullSizeRender

NRA:n lobbauksen tuloksena kongressi ei saa edes tutkia aseväkivaltaa. Ja liittovaltion viranomaisilla ei saa olla käytössään tietokantaa, joilta erimerkiksi saisi nopeasti selvitettyä, kenelle mikäkin ase kuuluu. Tiedot aseiden omistajista löytyvät paperisilta korteilta merikonteista länsivirginialaisen viraston pihalta. NRA kun on lietsonut pelkoa, että sähköisiä tietokantoja voitaisiin käyttää tavallisten amerikkalaisten aseiden takavarikointiin.

Näitä pelkoja myös Donald Trump lietsoi vaalikampanjan aikana, ja viimeksi reilu viikko sitten Alabamassa sanoi, että jos Hillary Clinton olisi voittanut, Alabamassa kerättäisiin nyt aseita pois.

Kaikki faktapohjainen keskustelu aseista hautautuu NRA:n lietsoman vainoharhan alle ja niinpä jokaisella on oikeus hankkia sotilaskäyttöön tarkoitettuja automaattiaseita, vaikka kaikki tietävät, ettei Las Vegasin murhenäytelmä jää viimeiseksi.

Vainoharhaisuus tarttuu. Alan uskoa Infowars-sivuston seinähullua Alex Jonesia, joka väittää että Yhdysvalloissa juomaveteen lisätään jotain, mikä aivopesee ihmisiä.

Mikä muu selittäisi, miksi jatkuviin joukkosurmiin ei edes yritetä puuttua?

 

 

 

 

 

 

 

 

The Real Insane Clown Posse

IMG_7192

Washingtonin keskustassa nähtiin pari viikkoa sitten omaleimainen porukka. Sadat juggaloiksi itseään kutsuvat Insane Clown Posse -bändin fanit protestoivat Lincoln Memorialin edustalla FBI:n muutaman vuoden takaista päätöstä listata kaikki fanit rikollisjengin jäseniksi.

FBI:n päätös kieltämättä tuntuu sotivan tervettä järkeä ja ihmisten perusoikeuksia vastaan.

Ihan kuten Donald Trumpin hallinto.

IMG_7199Fanien leimaaminen ”löyhästi organisoiduksi hybridijengiksi” on aiheuttanut ihmisille todellisia vaikeuksia.

Ihan kuten Trumpin hallinto.

Juggaloiden on myös sanottu osoittavan huonoa makua ja flirttailevan sanoituksissaan väkivallalla.

Sekin kuulostaa jotenkin tutulta.

Viime päivinä Trump lähipiireineen on tuntunut luisuvan yhä syvempiin vesiin, ja moni uskoo, ettei Trump enää edes yritä hoitaa tehtäviään, vaan keskittyy vain lietsomaan kannattajiaan ja suojelemaan selustaansa.

Ja kyse ei ole vain niin sanotusta presidentistä vaan koko siitä porukasta, joka on sitonut poliittisen tulevaisuutensa tähän epäpätevään ja herkkänahkaiseen narsistiin.

Poliitikkojen kutsuminen tyhmiksi, hulluiksi ja pelleiksi on tietysti aika väsynyttä, mutta konservatiivipuolueen johto on niin sekaisin, että moni miettii jo vakavasti, miten kauan nykymeno voi jatkua. Ja miten ohuin tiedoin maata oikein voi johtaa. Republikaaneilla on kuitenkin käsissään lähes kaikki valta Yhdysvalloissa – Valkoinen talo, edustajainhuone, senaatti ja 2/3 osavaltioiden kuvernööreistä.

IMG_0311

 

Newsweek rinnasti Trumpin, Paul Ryanin ja Mitch McConnellin kuvituksessaan yllä mainittuun Insane Clown Posseen ja kysyi kannessaan, milloin puolue menetti järkensä ja myi sielunsa.

IMG_0307Rolling Stone pohti kannessaan ihan samaa, ja aiheesta on viime aikoina kirjoitettu jo useita kirjoja ja loputtomasti lehtijuttuja.

Ja ihan syystä.

Republikaanien yritys kumota Obamacare ja sen myötä koko terveydenhuoltomarkkina, joka vastaa noin kuudesosaa maan taloudesta, oli surkuhupaisa. Ja päättyi noloon tappioon.

Jo moneen kertaan kuopattu idea heräsi vielä henkiin, kun senaattorit Lindsey Graham ja Bill Cassidy vetivät viime hetkillä hihastaan kesän neljännen version, joka oli kenties huonoin kaikista.

Kaikki republikaanien johtohahmot valehtelivat häikäilemättä ehdotuksen sisällöstä, vaikka kuka tahansa lukutaitoinen pystyi toteamaan väitteet perättömiksi. Osa omistakin sanoi suoraan, että lakiehdotus oli luokaton, mutta sitä oli pakko tukea kun Obamacaren tuhoamista oli uhottu vuosikausia.

Taistelun tauottua senaattori Graham totesi, ettei oikeastaan tiennyt, mitä oli tekemässä, vaikka puolue on seitsemän vuotta paasannut asiasta.

Graham sanoi, että oli perehtynyt asiaan noin kuukauden verran ja oppinut paljon uutta.

”Luulin, että muut tietävät, mistä helvetistä ne puhuvat, mutta ilmeisesti eivät. Ja luulin, että nämä fiksut kaverit keksisivät ratkaisun”.

IMG_0310Tämä on linjassa Trumpin kanssa. Fox Newsiä katsomalla kaikkien alojen asiantuntijaksi pätevöitynyt twiittaaja jäi kiinni siitä, ettei tiedä edes alkeita koko sairausvakuutuksesta, vaan luuli sen maksavan noin kympin kuussa, kuten halpa henkivakuutus ja kasvavan korkoa vuosien mittaan.

Silti hän sulki korvansa kaikelta kritiikiltä.

”Opin lyhyessä ajassa kaiken, mitä terveydenhuollosta on opittavissa. Nämä toimittajat eivät olleet uskoa, miten paljon minä tiesin. Tiedän todella paljon terveydenhuollosta”.

Politiikan Insane Clown Posse on kunnostautunut myös valehtelemalla verosuunnitelmastaan. Monet tosin kirjoittavat sanan ”suunnitelma” lainausmerkkeihin, koska siitä puuttuvat lähes kaikki yksityiskohdat.

Asiantuntijoiden mukaan ainut varma asia on se, että se hyödyttää rikkaita ja suuryrityksiä. Silti Trump ja tämän miljonäärikaverit selittävät kilpaa, kuinka se ei yhtään auta heitä, vaan ainoastaan köyhiä maan matosia. Believe Me!! Ja verohelpotukset kuulemma maksavat itse itsensä, vaikka todellisuudessa ne tekevät valtion kassaan 2000 miljardin kolon. Believe Me!

Ja keskiluokka saa (ehkä) tonnin enemmän käteen, ja sillä voi Gary Cohnin mukaan ostaa uuden auton ja teettää keittiöremontin. Believe Me!

Kommenteillaan he kertovat ihan suoraan, kuinka tyhminä ne näitä MAGA-hattuisia kannattajiaan pitävät.

IMG_7198Kabinetin jäsenistä Tom Price sai perjantaina potkut, kun oli lennellyt miljoonalla dollarilla yksityiskoneilla ympäri maailmaa. Muutama muukin hallituksen jäsen on päässyt yksityisjettien makuun. Ympäristöhallintoa tuhoava Scott Pruitt on tilannut toimistoonsa 25 000 dollarin äänieristetyn kopin, jotta hän voi välttyä kuulemasta tieteellisiä tutkimustuloksia.

Alabaman esivaalit voitti tällä viikolla entinen tuomari Roy Moore joka on erotettu kahdesti rikottuaan lakia. Mooren mielestä muslimeja ei pitäisi päästää kongressiin ja homous on laitonta.

Hän muun muassa kumosi alemman oikeusasteen päätöksen ja antoi huoltajuuden miehelle, joka oli pahoinpidellyt lapsiaan. Perusteluna oli se, että äiti oli lesbo, ja tämä taas on Mooren mielestä luonnonvastaista. Tietysti hän heilutteli myös pistoolia kampanjatilaisuudessaan ja uskoo Obaman olevan kenialainen.

Tämänkaltaiset lain omiin käsiin ottavat patavanhoilliset rasistiset öykkärit ovat nyt kuuminta hottia republikaanien keskuudessa. Yksi näistä, Trumpin armahtama sheriffi Joe Arpaio on ilmoittanut, mitä aikoo tehdä nyt kun ei joudukaan telkien taakse.

IMG_7185Hän aikoo keskittää kaiken tarmonsa Barack Obaman syntymätodistuksen aitouden selvittämiseen, koska kyseessä on hänen mukaansa ”Yhdysvaltain historian suurin salailuyritys”.

Arpaio sanoi, että on vihdoin 85-vuotiaana selvittänyt sydämessään, kuka on hänen todellinen sankarinsa.

”Se on Yhdysvaltain presidentti”.

Joskus asiat ovat pienestä kiinni. Insane Clown Possen fanit saisivat olla rauhassa, jos olisivat tykänneet Kissin, Mötley Cruen tai vaikka Lordin musiikista.

Monelta muulta murheelta taas olisi vältytty, jos republikaanit olisivat valinneet idolinsa vähän huolellisemmin.

IMG_7210

IMG_7218