Valkoisen talon kokoinen valhe

FullSizeRenderDonald Trump on täydellisessä epäloogisuudessaan lähes looginen. Ja patologisessa epärehellisyydessäänkin tuntuu aina paljastavan jotain. Yleensä hän aina haukkuu muita juuri niistä synneistä, joihin on itse syyllistynyt.

No, You Are The Puppet!

Keskiviikkona hän avasi suurieleisesti vaalien riippumattomuutta ja koskemattomuutta tutkivan komitean työn ja syytti kovin sanoin niitä osavaltioita, jotka eivät ole halunneet komitean työtä auttaa. Monet osavaltiot pitävät komitean työtä täytenä rahanhukkana, kun lukuisat aiemmat tutkimukset ovat todenneet, että laajamittaista vaalivilppiä ei Yhdysvalloissa esiinny.

Periaatteellisella tasolla osavaltiot myös kritisoivat sitä, että Trump vaatii luovuttamaan arkaluontoisia henkilötietoja vain siksi, että haluaa jotenkin legitimoida järjettömän väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä, joiden turvin Hillary Clinton sai presidentinvaaleissa Trumpia enemmän ääniä. Osa myös uskoo, että tietoja pyritään käyttämään äänestäjärekisterien manipulointiin. Yhdysvalloissa kun osavaltiot järjestävät omat vaalinsa, eikä valtakunnallista rekisteriä ole olemassakaan.

”Täytyy kysyä, mikä ihme on heidän huolensa, sillä ainahan jotain on”, Trump sanoi vihjaten johonkin salailuun.

 

Tämä siis mieheltä, joka ei paljasta verotietojaan, taloudellisia kytköksiään, tapaamisiaan tai mitään, mikä ei vuoda muuta kautta julkisuuteen ja salaa kaiken, minkä suinkin voi.

FullSizeRenderKentukyn johtava vaaliviranomainen vastasi CNN:n haastattelussa Trumpin vihjailuun ihan suoraan.

-Emme halua, että Kentukyn miljoonien äänestäjien tiedot päätyvät Vladimir Putinin käsiin.

Näin paljon luottoa niin sanotulla presidentillä on.

Trumpin hallinnon vainoharhaisuudesta ja epärehellisyydestä kertoo kaiken tarpeellisen se, että komitean varapuheenjohtaja ja käytännön työn vetäjä Kris Kobach meni vielä tänään, kahdeksan kuukautta vaalien jälkeen, sanomaan, että emme ehkä koskaan saa tietää saiko Clinton enemmän ääniä kuin Trump.

Kyllä tiedämme. Kyllä sai, lähes kolme miljoonaa ääntä enemmän. Ne äänet laskettiin. Ja samalla logiikallahan voisi sanoa, että emme koskaan saa tietää, saiko Trump enemmän valitsijamiehiä kuin Clinton. Tai voittiko Trump edes republikaanien esivaaleja. Ehkä ihan kaikki on valetta?

Tämä jorina on vain yksi sairas esimerkki Trumpin tavasta suhtautua tosiasioihin. Hänen egonsa hiveleminen menee kaiken muun ohi ja hän on valmis valehtelemaan koska tahansa, mistä tahansa. Hän olisi halunnut olla äänikuningas ja suositumpi kuin on. Ja nyt hän haluaa vääntää tilastot näyttämään, että näin todella tapahtui.

FullSizeRender

Niinpä olikin melko huvittavaa, kun Trump taas kerran lähestyi kannattajiaan ja kertoi median olevan todellinen vihollinen. Tällä kertaa kaikille rahaa hänen kampanjaansa lahjoittaville annetaan jopa puskuritarra, jossa luvataan taistella valeuutisia vastaan.

Vitsaus sinänsä on todellinen ja kampanja kannatettava. Projektin tosin pitäisi alkaa aikamme suurimmasta valetehtaasta – Trumpista itsestään.

 

 

 

 

 

 

Made in Russia -viikko

FullSizeRenderThomas Jeffersonin kerrotaan sanoneen, että jos Amerikan kansa vain tietää kaikki faktat, se ei koskaan tee virhettä. Donald Trumpin suhteen ilmeinen ja vakava virhe on tapahtunut. Epäselvää on vain, oliko kyse faktojen puutteesta vai jostain ihan muusta. Ja kuinka kauan virheen korjaaminen kestää.

Nyt Valkoisessa talossa on kuitenkin kaveri, jota hallitseminen ja oman työn hoitaminen kunnolla ei kiinnosta tippaakaan. Ja tiedän, että tämä on vanhan toistoa ja No Shit Sherlock -osaston lause, mutta missä tahansa muussa yhteydessä olisi melko järisyttävää, että presidentti ei osaa edes alkeita työstään, eikä häntä kiinnosta oppia.

Republikaanit ovat kahdeksan vuotta uhonneet kumoavansa Obamacaren nimellä kulkevan terveydenhuoltopaketin ja tällä viestillä myös Trump vaaleissa ratsasti.

Tosin hän sanoi aiheesta myös, että kaikki saavat hienon terveydenhuollon ja ketään ei potkita järjestelmästä ulos ja että mitään leikkauksia ei tule. No nämä eivät tietenkään kaikki voineet olla totta.

Viime syksynä republikaanit saivat vallan kongressin molemmissa kamareissa, mutta eivät silti löytäneet edes omista riveistään yksimielisyyttä siitä, mitä Obamacaren tilalle tulisi säätää. Niinpä tällä viikolla hanke kuukausien hinkkaamisen jälkeen kuoli nolosti.

Tavoilleen uskollisena Trump on vaatinut 1) republikaanien köyhiä potkivaa lakia hyväksyttäväksi, koska se on hieno 2) lisää rahaa ja resursseja samaiseen lakiin, koska se on ”julma” 3) ihan mitä tahansa lakia pöydälleen allekirjoitettavaksi, koska se olisi voitto ja näpäytys Barack Obamalle.

Mikään näistä ei toteutunut, joten Trumpin seuraava ajatus on sabotoida omien kansalaisten terveydenhuoltoa viemällä Obamacarelta rahoitus ja aiheuttamalla terveydenhuoltomarkkinoille epävarmuutta. Kuten Trump itse kuolemattomasti laittoi ”kukaan ei tiennyt, että terveydenhuolto olisi näin monimutkaista”. Niinpä nykyiseen järjestelmään on leivottu erilaisia tukia ja kompensaatioita, joiden maksamatta jättäminen ajaisi järjestelmän kaaokseen.

FullSizeRender

Poliittisten irtopisteiden toivossa Trump siis on valmis tähän, vaikka kyseessä on voimassa oleva laki ja presidenttinä Trumpin luulisi olevan kiinnostunut kansalaisten hyvinvoinnista. Sen sijaan hän aikoo tehdä kaikkensa, jotta ihmiset menettävät terveydenhuoltonsa tai sen kustannukset nousevat pilviin. Ja hän aikoo ilkkuen katsoa vierestä kun näin tapahtuu. Luonnollisesti Trump myös väittää, ettei ole vastuussa tästä millään tavoin. Syyllinen on…. tadaa … Barack Obama.

IMG_2313

Tällä viikolla vietetään myös Trumpin lanseeraamaa Made In America -viikkoa. Tämä on tietysti melko irvokasta, kun ottaa huomioon, että Donald Trumpin ja Ivanka Trumpin firmojen kaikki vaatteet tehdään halpatyövoimaa käyttäen muun muassa Bangladeshissa, Kiinassa, Etiopiassa ja Intiassa. Trumpin golf-kentillä ja viinitilalla on myös paljon ulkomaista työvoimaa ja Trumpin tornitalot on rakennettu paperittomien siirtolaisten käsillä ja kiinalaista terästä käyttäen. Kaksi Trumpin kolmesta vaimosta on tuontitavaraa, ja jopa Trumpin presidenttiys taitaa olla suurelta osin Made In Russia. Kotimaista tekoa taitaa olla vain korruptio, moraalinen rappio ja nepotismi.

FullSizeRender

No mitäs pienistä. Pikku-Donald sai maanantaina kuitenkin leikkiä isolla paloautolla Valkoisen talon pihalla ja kokeilla stetsonia, baseball-mailaa ja isoa keltaista traktoria.

Monille Trumpin temput kuitenkin tuntuvat uppovan täydestä. Tuntuukin siltä, että Jeffersonin idealistinen näkemys maansa asukeista ja näiden suhteesta tosiasioihin vaatisi hieman päivitystä.

IMG_2310Trumpin kampanjan ja Venäjän suhteista saadaan uutta tietoa lähes joka päivä. Kun huhtikuussa 18 prosenttia republikaaneista uskoi Trumpin kampanjan auttaneen venäläisiä vaalien häirinnässä, nyt samaan uskoo enää 9 prosenttia.

Ja republikaaneista vain 45 prosenttia uskoo presidentin pojan Donald Juniorin tavanneen venäläisiä kampanjan aikana. Tämä siis sen jälkeen kun hän itse julkaisi sähköpostit, joissa tapaaminen ja sen skandaalimaiset taustat yksilöitiin.

Ehkä loputon valehteleminen ja Fake Newsin hokeminen on todella tehonnut ja ihmisten käsitys faktasta ja fiktiosta on seonnut lopullisesti.

Make America Kingdom Again

FullSizeRenderBrittinäyttelijä Stephen Fry kirjoitti Yhdysvaltain tiistaisen itsenäisyyspäivän kunniaksi mielenkiintoisen tekstin New York Timesin mielipidepalstalle.

Siinä hän muistutti, että Britanniasta irtaantumisen keskeisenä pontimena oli aikanaan halu päästä eroon kuninkaan vallasta ja etenkin suojautua yksinvallalta ja tyrannialta.

Siksi demokratia ja vallan kolmijako.

Yhdysvaltain presidentille muokattiin kuitenkin mittavat valtaoikeudet valtion päämiehenä, toimeenpanovallan ylimpänä käyttäjänä ja armeijan ylipäällikkönä. Presidentin yläpuolella ei ole ketään eikä mitään.

Fry muistuttaa amerikkalaisia Netflixin mainiosta The Crown -sarjasta, jossa Winston Churchill joutui hermostuneena alamaisena käymään kerran viikossa kuningatar Elizabetin luona selittämässä hallituksensa tekosia. Vanha valtiomies ja sotasankari joutui peruuttamaan selkä kyyryssä ulos huoneesta tapaamisen päätteeksi.

IMG_0028Fry kysyykin osuvasti: ”Jos katsomme 10 Downing Streetiä ja Valkoista taloa, niin kummassa maassa on perustuslaillisesti suurempi vaara tyrannian nousulle?”

Fry leikittelee ajatuksella, jossa Yhdysvalloillakin olisi joku kansaa yhdistävä taho, joka olisi päivänpolitiikan ulkopuolella ja joka muistuttaisi presidenttiä siitä, että hänkin on jonkun puoluetta ja henkilökohtaista valtaa korkeamman voiman palveluksessa.

Fry pohtii, mitä tapahtuisi, jos Yhdysvaltain presidenttikin joutuisi kerran viikossa käymään Washingtonin ulkopuolella Uncle Samin tai Aunt Samanthan kartanossa perustelemassa tekosiaan?

Fryn mielestä ajatus nykyisestä presidentistä peruuttamassa kumarassa Uncle Samin seurassa voittaisi mielikuvatasolla jopa itsenäisyyspäivän paraatit ja ilotulitukset.

Kuningaskunta olisi melko radikaali liike, mutta todennäköisesti nykyisen niin sanotun presidentin kausi pakottaa Yhdysvallat jonkinlaisiin muutoksiin presidentin valtaoikeuksissa. Tai vähintään selventämään vallan rajoja.

Aiemmin ei toki ole ollut tilannetta, jossa presidentiksi on valittu täysin moraaliton henkilö, joka laittaa jokaisessa asiassa itsensä ja omat taloudelliset ja egoistiset intressinsä etusijalle. Henkilöä, joka on valmis lokaamaan presidentin arvovaltaa joka päivä, kunhan kokee saavansa siitä jotain henkilökohtaista hyötyä.

 

IMG_0032

Silti on käsittämätöntä, että presidenttiä ei koske suuri osa korruptiolaeista ja eettisistä säädöksistä, ja että hän kykenee rikastuttamaan itseään ja lähipiiriään ilman, että sillä on mitään juridisia seuraamuksia.

Trump on käytännössä sodassa oman maansa kansalaisia ja instituutioita vastaan ja käyttää kaiken valtansa omien jälkiensä peittelyyn ja alaistensa uhkailuun ja solvaamiseen twitterissä.

IMG_2256Kuvaavaa on, että vasta nyt, 241 vuotta itsenäistymisen jälkeen, Yhdysvalloissa selvitellään tosissaan esimerkiksi sitä, voiko presidentin tuomita rikoksesta ja voiko presidentti toisaalta armahtaa itse itsensä.

Lainoppineet kaivavat esiin pölyyntyneitä pykäliä korruptiosta, maanpetturuudesta ja nepotismista ja pohtivat, miten näitä tulisi tulkita Trumpin toimien suhteen.

Niin kauan kun asiat kulkivat omalla painollaan, tällaiseen hiustenhalkomiseen ei ollut mitään tarvetta.

Ehkä Trumpin kauden opetus lopulta on, että demokratiaa ja täyspäistä johtajaa ei voi pitää itsestäänselvyytenä, eikä tyranniaan tarvita kuningasta.