Koolla on väliä

Donald Trumpilla on pakkomielle liioitella kaikkea itseään koskevaa. Tai tarvittaessa jopa keksiä juttuja, jotka hivelevät egoa. Seitinohut nahka vaurioituu etenkin, jos häntä, hänen varallisuuttaan, tai vaikkapa käsien kokoa vähätellään. Tämä ei ole kenellekään enää uutinen. Kuitenkin yllätti, miten kova kolaus tämän viikonlopun tapahtumat olivat Trumpille.

IMG_6491

Lauantaiset mielenosoitukset keräsivät Washingtonin kaduille selvästi enemmän väkeä kuin virkaanastujaiset päivää aiemmin. Maanlaajuisesti miljoonat ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan tuoretta presidenttiä.

IMG_6546

IMG_6478

Tämä on fakta. Kuten sekin, että Hillary Clinton sai vaaleissa lähes kolme miljoonaa ääntä Trumpia enemmän ja Barack Obama sai omiin virkaanastujaisiinsa moninkertaisen määrän kannattajia. Myös Trumpin kannatusluvut ovat tuoreelle presidentille ennätyksellisen alhaiset.

Kaikki nämä tiedot Trump kiistää. Ei siksi, että ne eivät olisi totta, vaan siksi että häntä harmittaa.

IMG_6529

IMG_6355

Trumpin mielestä hänen virkaanastujaisissaan paikalla oli miljoona tai jopa 1,5 miljoonaa ihmistä. Todelliset luvut ovat tuosta ehkä kolmasosa. Hän kuitenkin syytti mediaa vääristelystä ja väitti saaneensa toimittajat kiinni isosta valheesta, josta he vielä joutuvat maksamaan kalliisti.

IMG_6420

Olin Washingtonin keskustassa Mallilla sekä perjantaina että lauantaina. Virkaanastujaisten aikaan oli väljää, metrot lähes tyhjiä ja liikkuminen helppoa. Tuo alla oleva kuva on otettu Trumpin puheen aikana.

IMG_6425

 

Lauantaina metroihin ei mahtunut kyytiin, väkimassat jumittivat alueen sivukatuja myöten niin pahoin, että liikkuminen oli paikoin mahdotonta. Ilmakuvat virkaanastujaisista vuosilta 2009 ja 2017 puolestaan eivät jätä juuri tulkinnanvaraa. Myös metron käyttäjämäärissä oli valtavat, helposti mitattavissa olevat erot.

IMG_6500
IMG_6466
Lehdistösihteeri Sean Spicerin Trump laittoi valehtelemaan kameroiden eteen samasta aiheesta. Spicer sanoi, että Trumpin yleisö oli suurin ikinä. Piste. Kaikki muut väitteet ovat kuulemma häpeällisiä ja vääriä. Hänkin uhkaili mediaa sanomalla, että tuleva hallinto aikoo vahtia lehdistöä ja varmistaa, että Trumpin viesti menee kansalle perille.

Sunnuntaina Trumpin läheisiin avustajiin kuuluva Kellyanne Conway puolusteli Spiceriä sanomalla, että tämä kertoi vain vaihtoehtoiset faktat, mitä ikinä se tarkoittaakin. Ja näiden ihmisten versioon totuudesta kaikkien sitten tulisi uskoa.

IMG_6347

No toisaalta edes Trumpin harhainen unelma 1,5 miljoonasta katsojasta ei olisi ollut ennätys, kun Obamaa oli vuonna 2009 juhlimassa 1,8 miljoonaa, mutta kuka näitä nyt laskee. Media huijaa ja sillä selvä.

Eikä näillä luvuilla ei tietenkään ole mitään merkitystä, paitsi Trumpille.

Pienen miehen kiukuttelu olisi äärimmäisen huvittavaa, ellei se olisi niin pelottavaa. Käytöksellään Trump todistaa olevansa juuri niin kypsymätön ja ennalta arvattava kuin ennen vaaleja varoiteltiin.

IMG_6507

Trump todella halusi käyttää ensimmäisen kokonaisen päivänsä Yhdysvaltain presidenttinä kitisemällä yleisömääristä. Hän itse nosti asian esiin. Kukaan ei kysynyt tai irvaillut. Trumpille itselleen hänen suosionsa vain tuntuu olevan maailman tärkein asia.

IMG_6551

 

image003

Ja suorat uhkaukset ovat jotain täysin käsittämätöntä. Etenkin kun ne pohjautuvat räikeisiin valheisiin, jotka on kenen tahansa helppo todistaa sellaisiksi. Trumpin hallinto vaatii kansaa ja tiedotusvälineitä uskomaan heitä ennemmin kuin omia silmiään ja korviaan ja kiistattomia tosiasioita.

IMG_6479

 

IMG_6486

Seuraavien neljän vuoden ajan rationaalinen oletus kuitenkin on, että Yhdysvaltain presidentti ei koskaan puhu totta. On asia sitten pieni tai iso.

Ei sekään enää yllätä, mutta onhan se nyt todella surullista.

IMG_6336

 

IMG_6471

Jos Trump on tähän asti perustanut uransa huijauksille, se on maailman mittakaavassa pieni murhe. Onhan noita, kusettavia gryndereitä ja tosi-tv-tähtiä.

Jos hän valjastaa maailman ainoan supervallan hallintokoneiston pönkittämään egoaan ja valheitaan, vaikutukset ovat jotain aivan muuta.

IMG_6511

On syytä toivoa, että Trumpin kohdalle osuvat murheet ovat pieniä, sillä saappaat, joihin hän on astunut ovat aivan liian suuret.

IMG_6473

 

Botswana menee ohi

“You know, it doesn’t really matter what [the media] write as long as you’ve got a young and beautiful piece of ass.”

-Donald Trump, Esquire, 1991

Enää Trump ei suhtauIMG_6279du yhtä vapaamielisesti median kirjoitteluun, vaan on tällä hetkellä monien mielestä vakava uhka riippumattomalle lehdistölle.

Yhdysvallat on Reporters Without Borders -järjestön lehdistön vapautta kuvaavalla listalla sijalla 41 – juuri ja juuri Botswanan ja Burkina Fason edellä, mutta niukasti Tongan ja Belizen takana.

Suomi on toistaiseksi listalla ensimmäisenä, mutta vapaan lehdistön asemasta on keskusteltu viime kuukausina paljon. Yhdysvalloissa syytä huoleen on selvästi enemmän.

Donald Trump valitaan maan 45. presidentiksi perjantaina ja hänen sotansa lehdistöä vastaan tuntuu vain kiihtyvän.

Trumpilla oli kampanjan aikana tapana antaa porttikieltoja toimittajille ja tiedotusvälineille, jotka eivät kirjoittaneet myötäkarvaan. Ensimmäinen tiedotustilaisuus vaalivoiton jälkeen jatkoi samassa hengessä. Kehuja yksille, ripitys ja puhekielto toisille, pelko tulevasta kaikille.

CNN:n Jim Acosta ei saanut esittää kysymystä, koska Trump ei pidä CNN:n jutuista. Hänen lehdistösihteerinsä myönsi, että oli lähellä heittää Acostan tilaisuudesta ulos ja vaati toimittajalta anteeksipyyntöä. Trump itse haukkui tilaisuudessa BuzzFeediä roskakasaksi ja väitti CNN:n olevan valeuutisia. Acostaa hän nöyryytti julkisesti.

Seuraavana päivänä Trumpin tukijoihin kuuluva entinen edustajainhuoneen puhemies Newt Gingrich vaati Acostalle kahden kuukauden porttikieltoa, jotta kaikki toimittajat tajuaisivat rajansa. Hän myös kehotti Trumpin hallintoa ”eristämään ja sulkemaan eliittilehdistön”.

Gingrichin mukaan Trumpin väen kannattaisi päästää tilaisuuksissa ääneen toimittajia maakunnista, koska nämä olisivat kohteliaampia. Uuden hallinnon tulisi myös selkeästi paaluttaa dialogin ehdot.

”Ei tarvitse ajatella, että New York Times, CNN ja ketkään näistä ihmisistä ovat uutisorganisaatioita. Ne ovat propagandaa”, FOX Newsin kommentaattorina toimiva ex-puhemies linjasi.

Vaalikampanjan aikana Trumpin väki teki diilin lukuisia tv-kanavia omistavan Sinclair Broadcasting Groupin kanssa: nämä saivat enemmän haastatteluja, mutta ne ajettiin ulos sellaisenaan, ilman kommentteja ja ikäviä jatkokysymyksiä.

IMG_1013Myös salaliittoteorioilla mehustelevat tabloid-lehdet ovat olleet innokkaasti Trumpin takana ja täysin uusia Trumpin ehdoilla toimivia kanavia on noussut esiin.

Trumpin lähipiiristä onkin vihjattu, että ärsyttäviä kyselevät toimittajat voitaisiin ihan hyvin sivuuttaa, ja koko roska hoitaa myötämielisten kanavien kautta ja twitterillä.

Toimittajajärjestöt Yhdysvalloissa ovat ymmärrettävästi huolissaan toimintaedellytyksistään. Yksi muutosehdotus on, että perinteinen Valkoisen talon toimittajakunta siirrettäisiin pois Valkoisesta talosta viereiseen rakennukseen.

Trumpin henkilöstöpäällikön mukaan kyse on vain siitä, että pressitilaisuuksia varten saataisiin suurempi sali, mutta osa epäilee että tarkoitus on rajoittaa toimittajien pääsyä lähteiden luo. Tähän asti Valkoiseen taloon akkreditoiduilla toimittajilla on ollut melko suuret vapaudet liikkua rakennuksessa ja hankkia tietoa.

IMG_6192

On myös esitetty, että Trumpin hallinto päättäisi jatkossa, kuka pressitilaisuuksiin pääsee, ei Valkoisen talon toimittajayhdistys. Näin Trump voisi paremmin käydä kauppaa, jossa mukavaa juttua vastaan toimittajalle voi tarjota vastapalveluksia. Ja ikäviä kysyvät voisi vastaavasti jättää kadulle.

Sota journalismia vastaan on ollut yksi Trumpin pääteemoista. Hän on ilmoittanut, että haluaisi muuttaa lakia niin, että voisi haastaa oikeuteen paitsi virheellisistä myös epämieluisista jutuista. Hän on systemaattisesti solvannut toimittajia sekä ryhmänä että nimeltä mainiten ja luonut vaalitilaisuuksissaan tietoisesti tilanteita, joissa hänen kannattajansa ovat päässeet ahdistelemaan työtään tekeviä toimittajia.

Aiemmin urallaan hän on haastanut oikeuteen lukuisia toimittajia, hankkinut näille potkuja jos ei ole pitänyt jutuista ja pyrkinyt kaikin tavoin kostamaan jokaisen ikävänä pitämänsä kommentin.

Trump ei vastaa häntä koskeviin syytöksiin tai väitteisiin, vaan hyökkää ja pyrkii siirtämään fokuksen jonnekin muualle. Kysymyksiin esimerkiksi verotiedoista, Venäjä-suhteista ja jääviyskysymyksistä ei ikinä saada mitään lisätietoa, kun Trump naputtaa twitteriin pari mehukasta solvausta ja sanat ajojahti, epäreilua ja HILLARY CLINTON!

IMG_0954IMG_0611Trump ei korjaa asiavirheitä, koska yleensä niitä ei ole. Hän vain purkaa pikkulapsen tavoin pahaa mieltään siitä, että valheet eivät ole menneet pureksimatta läpi.

Trumpistanissa toimittajien rooli on orjallisesti kertoa Trumpin näkemys maailman tilasta ilman mitään kontekstia tai lähdekritiikkiä.

Juuri Trumpin kohdalla tämä on itseään kunnioittavalle journalistille erityisen mahdotonta, koska Trump valehtelee aina kun avaa suunsa.

Trumpille taas on mahdotonta ottaa vastaan edes perusteltua kritiikkiä, ja niin ikiliikkuja on valmis.

Trump valehtelee, media kertoo Trumpin valehtelevan, Trump uhriutuu ja hyökkää. Ja sitten sama uusiksi.

Ja kun edellisiäkään asioita ei saada päätökseen, on samaan aikaan käynnissä valtava määrä päällekkäisiä skandaaleja, huijauksia, herjauksia ja riitoja, joiden alle hautautuu kasa toisia teemoja.

Näistä osa voisi olla paljon otsikoissa olevia tärkeämpiä.

Volyymi on niin valtaisa, ettei kukaan pysy kärryillä.

Tätä on nähty nyt puolitoista vuotta ja samaa on edessä niin kauan kuin Trump pysyy vallassa.

Moni laatulehti on toisaalta ilmoittanut tilausmäärien kääntyneen pitkästä aikaa nousuun ja ainakaan jutunaiheista ei ole lähiaikoina pulaa.

Lasten mehuhetki

IMG_0953”Lasten mehuhetki, päättyi ikävästi.

Musta enkeli vei päivänsankarin”, lauloi Tuomari Nurmio yli 35 vuotta sitten.

Yhdysvaltain politiikassa taitaa parhaillaan olla käynnissä myös eräänlaiset lastenkestit, ainakin julkiset esiintymiset ovat tyyliltään kuin suoraan kuusivuotiaiden sokerihumalaisilta merirosvosynttäreiltä.

-Onko tämä joku natsisaksa?

-Te olette roskakasa!

-Et saa puhua. Ole hiljaa!

-Epäreilua!

Tosin jos pikkulapsi käyttäytyisi kuin Donald Trump, hänet laitettaisiin kuriin ja nuhteeseen. Joku asettaisi rajoja. Suu pestäisiin saippualla. Ja muut lapset kieltäytyisivät leikkimästä tuhman kaverin kanssa.

Nyt Trumpin olisi oltava esimerkkinä ja esikuvana uusille sukupolville ja rumalta näyttää. Rajoja ei aseta kukaan.

Nykyinen varapresidentti Joe Biden vaati muutama päivä sitten Trumpia käyttäytymään vihdoin kuin aikuinen. Taitaa valitettavasti vain olla niin, että näissä kesteissä ei ole aikuisia paikalla lainkaan.

”Kuka lasta suojelee, kuka rakastaa.

Estää lasta loukkaamasta pikkujalkojaan?”

Vertailu on ehkä epäreilu, mutta kun on tällä viikolla seurannut Barack Obaman jäähyväispuheen ja Donald Trumpin pressitilaisuuden, niin aika hiljaiseksi siirtymä kaunopuheisuudesta kaunapuheisuuteen vetää. Ainut yhtäläisyys oli, että molempia katsoessa silmäkulma oli kostua.

Tähän väliin on ehkä hyvä täsmentää, että tässä blogissa ajoittain esiintyvä hento kritiikki Yhdysvaltain seuraavaa presidenttiä kohtaan ei kumpua mistään poliittisesta agendasta tai Hillary-faniudesta.

Olen äänestänyt sekä Kokoomusta että Vasemmistoliittoa ja osallistunut vaaleihin itse vain kerran: opiskelukaverien kanssa Kulttuurinystävien (Kystä) listalla, kunnallisvaaleissa 20 vuotta sitten. Donald Trump Yhdysvaltain presidenttinä nyt vain on melko omalaatuinen ilmiö.

IMG_0934IMG_0847Ja on Trumpille annettava tunnustustakin. Ainakin siitä, että hän ymmärsi, miten vähän keskiverto amerikkalaisäänestäjä jaksaa ajatella.

Jos Trump ei kovankaan paineen alla julkista verotietojaan, vaikka niissä ei muka ole mitään salattavaa, niin mikäköhän siihen voisi olla syynä?

Jos Trump ei halua, että Venäjän tekemiä tietomurtoja ja hänen suhteitaan Venäjälle tutkitaan, vaikka suhteita ei muka ole, niin mikäköhän siihen voisi olla syynä?

Olisi huikea pr-voitto hänelle, jos selvitykset paljastaisivat hänen olevan viaton ja oikeassa! Hänen vihollisensa näyttäisivät aaseilta.

Mikä kumma voisikaan olla syynä siihen, ettei hän silti halua?

Miksi verohelpotukset suunnataan rikkaille, jos hän ajaa perusduunarin asiaa?
Miksi isänmaanystävän omat firmat teettävät tuotteensa halpatuontimaissa ja käyttävät paperittomia siirtolaisia työmaillaan?

Miksi totuudentorven on pakko valehdella niin paljon?

Mitä hän on eläessään tehnyt muiden kuin itsensä hyväksi?

Miksei Meksiko maksakaan muuria?

Ja uskooko joku todella, että Trump ei jatkossa saa tietoa yrityksensä asioista?

Edes nelivuotias poikani ei menisi noin helposti halpaan. Ehkä kerran, muttei jatkuvasti.

Trump oli varmasti ainut, joka tajusi, että kymmeniä miljoonia teknisesti lukutaitoisia yhdysvaltalaisia voi ihan oikeasti kusettaa loputtomiin ja näiden usko ei horju. Ehkä joillekin on huojentavaa, kun ajattelu on ulkoistettu ja tarvitsee vain sokeasti uskoa johtajaa kuin diktatuurissa tai uskonlahkossa.

img_0493Ehkä siksi Trump ei viitsi uskottavasti erottautua edes liiketoimistaan ja asettaa niitä blind trustiin, kuten lähes kaikki edeltäjänsä.

Hänellähän on jo tukijoidensa sokea luottamus.

Nurmion laulussa Musta enkeli vei lopulta päivänsankarin, koska tämä oli syönyt liikaa täytekakkua ja kaatanut muiden lasten niskaan kylmää mehua.

”Siitä joutuu paholaisen pannuun paistumaan.

Maailmassa ei säästy enää viattominkaan”.

Trumpistanin lastenkestit ovat vielä kesken. Ehkä ne ovat vasta pääsemässä vauhtiin.

Näissä bileissä päivänsankari kaataa kylmää mehua toisten niskaan, sanoo ettei todellakaan kaatanut ja määrää suvereenisti seuraavan leikin säännöt. Todennäköisesti mitään taivaallista interventiota ei nähdä.

”Pienet vieraat nyyhkyttävät yhä kauhuissaan.

Isä kertoo poliisille jotain sekavaa”.