Trump vs. Newton

IMG_0357

Isaac Newtonin mukaan nimettyä mekaniikan kolmatta peruslakia kutsutaan voiman ja vastavoiman laiksi.

Hieman samankaltainen dynamiikka toimii Yhdysvaltain politiikassa, jossa heiluriliikettä oikealle seuraa aina vastaliike vasemmalle, ja päinvastoin. Mitä isompi siirtymä, sitä suurempi korjausliike. Ja istuvan presidentin puolue häviää perinteisesti paikkoja ensimmäisissä välivuoden vaaleissa. Vuoden 2016 presidentinvaalien tulos oli iso moukari, joten myös vastaiskusta odotetaan suurta.

Erityisen hurjaa jytkyä odotetaan naisilta, joille Donald Trumpin valinta oli kova pettymys. Seksuaalisella häirinnällä ja sovinismilla retostellut mies voitti häntä kiistatta pätevämmän naisen. Sikailulla ei ollut mitään merkitystä. Tunkkaiset asenteet pääsivät valtaan ja kuluneen vuoden aikana tehdyt päätökset ovat olleet sen mukaisia. Donald Trumpin ihannemaailmassa miehet päättävät naisten kehoista ja naiset tekevät voileipiä.

IMG_7264

Vääjäämättömän vastaiskun lähtölaukaus oli vuoden takainen Naisten marssien aalto, johon osallistui miljoonia ihmisiä ympäri maata.

Viime viikonloppuna kaduilla eri puolilla Yhdysvaltoja nähtiin taas miljoonia naisia ja miehiä, jotka ovat päättäneet iskeä takaisin ja vaatia edes alkeellisia käytöstapoja maansa presidentiltä. Viesti oli selvä: ”Women Strike Back”, ”This Pussy Grabs Back” tai pikkutytön kantama kyltti ”What´s a Shithole – Mommy?”

IMG_7268

Toki vastaiskulle on myös muita syitä. Trumpin epäpoliittisuus ja ulkopuolisuus oli ihan kiva ajatus, kunnes paljastui, ettei hän tiedä mitään. Trumpin erilainen kielenkäyttö oli ihan virkistävää, kunnes solvaaminen, kiroileminen ja loputon valehteleminen muuttui noloksi. Ja Trumpin puheet unohdettujen miesten ja naisten puolustamisesta oli ihan sympaattista, kunnes paljastui, ettei hän todellakaan ajattele kuin itseään.

IMG_7234

Viime kuukausina seksuaalinen häirintä on nostettu julkisuuteen ennen kuulumattomalla voimalla. Naiset ovat myös aktivoituneet poliittisesti ja tämän vuoden syksynä kongressiin ja osavaltiotason virkoihin pyrkii ennätysmäärä naisia.

Se on varmasti erinomainen asia. Ainakin tässä maassa naisten arvostelukyky tuntuu olevan miehiin verrattuna täysin ylivertaisella tasolla.

IMG_7242

Trump ei olisi presidentti, jos vain naisilta olisi kysytty. Ja toisaalta jos miehet olisivat saaneet päättää, niin Alabaman senaattoriksi olisi valittu Roy Moore – homofobinen ja rasistinen fanaatikko, jota on syytetty alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta häirinnästä.

Valkoisista miehistä Moorea äänesti 72 prosenttia. Onneksi 98% mustista naisista älysi äänestää Moorea vastaan. Mitä enemmän naisia saadaan vaaliuurnille, sen parempi.

IMG_7266

Trumpin valinta oli looginen oikeastaan vain vastavoimana Barack Obamalle. Ensimmäistä mustaihoista presidenttiä seurasi rasisti. Äärimmäisen rationaalista ja harkitsevaa juristia, holtiton salaliittoteorioissa marinoitu julkkis. Inspiroivaa puhujaa aggressiivinen tviittaaja. Asiantuntijaa amatööri. Tai kuten lauantaina Washingtonin marssilla tapaamani iäkäs rouva miesten eron tiivisti – ”Class and Ass”.

IMG_7239

Luonnonlakien mukaan seuraavaksi on siis taas osaavan, sivistyneen ja käytöstavat hallitsevan henkilön vuoro. Trump on muovannut lähes kaikkia politiikan sääntöjä, normeja ja yleisiä totuuksia. Hän on onnistunut lakaisemaan loputtomat skandaalit, virheet ja möläytykset maton alle tavalla, jonka ei pitänyt olla mahdollista. Tai kuten hän itse asian ilmaisee ”Minä olen presidentti – sinä et”.

Naisten vastaisku saattaa silti olla jopa Trumpille liikaa. Jos vuoden 2020 presidentinvaaleissa ehdolla on Trump ja kansa sanoo ”tätä lisää, please”, Newton kääntyy haudassaan.

IMG_0350

Dorka-Donald

FullSizeRenderIhmisten haukkuminen vähättelevillä lempinimillä antaa aina älykkään ja mieleltään kypsän vaikutelman.

Kun luitte tuon otsikon, niin jokaisen ensimmäinen ajatus oli, että kylläpä on tavattoman fiksu ja henkisesti tasapainoinen nero tuo Tiittula, kun tuollaisen sutkautuksen keksi.

Dorka-Donald on keksinyt pilkkanimen melkein kaikille poliittisille vastustajilleen. Viimeksi Steve Bannonista tuli Sloppy Steve kun tämä oli puhunut liikaa kohukirja Fire and Furyn tekijälle Michael Wolffille. Muiden solvaaminen, itsensä kehuminen ja lukemisen korvaaminen FOX Newsin tarjonnalla onkin nostanut Dorkan yhdeksi aikamme merkittävimmistä ajattelijoista.

FullSizeRender

Muiden polkeminen nostaa omaa arvoa aina. Oman älykkyyden mainostaminen nostaa sen tietysti vielä korkeampiin sfääreihin. Ja jonkunhan se kehuminen on tehtävä, kun kateelliset luuserit eivät sitä tee! Aivan kuten Dorka-Donald, niin en minäkään omalla älykkyydelläni muuten rehentelisi, mutta kun olen käynyt parhaat koulut (Mäkelänrinteen Lukio ja Helsingin Yliopisto).

Ja toisin kuin Donaldin kohdalla, minun korkea älykkyysosamääräni on sentään julkista tietoa. Kuten kaikki tasapainoiset ihmiset, tein itse jutun Ylen tv-uutisiin siitä, kuinka kävin Mensan testissä ja sain aivan fantastiset luvut.

Henkistä kypsyyttä osoittaa myös se, ettei anna minkään asian tai henkilön vaivata itseään kohtuuttomasti. Itse olen jo aikoja sitten toipunut tappiosta vuoden 1996 kunnallisvaaleissa. Dorkan kohdalla tämä voittajaominaisuus kirkastuu kun katsoo, miten hienosti hän suhtautuu edeltäjäänsä Barack Obamaan ja tämän saavutuksiin.

FullSizeRender

Esimerkiksi tästä käy kannattajille lähetetty kysely, jossa Obaman suoritusten arvioinnille on annettu kohteliaasti yksi vaihtoehto enemmän. Ja ei kai nyt kukaan muutenkaan antaisi Tasapaino-Trumpin ensimmäiselle vuodelle arvosanaa ”poor”?!

IMG_0339

Myös tosiasioiden tunnustaminen ja kritiikin sietäminen ovat tyypillisiä tasapainoisten ihmisten ominaisuuksia. Niinpä avarakatseinen Donald on päättänyt antaa oikein palkintoja niille tiedotusvälineille, jotka ovat häntä vastaan rikkoneet.

FullSizeRender

Älykkyyttä on myös ymmärtää oma valtansa ja sen seuraukset. Ydinasenapin koolla rehentely epästabiilille diktaattorille ei ehkä äkkiseltään kuulosta kovin fiksulta, mutta kun sen tekee Yhdysvaltain presidentti se on automaattisesti nerokasta. Jotain, mitä me tavalliset kuolevaiset emme vain ymmärrä.

Wolffin mukaan yksikään henkilö edes Dorkan lähipiirissä ei pidä tätä pätevänä virkaansa ja myös lukuisat mielenterveyden asiantuntijat ovat esittäneet huolensa miehen kyvystä hoitaa vaativaa tehtäväänsä. Onkin huojentavaa kuulla, että Yhdysvaltain presidentti on omasta mielestään tasapainoinen nero, joten mitään syytä huoleen ei ole.

FullSizeRender

Fun Time Torch Boys

FullSizeRender

Voisi melkein kuvitella, että Valkoisessa talossa on kuunneltu viime aikoina loputtomien itsekehujen lisäksi myös Depeche Modea.

Personal Jesus kuvaa melko hyvin Donald Trumpin ulkokultaista suhtautumista uskontoon ja Policy of Truth, miten rehellisyyttä tulee välttää. Enjoy The Silencen sanat taas linjaavat sekä nykyhallinnon suhteen totuuteen, että yksittäisiin sanoihin.

”Vows are spoken, to be broken…

Words are very unnecessary, they can only do harm.”

Totuuden kanssa Trumpin porukka on ollut sodassa koko ajan, mutta viime aikoina se on alkanut myös lähes orwellilaisella tavalla muovata alaistensa kielenkäyttöä sana kerrallaan.

Tartuntatautivirasto CDC:n virkamiehiä on kielletty käyttämästä seitsemää sanaa; Evidence-Based, Science-Based, Diversity, Fetus, Transgender, Entitlement ja Vulnerable ovat nyt pannassa.

Maa, joka on tuottanut valtaosan nobelisteista siis kieltää nyt puhumasta tieteellisestä näytöstä, koska presidentiksi on päätynyt älyllisesti patalaiska ihminen, joka ei välitä kuin omasta edustaan ja joka ei anna totuudelle mitään arvoa.

IMG_0335Sensuurin paljastuminen on luonnollisesti saanut osakseen paitsi kritiikkiä myös ivaa. Koomikko Seth Meyers irvaili, että jatkossa hiiltä kutsutaan termillä ”Patriot Rocks” ja uusnatseja termillä ”Fun Time Torch Boys”. FBI muutetaan lyhenteeksi FBHL, eli Federal Buraeu of Haters and Losers.

Washingtonin keskutassa Trumpin hotellin seinään heijastettiin tällä viikolla sana ”Diversity” protestina uusia linjauksia vastaan.

Sanoihin puuttumisessa kyse on tietysti paljon muustakin kuin terminologiasta ja triviaalista pilkunviilaamisesta. Trumpin hallinto tuntuu ajattelevan, että jos jotain asiaa ei mainita, se lakkaa olemasta.

Sikiöstä puhuminen saattaa olla tarpeen, kun varaudutaan esimerkiksi Zika-viruksen uhkaan, mutta jos abortinvastustajat eivät pidä tästä termistä, niin Trumpistanissa se joutaa romukoppaan. Trumpin mielestä monimuotoisuus ja transseksuaalisuus voitaisiin niin ikään lakaista pois.

FullSizeRenderJo aiemmin ”science” ja ”climate change” -termit on siivottu erinäisistä virallisista yhteyksistä. Ilmastonmuutosta käsittelevät sivut katosivat Valkoisen talon nettisivuilta jo virkaanastujaispäivänä ja ympäristöhallinto EPA:n julkaisut on muovattu vastaamaan nykyhallinnon näkemyksiä.

Tällä viikolla julkaistusta uudesta turvallisuuspoliittisia uhkia käsittelevästä strategiasta ilmastonmuutos jännästi puuttuukin kokonaan.

Sanoilla on merkitystä. Juuri siksi trumpilainen sumuttaminen ja jatkuva ”vaihtoehtoisten faktojen” rummuttaminen vaikuttaa ihmisten käsitykseen ympäröivästä todellisuudesta.

Kun uusnatsien kanssa flirttaileva äärioikeisto on Alt-Right, se ei kuulosta yhtä uhkaavalta. Kun kaikki Trumpiin kohdistuva kritiikki on Fake News (ja termiä käytetään joka päivä) se vaikuttaa käsitykseen uutisten luotettavuudesta. Kun Trumpin lähipiiriin kohdistuvaa rikostutkintaa on viime päivinä alettu kutsua noitajahdiksi, salaliitoksi, korruptioksi ja vallankaappaukseksi, sekin vaikuttaa ihmisten käsitykseen prosessista.

FullSizeRenderEhkä seuraavaksi orwellilaista uuskieltä ajetaan talouspolitiikkaan kieltämällä termit budjettivaje, valtionvelka ja miljonääri.

Kun Trumpin väki runnoi läpi veropakettinsa, se myytiin härskeillä valheilla. Varapresidentti Mike Pence puhuu edelleen ”Middle Class Miraclesta”,vaikka 80 prosenttia veroleikkausten hyödyistä menee rikkaimmalle 1 prosentille kansasta.

Trump väittää välittävänsä duunareista ja häviävänsä henkilökohtaisesti paljon rahaa, vaikka kaikki tietävät hänen hyötyvän miljoonatolkulla. Yli biljoonan lahja rikkaille muuttuu trumpilaisessa kielenkäytössä mystisesti työpaikoiksi ja korkeammiksi palkoiksi ja velka jalostuu saataviksi. Believe Me!

Ehkä sanojen lisäksi myös numerot ja matematiikka pitäisi kieltää, koska ne saattavat tuottaa tuloksia, jotka loukkaavat Trumpin tunteita.

Ja ehkä kannattaa kuunnella lisää Depeche Modea, jos haluaa tietää, mistä Trumpin veropaperissa ja hallinnossa todella on kyse. Everything Countsin kertosäe on ainakin lähempänä totuutta kuin republikaanien lausunnot ja laskelmat.

”The grabbing hands, grab all they can,

All for themselves, after all

it´s competitive world.”