Visvaa ja myrkkyä

Kesämökkimme naapurustossa on ihana antiikkiliike, joka sijaitsee vanhassa koulurakennuksessa (lisätietoja). Löysin kauan kaipaamani Max Oker-Blomin ja G. V. Levanderin Kodin lääkärikirjan (Otava, 1907). Se on ollut nettiantikvariaateissa liian kallis, mutta tämä kappale on vähän risa ja maksoi vain 5 €! Kylkiäisiksi vielä laboratoriopullo, joka on sopiva minimaljakoksi (1 €).

Vanhat lääkärikirjat ovat todella kiehtovia, kuten lääketieteen historia yleensäkin. BBC:n sarja Pain, Pus and Poison on erinomainen katsaus kivun, lääkkeiden ja myrkkyjen historiaan. Mikäs sen mukavampaa kauniina kesäiltana kuin perehtyä isorokkoon… On melko uskomaton ajatus, että anestesiaa ja kipulääkkeitä on ollut olemassa vasta parisataa vuotta. Sitä ennen leikkauspotilaat kiinnitettiin leikkauspöytään, eikä kivulle ollut oikein mitään lievitystä. Kirurgit kuulemma oksentelivat ennen leikkauksia pelosta ja kauhusta. Nykyihmiselle on täysin tyrmistyttävä ajatus, että hänen sisuskalujaan operoitaisiin ilman nukutusta!

Penisiilin historiakin on tietysti todella kiehtova. Muistan, miten jouduin pikkulapsena syömään ”mansikanmakuista” penisiliiniä. Ruskeasta lasipullosta valutettiin pinkkiä tököttiä, joka maistui esanssin ja lääkkeen sekoitukselle. Yök! Vasta ohjelmaa katsoessa tajusin, että tuolloin penisiliiniä oli ollut saatavissa lääkemuodossa vasta kolmisenkymmentä vuotta. Ajatus on typerryttävä. Sitä ennen ihmisiä kupsahteli tauteihin ja tulehduksiin, jotka nykyään voidaan helposti parantaa – ainakin länsimaissa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *