Tietotulva

Yksi suosikkiteoksistani on Otavan iso tietosanakirja 1930-luvulta. Tietosanakirjan perusajatuksessa on jotakin viehättävää: on haluttu kootta kaikki maailman tieto tiivistettyyn muotoon. Ei tosin yksiin kansiin: Otavan tietosanakirjassa on 15 osaa! Ostin sen eräästä romukaupasta kympillä. Teos on erittäin hyvin toimitettu ja siinä on tietoa laidasta laitaan. Ja mitäs merkittävää 1930-luvun jälkeen olisi tapahtunut?

Jotkut tiedot ovat yllättäen muuttaneet merkitystään. Toiset ovat tietysti vanhentuneet. Silti kirjasta löytyy kaikenlaista uutta ja hauskaa. Monia tietoja ei ole netissä ollenkaan: buurisodan sankareita, suomalaisia raittiusjulkaisuja tai vanhojen hevoskärryjen nimityksiä. Netissähän tietoa on eniten englanniksi – usein olen löytänyt kotimaisen nimityksen kätevästi tietosanakirjasta.

Ajankuva on kiehtovaa. ”Faskismista” kirjoitetaan vähän kummastelevaan sävyyn. Joissakin suhteissa asenteet ovat muuttuneet paljon.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Noin vanhoissa tietosanakirjoissa on mainioita juttuja! Olen vakuuttunut siitä, että hevosen silmälapuille on olemassa joku parempikin nimitys – mahtaisikohan vanhasta tietosanakirjasta olla apua? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *