Pusuja ja pitkiä ripsiä

Rian Hughes: Lifestyle Illustrations of the 60s (Fiell, 2010)

Olin hulluna 1960-lukuun jo teininä. Lapsuudenkodin vintissä oli rekkalastillinen ajan aikakauslehtiä. Aikakauslehtien jatkokertomusten kuvituksina käytettiin usein mainospiirtäjien tekemiä sangen sakariinisia piirroksia ja maalauksia. Ne ovat minusta hauskoja edelleen, niissä on niin ihanaa 60-luvun glamouria sekä kitsch-tunnelmaa. Loikkasin riemusta kattoon, kun huomasin, että kuvituksia on koottu yksiin kansiin. Teoksessa on lähes 600 sivua.

(Lynn Buckham, 1964)

Suomalaiset naistenlehdet ostivat jatkokertomukset paketteina, joihin kuului myös kuvitus. Kuvitusten liioittelussa ja siirappisessa glamour-tyylissä on jotain ihanaa. Toisaalta kyse on käyttögrafiikasta, joka jo välillä oli painumassa unholaan. Siksi on hauskaa, että tällainen teos on julkaistu.

(George Porter, 1963)

Mad Men -sarjan kuutoskauden kunniaksi tv-yhtiö teetti 60-luvun mainospiirrosten tyylisen julisteen aikakauden kuvittajalla. Sarjan luoja Matthew Weiner etsi käsiinsä kuvittajan, joka oli piirtänyt kuvituksia Weinerin suosikkimainoksiin 60-luvulla. 75-vuotias britti Brian Sanders loi sarjalle mielestäni aivan ihanan julisteen.

Teininä yritin jäljitellä kuvitusten tyyliä. Ostin puolimattaa maitospahvia, johon maalasin peiteväreillä. Lopputulos olikin samantapainen. Nykyään tekniikoihin voi onneksi tutustua You Tubessa.

(Lynn Buckham, 1964)

Suomessakin harrastettiin samaa tyyliä. Rauni Palosen kuvituksen olen ottanut talteen muistaakseni 60-luvun Apu-lehdestä.

Ainakin suomalaisissa lehdissä kuvitukset julkaistiin yleensä nimettömänä. Siksi on hienoa, että tekijät saavat vihdoin työlleen ihailua.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *