Lehtiä

Viime aikoina olen lukenut useammankin kirjoituksen siitä, että yksilö elää tiedonvälityksen kannalta yhä enemmän omassa kuplassaan. Internet ei nykyään todellakaan tarjoa tietoja sattumalta, vaan hakukoneet ja esimerkiksi Facebook muodostavat profiileja, joiden perusteella tarjoavat tietoja. Siis tietoja, joiden olettavan jo valmiiksi kiinnostavan käyttäjää. Yritykset voivat maksaa hakukoneille siitä, että heidän tietonsa tulevat ensimmäiseksi. Kun esimerkiksi hain tietoa kukan osasta nimeltä emi, hakukone tarjosi minulle levy-yhtiötä. Jokin aika sitten Facebook jopa tunnusti tehneensä ”ihmiskokeita” käyttäjillään. Tarkkailtiin, miten surulliset tai iloiset päivitykset uutisvirrassa vaikuttavat ihmisen mielentilaan. Tämä siis tehtiin sen kummemmin lupia kyselemättä, koe-eläiminä olivat tavalliset käyttäjät.

Monen mielestä päivän sanomalehti on tärkeä siksi, että se tarjoaa tietoa laaja-alaisesti. Vaikka lukisi vain urheilu-uutiset, tulee kuitenkin selattua lehti. Minulla ei ole tällä hetkellä rahaa päivittäislehden tilaukseen, eikä edes irtonumeroiden ostamiseen. Useimmat lukemani lehdet ovat roskiksesta. Viikonloppuna tajusin, että se vasta monipuolistaakin tietotulvaa.

En esimerkiksi olisi ostanut Geo-lehteä, koska hädintuskin tiesin, millainen lehti on kyseessä. Nappasin roskiksesta lehden numeron 7/2014 ja luin aamupalalla Markus Wolffin laajan artikkelin Geenipaja Brooklynissä. Olin kyllä kuullut sellaisesta biohakkeroinnista, että tarkkaillaan laitteilla vaikkapa oman unen laatua – mutta en tiennyt ollenkaan, että on olemassa yhteisölaboratorioita, joissa tavalliset ihmiset tekevät kokeita geeneillä, osa huvin vuoksi, osa keksiäkseen jotain mikä auttaa ihmiskuntaa, kuten helpon ja halvan syöpätestin.

Käyn myös kirjastossa lukemassa lehtiä ja käytän paljon Helsingin kaupunginkirjaston Zinio-lehtilainaamoa. Sieltäkin tulee luettua erilaisia julkaisuja – lainasin huvikseni pari juoksulehteä, joista en kyllä tajunnut paljon mitään.

Geo-lehden artikkelia oli mukava lukea. Hyvin käännetty, perusteellinen artikkeli aivan uudesta aiheesta.

(Facebookin tietofilteröinnistä lisää täällä.)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *