Koheltava kotirouva

Edwardianisia naisia portretissa.

Palaan brittikirjailija E M Delafieldiin. Romaani Consequences, jonka aiemmin esittelin, on masentava, ahdistava romaani. Siksi onkin häkellyttävää, että sama kirjailija on kirjoittanut romaanin, joka on hauskimpia ikinä.

Delafield oli jo kokenut kirjailija, kun häntä pyydettiin kolumnistiksi lehteen. Tässä vaiheessa Delafield eli miehensä ja lastensa kanssa maaseudulla Devonissa. Tosin lapset kävivät ajan tavan mukaisesti sisäoppilaitosta. Kolumneissaan Delafield kuvasi humoristisesti yrityksiään olla kunnollinen tilallisen rouva – lukijat pitivät kirjoituksista niin paljon, että kirjailija kokosi ne kirjaksi nimeltä Diary of a Provincial Housewife (1930).

Nimetön minäkertoja, tytön ja pojan äiti, kertoo päiväkirjamuodossa arkielämästään maaseudulla. Seuraelämästä, taloudenpidon haasteista ja yhteiselosta peribrittiläisen miehensä kanssa. Kyseessä on kuivahko, itseironinen huumori, joka on niin osuvaa, että minulta tuli lukiessa teetä nenästä lähes joka kappaleen kohdalla. Samalla Delafield kuvaa osuvasti naisen elämää: se puhuttelee edelleen, vaikka kirjan tapahtuma-aika on 1920-luku.

The Diary of a Provincial Lady on chick lit -romaanien esiäiti, vaikka kertookin perheenemännästä. Napakka, sähkösanomamainen tyyli on sama kuin Bridget Jonesissa ja kirjan päähenkilö muistuttaa kohelluksessaan monen aikamme chick lit -kirjan sankaritarta. Teos on yksi hauskimpia, joita koskaan olen lukenut, mutta silti fiksu ja naseva. Onneksi se on edelleen hyvin suosittu, pokkaripainoksen on julkaissut ainakin Penguin ja Persephone.

Mainio esittely täällä.

(Kuvitus: public domain/Graphics Fairy)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *