Kirjakauppa ei halua rahojasi

Näyttökuva 2015-11-17 kello 10.26.00

[Ammattini takia en voi yksilöidä kauppoja tässä kirjoituksessa]

Menin eilen kaupungille ostamaan uutuuskirjaa. Etsin teosta kahdesta isosta kirjakaupasta. Ei ollut. Kyseessä ei ollut mikään kokeellisen runouden antologia, vaan Hollywood-tähti Drew Barrymoren muistelmateos Wildflower, jonka olisin halunnut lukea heti. Samanlaisista kokemuksista kuulee kaiken aikaa – eräs kollega halusi ostaa isohkon kotikaupunkinsa kirjakaupasta Salla Simukan Lumikki-sarjaa, joka on ollut bestseller myös ulkomailla. Ei ollut, ei ollut tulossa, eikä saanut tilattua. Aiemmin ajattelin ostaa matkalukemiseksi angloamerikkalaisen hömppädekkarin, bestsellerin. Kirjakaupassa ei ollut sitäkään. Muutaman vuoden vanhoja kotimaisia kirjoja ei tietenkään ole, niitä neuvotaan etsimään divareista.

Yksi ihanimpia juttuja Berliinissä on, että siellä on paljon erilaisia kirjakauppoja, joissa voi vaellella katsomassa. Kirjoja voi tietysti tilata netistä, mutta tuskin kukaan rupeaa verkkokirjakaupassa selailemaan ja ihmettelemään, että mitäs kaikkea täällä onkaan. Oikeassa kirjakaupassa asiaan kuuluu kansikuvien katselu, takalievetekstien lukeminen, selailu ja usein heräteostoskin.

Näyttökuva 2015-11-17 kello 10.28.14

”Rautatiekirjakaupan myyjä ja asemamyymälä.” Otavan iso tietosanakirja, 1934

Berliinissä lapset istuivat lukemassa, kun vanhemmat katselivat kirjoja. Useimmissa kirjakaupoissa oli pieni kahvio. Oli sohvia ja nojatuoleja. Berliinissä on toki paljon enemmän kirjanostajia, silti tuntuu, että Suomessa kirjakaupat saavat syyttää ahdingostaan osittain itseään. Useampi kollega on kertonut vatsikää, että kun kirjaa ei ole löytynyt kaupasta, myyjä on kehottanut tilaamaan sen itse Adlibriksestä.

Välillä tuntuu, että kirjakaupoissa päätetään etukäteen, mitä asiakkaan pitää haluta. Tuntuu, ettei seurata kansainvälistä tai edes kotimaista kirjakeskustelua. Kun jostakin klassikosta pärähtää teattereihin Hollywood-tulkinta, luulisi, että kannattaisi panna kyseistä teosta myyntiin pöydille sisäänkäynnin tuntumaan, edes englannin kielellä. Ehkä ketjukauppiaat voisivat oppia jotain Helsingin kaupunginkirjastosta: siellä ulkomaalaisetkin uutuudet ovat saatavilla melkein samantien, ja erikoisiakin kirjoja ostetaan ennakkoluulottomasti. Olen usein ihmetellyt, miten kirjaston ostajat voivat olla niin hyvin perillä englanninkielisistäkin kirjoista, oli sitten kyse rintaliivien ompelusta tai kokeilevasta tiiliskiviromaanista.

Filmitähden elämäkerta ei tietysti ole mikään tärkeä teos. Silti luulisi, että on muitakin, jotka ovat seuranneet Barrymoren uraa omasta lapsuudestaan saakka, kun E.T. oli maailmanmenestys. Eräässä suuressa kirjakaupassa Helsingin keskustassa elokuva-alaa käsitteleviä teoksia oli yhteensä noin 10, filmitähtien elämäkertoja ei ollut lainkaan. Olen kuvitellut, että elokuvia ja tv-sarjoja harrastetaan nykyään laajalti. Jäi surullinen olo ja kirjakauppareissuun tuhraantunut aika harmitti.

Täältä löytyy kollegani Karo Hämäläisen osuva kirjoitus samasta aiheesta. Olen samaa mieltä Hämäläisen kanssa siitä, että asiakkaan tarpeet eivät tunnu kiinnostavan ketään.

Kommentit
 1. 1

  a sanoo

  Mielenkiintoisia kirjoituksia. Kirsi Piha/Levoton lukija kirjoitti myös myymisestä ja olen tässä asiaa itsekin pohdiskellut tuon jälkeen.

  Törmään ainakin itse monesti siihen, että kirjakaupoissa ei ole minulle mitään uutta luettavaa tai sellaista, mikä kiinnittäisi huomion.. Kiinnostavat kirjat löytyy useasti jostain piilosta nurkan takaa. Tämä on tietysti henk.koht kokemus. Kirjakaupat eivät taida enää myydä kirjoja, mutta värityskirjoja ja kyniä kyllä myydään aktiivisesti? Nyt on vähän näkynyt teemallisia pöytiä mitä on kirjastoissa usein ja joista ainakin itse pidän. Henkilökunnan suositukset on kanssa mielestäni kiva tapa herättää mielenkiintoa.

  Mielestäni myöskään tätä ei ole ajateltu aina kauhean pitkälle; kirjat on aika arvokkaita ja kaikilla ei ole varaa ostaa usein. Itsekin lainaan suurimman osan, mutta ostan myös omaksi kun pystyn ja käyn kirjakaupoissa aktiivisesti haahuilemassa, joskus monta kertaa viikossa. Siellä voisi olla myös jotain edullisempaa myynnissä, mutta ei sen edullisemman tarvitse olla myöskään krääsää? Ostaisin nimittäin mielelläni edes jotain, koska koen kirjakaupat itselleni tärkeiksi. Mutta kirjasto pavelee monesti kyllä paremmin.

  • 1.1

   laurahonkasalo sanoo

   Berliinissä oli myynnissä myös kaikenlaisia kirjallisuusteemaisia lahjatuotteita, samoin on Rahva Raamat -myymälässä Tallinnassa. Itsekin ilostuin, kun sain lahjaksi Jane Austen -laastareita, vaikka ko tuote olikin vähän pöhkö!

 2. 2

  Sirpa sanoo

  Nimimerkille ”a sanoo” ihan vinkiksi: käy antikvariaateissa. Sieltä löytää luettavaa eikä maksa paljoa. Kaikkea sellaista luettavaa mitä ei edes osannut kaivata.

  Jos asut pääkaupunkiseudulla niin suosittelen lämpimästi Sofiankadun antikvariaattia jota piti aiemmin Seppo ”halpa” Hiltunen (RIP) – nykyinen nimi taitaapi olla Senaatintorin antikvariaatti. Ei siellä enää ole sama tunnelma (miten voisikaan!), mutta hyllyssä edelleen Hiltusen hinnoittelemia opuksia. Euro on siellä iso raha.

  • 2.1

   a sanoo

   Oi kyllä! Käyn kyllä niissäkin ja hyvä antikvariaatti on korvaamaton. Paikat henkilöityvät kyllä pitäjiinsä, tunnelma muuttuu kun tuttu naama ei ole enää tiskin takana.

   Uudet kirjat ei vaan lähde kiertoon jos niitä ei kenellekkään myydä. Toivottavasti kirjakaupat lähtisivät kehittämään toimintaa rohkeasti. Murroksessa on myös mahdollisuus, kliseistä ehkä mutta totta.

 3. 3

  Jouko Heimonen sanoo

  Snoppailevien kirjafriikkien kirjoitukset ovat aina lähes samanlaisia, miten muualla asiat ovat niin paljon paremmin, miten minä luen erikoisempia kirjoja kuin tavikset ja sitä rataa. Kyllä on niin surkeaa suomessa tämäkin touhu, Tallinnassakin on kivampaa…

  Kyllä kirjakaupoissa varmasti olisi kahviloita jos toiminta olisi kannattavaa, en usko kirjakauppiaidenkaan nyt olevan niin tyhmiä että kiusallaan vain kieltäytyvät kahviloista asiakkailleen kiusaa tehdäkseen.

  Jos todella kirjakaupat eivät kuuntelisi asiakkaidensa toiveita, tuskin kirjakauppoja enää edes olisi. Hämmästelen tätä suomalaista kulttuuria jossa aina se oma on huono ja surkea ja muualla ruoho vihreämpää. Ehkäpä kaikkia erikoisuuksia ei nyt vain ole kannattavaa pitää tarjolla vähäisen kysynnän takia? Kysyntä ja tarjonnan laki kun toimii kaikella kaupan alalla.

  Minun tuttavapiirissäni on kymmeniä tyytyväisiä kirjakaupan käyttäjiä enkä edes muista milloin en olisi vähintään tilaamalla saanut haluamaani kirjaa. Ehkä myös menen kirjakauppaan hiukan eri asenteella kuin bloggaajat?

  • 3.1

   laurahonkasalo sanoo

   Tässä nyt nimenomaan ei ollut snobbailusta kyse, vaan haussa oli yhdysvaltalaisen filmitähden kirja. Mutta kiva jos sinä ja tuttavasi olette tyytyväisiä.

 4. 4

  Anni sanoo

  Osuit täsmälleen maaliin! Kirjakauppa-ala tuntuu olevan Suomessa erityisen jälkeenjäänyt. Muistan hyvin, kun kirjabusineksessä työskentelevä ulkomainen ystäväni konsultoi erästä tunnettua suomalaista kirjakauppaa. Hän ei saanut mitään ajatuksia läpi, vastauksena tuli vain kohteliasta ’niin kun meillä ei ole täällä tapana blahblah’ -väistelyä. Ja kyse oli juuri tuosta mistä kirjoitat: kirjojen esillepanosta, ajankohtaisten ilmiöiden seuraamisesta, vanhempien ja uusimpien nimikkeiden synergiasta markkinoinnissa, oheistuotekaupasta jne. Kirja-ala on murroksessa kaikkialla, mutta kyllä kirjoja myydään yhä — siis ne myy jotka sen homman osaavat.

 5. 5

  Maria sanoo

  Olen samaa mieltä, että olisi kiva jos kaikki kirjat saisi suoraan kaupasta. Valitettavasti kaikille kirjoille, varsinkin ulkomaalaisille ei ole vain fyysista tilaa. Barrymoren kirjan saa ainakin tilattua Suomalaisesta kirjakaupasta 2 viikon toimitusajalla. Itse tilasin ja ystävällinen myyjä lupasi laittaa viestin kun kirja on noudettavissa. Kirjaan ei tule ylimääräisiä toimituskustannuksia. Mielestäni se on hyvää palvelua jos kirjaa ei löydy suoraan hyllystä.
  Samoin on käynyt myös Lena Dunhamin ja Amy Poehlerin kirjojen kanssa. Tilaus sujui ongelmitta. Muutama kuukausi myöhemmin huomasin, että kyseiset kirjat olivat myös valikoimissa englanninkielisessä pokkarihyllyssä. Ehkä pokkarit vievät vähemmän tilaa ja hintansa puolesta liikkuvat vilkkaammin?

 6. 6

  Anne sanoo

  Hyvä kirjoitus, jonka soisi tulevan luetuksi myös varsinaissuomalaisissa ketjukirjakaupoissa. Toisaalta, meillä on Turun sydämessä täydellinen kirjanystävän helmi nimeltä Pieni Kirjapuoti. Yksityinen liike menestyy keskustassa ansioinaan laajan kirjavalikoiman (myös klassikot) lisäksi miellyttävä ilmapiiri ja kirjallisen oheis- ja liitännäistarjonnan ohessa myös kahvila.

  • 6.1

   Turkulainen sanoo

   Hyvää palvelua Pienessä Kirjapuodissa? Minua ei ole koskaan tervehditty, ei kysytty tarvitsenko apua tai edes hymyilty. Tunne on että näille palstoille omistaja itse kirjoittelee suosituksiaan koska niin kaukana nuo kehuvat kirjoitukset reaalimaailmasta ovat.

   • 6.1.1

    Krista sanoo

    Itse olen kyllä saanut oikein lämmintä asiakaspalvelua Pienessä Kirjapuodissa ja hyviä neuvoja kysyttäessä! Harmi, että et ole kokenut samoin.

 7. 7

  Inga Ingman sanoo

  Minä puolestani olen ihmetellyt, miksi mistään turkulaisesta kirjakaupasta saa Hämeen-Anttilan ns, juhlasuomennosta minulle tärkeästä kirjasta ”Koraani” Eikö siitä voi ottaa uutta painosta.

 8. 8

  sanoo

  Terve!

  Maailma hukkuu kirjoihin. Suomessakin taidetaan painaa n. 1500 uutta teosta vuosittain. Yhtenäiskulttuuri on hävinnyt Suomestakin jo aika päiviä sitten. On aina vain vaikeampaa tietää mikä kirja käy kaupaksi.

  • 8.1

   klaödjeiopur sanoo

   ”Yhtenäiskulttuuri on hävinnyt Suomestakin jo aika päiviä sitten.”

   Tässä se perusongelma on. Koiraharrastajan perusteoksesta 99 % ihmisistä ei ole kuullutkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *