Ihmelapsi

Ostin romukaupasta ison kasan vanhoja naistenlehtiä. Hopeapeilissä n:o 4/1960 haastatellaan näytelmäkirjailija Shelagh Delaneyä. Pidän paljon Delaynen näytelmän A Taste of Honey filmatisoinnista (1961), jonka ohjasi Tony Richardson. En kuitenkaan tiennyt, että Delaney kirjoitti näytelmän 18-vuotiaana!

Näytelmä edustaa ”kitchen sink” -koulukuntaa, joka tuli englantilaiseen teatteriin 1950–60-lukujen taitteessa vastalauseena sievisteleville, keskiluokkaisille näytelmille. Myös John Osbornen näytelmän Look Back in Anger filmatisointi on hyvä. Senkin ohjasi Richardson ja pääosaa näytteli iki-ihana Richard Burton.

Delaney eli itse Salfordin duunarikortteleissa ja hänen näytelmänsä perustui arkiseen elämänmenoon kaupungissa. Hopeapeilissä Delaney kertoo Salfordin pormestarin närkästyneen asiasta perinjuurin – kuulemma hänen somassa pikkukaupungissaan ei voisi tapahtua mitään sellaista kuin näytelmässä.

Delaney kirjoitti näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, tv-teatteria ja kuunnelmia, kunnes kuoli rintasyöpään. Täältä löytyy hyvä yhteenveto hänen vaikutuksestaan teatteriin. A Taste of Honey -filmatisointi on saatavilla dvd:llä Britanniassa.

Elokuvan pääosassa oli Rita Tushingham, yksi suosikkinäyttelijöistäni. Vaikea kuvitella, että niin persoonallista naisnäyttelijää enää otettaisiin elokuvan pääosaan. Tushingham edusti 1960-luvun ”rumankaunista” tyttötyyppiä: muoti sai alkunsa Englannista. Hänellä on aivan ihanat silmät, joissa on ihmeellistä syvyyttä.

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Taas niin kiinnostavaa juttua täällä! On minusta nykyisinkin persoonallisen näköisiä, loistavia naisnäyttelijöitä, tulee mieleen vaikka Emily Watson tai Pernilla August.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *