Hepsankeikka Helsingissä

Salme Setälä: Arpalippu (Holger Schildt, 1926)

Irma Saareks on huoleton hulivilityttö, joka työskentelee tuntipalkkaisena arkkitehtina. Hän asuu boksissa ystävättäriensä Martan ja Saaran kanssa. Kommuunissa vallitsee iloisen boheemi meininki. Opiskelutoveri Olli on kovin ihastunut Irmaan, mutta mitä tapahtuu, kun Irma kirjaimellisesti törmää kadulla varatuomari Antti Kotraan?

Salme Setälä oli Helmi Krohnin tytär ja siis Aino Kallaksen sisarentytär. Hän työskenteli itsekin arkkitehtina, mutta kirjoitti myös lukemattomia lasten- ja nuortenkirjoja. Setälä voitti Topelius-palkinnon vuonna 1961. Arpalippu on suunnattu aikuisille. En muista, koska olisin viimeksi lukenut yhtä hauskaa romaania. Kirja on todellinen chick lit -aarre. Irma muistuttaa Bridget Jonesia, tosin ilman itsesääliä. Irman railakasta elämänasennetta ei nujerra mikään. Hän shoppailee Stockmannilla silkkipukuja, joihin hänellä ei ole varaa ja juhlii boksikaverien kanssa sangen villisti, kieltolaista huolimatta.

Aikakauden elämänmeno välittyy romaanista ihanasti, mutta mikään tomuinen kuriositeetti tämä kirja ei ole: tämän voisi hyvin julkaista uudestaan koska tahansa. Irman sanailu on riemastuttavan nokkelaa ja hänen asenteestaan miehiä kohtaan voisivat nykynaisetkin ottaa opikseen: turha niiden on antaa luulla itsestään liikoja! Irma ei suinkaan odottele sulhasia epätoivon vimmalla kuten Bridget, vaan juoksee heitä karkuun niin lujaa kuin pääsee. Se tuntuu virkistävältä nykyajan chick litiin tottuneesta.

Arpalippu on älyttömän hauska, vauhdikas ja fiksu romaani.

Kommentit
  1. 3

    sanoo

    Kiitos insipiroivasta ja mukavasta blogistasi! Löysin tämän Pitsiunelmia-blogin kautta. Minusta on mukavaa, että nostat näitä vanhoja kivoja kirjoja; saan itsekin uutta intoa tarttua taas romaaniin. Pidän blogisi hengestä sekä visuaalisesta ilmeestä.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *