Kustantajan tunnustuksia

Olen työskennellyt kirjojen kanssa pian 20 vuotta. Koko tuon ajan olen ollut enemmän tai vähemmän kustannustoimittajana. Olen myös ollut kustannuspäällikkö, kirjoittanut itse muutaman epäkirjan, suomentanut joitakin, koonnut Pentti Saarikosken Runot, löytänyt hienoja kirjailijoita ja hylännyt yli 10 000 käsikirjoitusta. Viime ajat olen ollut perustamassa sähkökirjastartupia nimeltä Readberry.fi. Olen juuri perustanut toisen startupini, Kosmoksen. Se kehittää laitteita, joiden avulla voi lukea toisten ajatuksia – kirjoja.

Tämä blogi sisältää ajatuksia matkan varrelta. Olen koonnut itselleni viime aikoina listaa “asioita, jotka opin sähkökirja-startupissa”. Jaan niitä paloittain tänne, ettei teidän tarvitse tehdä samoja virheitä. Tämä on siis kirjablogi, mutta aidan toiselta puolelta, rivien välistä.

Ehkä uskaltaudun kirjoittamaan tänne myös ajatuksia kirjoista, joita olen lukenut. En tosin uskalla varsinaisesti moista luvata. Se ei yleensä ole ollut kustantajien rooli. Kustantaja on perinteisesti ollut diplomaattisesti hiljaa ja antanut kirjailijan esittää mielipiteet. Joku nimittäin aina suuttuu, kun kirjoista puhutaan rehellisesti (kuten esimerkiksi Salman Rushdie sai huomata käytettyään Goodreadsia). Eikä kustantaja halua asettua kiistassa kummankaan puolelle, koska kustantaja luultavasti vaivihkaa neuvottelee elämäkertaoikeuksista molempien osapuolten kanssa.

Tervetuloa mukaan.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *