Ne siinä koneessa ovat ihmisiä

Olen seurannut pitkin iltaa videoita ja somepäivityksiä Helsinki-Vantaalta, mistä on juuri lähtenyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuslento Afganistaniin. Maahan, jonne Ulkoasianministeriö suosittaa välttämään kaikkea matkustamista, mutta jota Migri jostain syystä pitää turvallisena sieltä paenneille. Videot ovat kylmäävää katsottavaa: yhden palautettavan perheen virallinen edunvalvoja, pastori Marjaana Toiviainen yrittää vedota poliisiin, jotta pääsisi tapaamaan karkotettavaa perhettä, joka on juuri jättänyt uuden turvapaikkahakemuksen. Edunvalvojan tapaaminen on perheen perustuslaillinen oikeus ja Toivaisella on mukanaan allekirjoitettu valtakirja, mutta poliisi vain naureskelee hänen pyynnöilleen. Perheen karkotus on ilmeisesti laitettu käytäntöön puolen tunnin varoitusajalla, eivätkä he ole saaneet mahdollisuutta tutustua kirjallisiin dokumentteihin. Se perhe voisi olla meistä kenen tahansa.

Poliisin toimintaakin kylmäävämpää on videolähetyksiin ja muun muassa Toiviaisen Facebook-seinälle tasaiseen tahtiin paukkuvat rasistiset kommentit, joissa ”vitun loisille” toivotetaan tervemenoa ja haukutaan Toiviaista järkyttävillä tavoilla.

Kuvakaappaus pastori Marjaana Toiviaisen Facebook-seinältä.

Kuvankaappaus 2017-4-3 kello 23.11.51

Tuntuu absurdilta, että suomalaisen ihmisen elämä olisi jonnekin muualle syntyneen elämää arvokkaampi vain siksi, että meillä on käynyt parempi tuuri synnyinpaikkamme suhteen. Kaikki tämä viha ja epäinhimillisyys vetää sanattomaksi. Nämä ihmiset puhuvat toisista ihmisistä ja nauravat hädässä oleville. Ihmisiä lennätetään kuolemanvaaraan ja toiset hurraavat.

Haluaisin sanoa jotain, mutta tuntuu ettei sanoja ole. Ainoat mieleen tulevat ovat: hävetkää! Hävetkää, Maahanmuuttovirasto, Suomen poliisi ja jokainen rasisti. Miten te voitte elää itsenne kanssa?

 

Edit ti klo 13.45: Ilmeisesti perhe ei ole vastoin eilisiltaisia tietoja ollut koneessa. Se ei kuitenkaan muuta tätä epähumaania toimintaa muuksi.

Kommentit
 1. 1

  Mika Sarivaara-Satta sanoo

  Onko jokaisella oikeus tulla Eurooppaan asumaan, jos kotimaassa on vaarallista?
  Minusta koko tulehtunut tilanne suhteessa tp-haki joihin, ja suojelun tarpeeseen sekä palautuksiin on tavassa, miten nämä ihmiset tulivat Suomeen.
  Osa ei pitänyt sitä mitenkään kummallisena, ja osan mielestä juuri se oli kummallista, kun osa ei pitänyt sitä kummallisena, vaan normaalina. No nyt tämä uusi normaali tuntui osasta ihmisiä epanormaalilta, ja he alkoivat käyttäytymään epanormaalisti ja suhtautumaan uuteen normaaliin epanormaalisti.
  Uusi normaali on normaalin mielestä ihan normaali, ja eri mielta oleva on epanormaali. Epanormaalin mielesta uusi normaali ei ole normaalia, vaan epänormaalia, johon ei voi suhtautua normaalisti, vaan epänormaalisti.
  Joten ei mitään uutta auringon alla: facts vs. feelings.

  • 2.1

   Sofia sanoo

   Uutisissa aikanaan näytettiin palestiinalaisten iloitsemista kun länsimaalaisia, erityisesti amerikkalaisia oli tapettu jossain iskussa. Esim. 9/11. Ajattelin ettei meillä koskaan voisi tapahtua sellaista että iloitaan toisten kärsimyksistä ja kuolemasta. Olin väärässä.

   • 2.1.1

    Mika Sarivaara-Satta sanoo

    Överiksi menee, sillä ei palautus merkitse kuolemaa. Miksei voi iloita sitä, että jokainen palautettu vähentää kuormahevosen taakkaa, vai eikö sillä ole mitään väliä, paljonko pollelle kuormaa laitetaan?

 2. 3

  Mika Sarivaara-Satta sanoo

  Peruskysymys on, että onko jokaisella oikeus tulla asumaan Eurooppaan, jos kotimaassa on vaarallista?

 3. 4

  Hyvä veronmaksaja sanoo

  En ole rasisti, en oikeistolainen, en vasemmistolainen, ei oikeastaan enää mitään muuta kun palkkatyötä tekevä, veroja maksava yhden lapsen yksinhuoltajaisä (ja sukuni on maahanmuuttajia). Olen silti sitä mieltä että jos tässä maassa aletaan jakamaan porukkaa niin että suomalainen koulutus, työ, mahdollisuus ostaa lääkkeitä, mahdollisuus asua ja elää normaalia elämää on vain muualta tulleiden oikeus niin homma ei enää ole sitä mihin olen 40-asumisvuoteni aikana nähnyt tai uskonut. Erosin tänään kirkosta tuon erään ihmisen tempausten takia, toivon että hänet myös erotetaan, minä en tue radikaalia uskontoa, oli se sitten mitä tahansa suuntausta.

  • 4.1

   hannaraty sanoo

   Millä tavoin nuo luettelemasi asiat ovat vain muualta tulleiden oikeus? Erosit siis kirkosta, koska turvapaikkaa hakevan perheen edunvalvoja yritti estää perheen pakkopalautuksen?

   • 4.1.1

    Mika Sarivaara-Satta sanoo

    Asunto loytyy heti, eli ohi muiden niin että, heilahtaa, jopa Helsingissä. Työtä tekevä joutuu karvistelemaan, kun joutilaita raijataan sinne, missä töitä tehdään.

    • 4.1.1.1

     hannaraty sanoo

     Et taida asua Helsingissä. Jos näkisit nuo vastaanottokeskukset, mihin ihmisiä sijoitetaan, et möyhöttäisi täällä löytyneistä asunnoista. Itse asun yhden sellaisen vieressä, enkä usko että kukaan kantasuomalainen vähävarainen suostuisi sinne lukkojen taakse istumaan, vaikka vaihtoehtona olisi olla kadulla (täällä on toki asuntoloita myös kotimaisille kodittomille, vaikka se teikäläisiltä systemaattisesti tuppaakin unohtumaan). Töitähän moni turvapaikanhakija ei saa tehdä vaikka haluaisi, koska työlupien saannissa kestää niin kauan.

 4. 5

  Mika Sarivaara-Satta sanoo

  En puhu vokeista, vaan kaupunkien asunnoista, joihin oleskeluluvan saanut menee jonon ohi, niin, että heilahtaa..Ja se tyointo on nähty, alle 20% afgaaneista, somaleista :ja irakilaista on töissä, mutta silti viedään asunnot niiltä, jotka tulisi töihin, jos olisi asuntoja, mutta ei löydy, kun kulttuurin rikastajien pitää asua joutilaana siellä, missä töitä tehdään.

  • 5.1

   hannaraty sanoo

   Millä perustein asuntojonon tulisi edetä, ellei kiireellisyyden? On varmasti totta, että kaikki turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet eivät ole työkykyisiä tai -haluisia. Silti monen työkykyisen ja -intoisen on vaikeaa saada työtä, kun esimerkiksi kieli ei ole vielä hallussa ja asenteet ovat surullisen yleisesti tuollaisia kuin sinulla. Vai palkkaisitko itse turvapaikan saaneen afgaanin?

 5. 6

  Ak sanoo

  2017 ja kirjoittajan lähdekritiikki ilmeneen tuolta kohdasta
  -edit: hups tää eka stoori oli enemmän mun makuun ja kirjoittelin vähän tunteella mutta silti.

  • 6.1

   hannaraty sanoo

   Tietoa oli vielä eilen yöllä huonosti saatavilla, joten kirjoitin pohjaten lähteisiin, jotka tekstissäni selkeästi mainitsen. Kun sitten tuli uutta tietoa (että perhe onkin haettu säilöön palautusta varten, muttei viesty koneeseen / HS), päivitin tiedon tekstini loppuun. Olisi huomattavasti ongelmallisempaa poistaa teksti tai muokata sitä, joten käytin uutisoinnissa vakiintunutta tapaa. Mikä siinä on mielestäsi ongelma?

 6. 7

  Mika Sarivaara-Satta sanoo

  Siis, miksi ihmeessä asuttaa joutilaita pk-seudulle?
  En ehkä tunne jokaista pääkaupunkiseudun eritrealaista, mutta kaikki pk-seudun eritrealaiset tietävät minut, koska olen useaa heistä auttanut ja koulinut maan tavoille, sekä tehneet yhdessä kaikenlaisia suomijuttuja. Viihdymme yhdessä ja voimme avoimesti puhua mistä vaan, koska he ovat kristittyja. Samanlainen mutkattomuus ei vaan synny muslimien kanssa, koska valehtelu on heille luontaista, ja se on pirun ärsyttävää.
  Olen nyt kuitenkin keksinyt low skill työn, johon tarvitaan käsiä, ja josta on iloa niin tekijälle, kuin tilaajalle, mutta katsotaan saanko mitään aikaiseksi.

  • 7.1

   töytön sanoo

   Olisiko keksimällesi low-skill työn tekijälle iloa ihan palkankin muodossa? Jokunen haukkumasi suomalainen ”aivoton” elätti, tai maahanmuuttaja työsuhteeseen?

   Arvostan kyllä suuresti yrittäjiä ketkä hoitavat pelinsä puhtaasti parhaansa tekien, kaikki hyötyisi ja Suomen talouskin kasvaisi.

   • 7.1.1

    Mika Sarivaara-Satta sanoo

    Ei mitaan orjatyota, ensimmäinen projekti kyllä harjoitellaan ja opetellaan rauhassa tekemään työ oikein ja hyvin. Sen jälkeen työporukka saa päättää, miten ja millä tahdilla töitä tekee, tunti vai tunti ja bonus vai urakka. Jokaisessa työpaikassa pitäisi kyllä olla yksi suomenkielentaitoinen.

    • 7.1.1.1

     Mika Sarivaara-Satta sanoo

     Siis jokaisessa tyoporukassa pitäisi olla yksi suomenkielentaitoinen.

 7. 8

  En uskalla laittaa nimeäni alle. Tämä on Suomi 2017. sanoo

  Jos Suomessa pistetään toimeen karkotuspäätös, sen pitää tapahtua Suomen lakien mukaisesti. Eli sitten, kun päätös on lainvoimainen. Jokainen, joka tämän kiistää, ei voi kutsua itseään ”patriootiksi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *