Miksi kasvissyönti hiertää lihansyöjän hanuria?

Törmäsin pari päivää sitten Maaseudun Tulevaisuuden nettisivuilla julkaistuun kolumniin, jossa Matti Mäkelä hekumoi lihansyönnin ylivoipaisuudella kasvissyöntiin nähden. Ajattelin ensin olla kommentoimatta aihetta, koska teksti oli selkeästi tarkoituksellisen provokatiivinen, mutta otsikossa esittämäni kysymys vilpittömästi kiinnostaa minua; minkä takia jonkun toisen kasvisruokavalio tuntuu olevan monelle lihansyöjälle henkilökohtainen loukkaus?

Jos Mäkelän kolumni olisi kategorisoitu pakinaksi, se olisi ollut irrationaalisuudessaan hauska. Mäkelä vertaa esimerkiksi yksittäisen sorsan omaksi ravinnokseen metsästävää henkilöä kasvissyöjään, joka ”varustaa sata metriä pitkän tankkilaivan tai kerosiinilla ilmassa pysyvän raskaan rahtikoneen, kuljetuttaa ”terveelliseen” ruokapöytäänsä neljääkymmentä sorttia hedelmiä, keväänvihreitä parsantaimia Välimeren ensisadosta, salaa geenimanipuloitua soijaa, ja ah! luomuviiniä Australiasta, Chilestä, ja poliittisesti nykyään niin korrektista Etelä-Afrikasta.” Tässä toki onkin hyvä pointti – kasvisruokavaliossakin olisi aina ekologisinta suosia mahdollisimman lähellä kasvatettuja raaka-aineita. Rinnastus on kuitenkin kaukana todellisesta maailmasta, missä suurin osa ihmisistä syö marketeista haettua, tehotuotettua lihaa eikä suinkaan ammu sitä itse taivaalta.

Suurimmalle osalle kasvissyöjistä ruokavaliovalinta on ennen kaikkea eettinen. Tehotuotannossa eläin hankitaan ja sitä ylläpidetään ajatuksella, että siitä saatu hyöty maksimoidaan ja siihen käytetty aika ja raha minimoidaan. Tämä johtaa eläinten kaltoinkohteluun ja ennenaikaiseen kuolemaan. Suuri osa siitä Mäkelän mainitsemasta soijasta syötetään näille tuotantoeläimille, ei suinkaan meille kasvissyöjille.

Kolumninsa loppupuolella Mäkelä kertoo joskus seuranneensa kasvisruokatoimittajaa haastattelemassa vihreää filosofia ihmiskunnan tulevaisuudesta. ”Siitä ei meinannut tulla mitään, koska suurin osa heidän ajastaan kului syömiseen. Kasvisruokaa pitää tunnetusti syödä hitaasti ja nykyihmisen maailmassa myös joka korren välissä kehua pitkään.” 

Olen minä lihateollisuutta puolustavien suusta kuullut jos minkälaista väitettä, mutta tämä vetää hiljaiseksi. Toki on kiva ajatus, että etelä-eurooppalainen pitkän kaavan mukaan syöminen rantautuisi meillekin, mutta ikuisena hotkijana en vain pääse sisälle tähän ajatuskulkuun. Olettaako Mäkelä kasvissyöjien olevan myös märehtijöitä, vai miksi kasvisruuan syömiseen kuluisi enemmän aikaa kuin eläinperäisen? Kaiken kaikkiaan minua jaksaa hämmentää tämä loputon negaatio, minkä lihansyöjät tykkäävät kasvissyöjiin kohdistaa. Itse en koskaan ota puheeksi pöytäseuralaisteni annosvalintoja, mutta lihaa lautaselleen valinneet kokevat jäestään jonkunlaista tarvetta selitellä sitä minulle.

Miksi siis jonkun toisen kasvisruokavalio on lihansyöjälle ongelma? Ehkäpä tämä itsekin tietää perustelunsa tyhjiksi. Tehotuotettu liha ei koskaan ole ekologinen eikä eettinen valinta, mutta tätähän lihansyöjä yrittää kynsin ja hampain olla miettimättä. Sen sijaan hän miettii sitä nopean armokuoleman kohdannutta onnekasta sorsaa, jolla on vatsa täynnä luonnon parhaita kasviksia.

Kommentit
 1. 1

  Markku sanoo

  Onko kasvissyöjille okei, jos itse metsästää ruoan? Esimerkiksi hirven metsästys ja syöminen?

  • 1.1

   hannaraty sanoo

   Riippuu kasvissyöjästä, tietysti. Itse kritisoin lähinnä tehotuotantoa, mutta en kyllä syö riistaakaan, koska lihaa ei yksinkertaisesti tee tottumuksen takia enää mieli.

 2. 2

  Jesmiina Antero Mällö sanoo

  ”Miksi siis jonkun toisen kasvisruokavalio on lihansyöjälle ongelma?”

  Huonojen kokemusten vuoksi. Idealistit ovat usein hyökkääviä ja äänekkäitä, vaikka eivät sitä itse välttämättä huomaa.

  Minua ärsyttää sähköauto Teslan fanitus, siihen liittyvä kritiikittömyys ja tuputus ja uskonnollisuus, hiljainenkin. Huomasin eräänä päivänä, etten ole ainoa, kun eräällä foorumilla annettiin tulla. Tesla-viha oli ilmeistä.

  Kysymys ei ole kasvissyöjistä vaan kasvissyönnin herättämistä mielikuvista.

  • 2.1

   Joni Pelkonen sanoo

   Oletko varma että mielikuvasi ovat oikeita? Hyökkäys nimeämättömiä ”idealisteja” kohtaan kuulostaa aika virheelliseltä. En nimittäin usko että kukaan on kieltänyt sinua syömästä lihaa. Jokainen tv-katsoja ja lehdenlukija näkee joka ikinen päivä liharuokamainoksia. Sekö ei ole idealismia? No jos ei, niin ei sitten kasvisruoankaan mainostaminen.

   Viha hyväntekemistä vastaan ei ole tasapuolista, sillä olen täysin varma että jos sinulla on auto, et halua että omaa automerkkiäsi vihataan. Itse asiassa sinun lienee mahdotonta käsittää miksi kukaan vihaisi juuri sinun autoasi, vai mitä?

 3. 3

  Jukka Laajarinne sanoo

  Tehotuotannon lisäksi voidaan kysyä, lentävätkö myös uusiseelantilainen karitsa, argentiinalainen rotukarja ja valtamerten tonnikalat sorsan tavoin lihansyöjämme lautaselle.

 4. 4

  Muhvi sanoo

  Trollit trollaa kun uhrit ovat niin ”helppoja”. Kyllä varmaan muutama outo tapaus löytyy jossa dissaus kasvissyöntiä vastaan on aitoa, mutta väittäisin että ovat vähemmistössä. ”erilaiset” ovat aina oma kohderyhmänsä.

 5. 6

  Tero sanoo

  Minun kokemukseni on juuri päinvastainen. Minua ei lihansyöjänä häiritse yhtään se, mitä joku muu haluaa tai ei halua syödä. Jokainen syököön oman mielensä mukaan, minkä itselleen parhaimmaksi kokee.

  Sen sijaan minun lihansyöntini tuntuu olevan useammallekin henkilölle ongelma. Olen saanut kuulla siitä, kuinka olen ”ympäristön ja luonnon vihaaja” tai ”murhaaja” kun murkinoin possua, nautaa ja mitä näitä nyt on. Tämä kommentointihan ei tule toisilta lihansyöjiltä, vaan siltä vegaanieliitiltä, joiden maailmankatsomuksessa minä edustan mahdollisimman pikaisesti sukupuuttoon tapettavaa dinosaurusta aterioineni.

  • 6.1

   Juulia sanoo

   Jaa, minä taas lihansyöjänä en ole koskaan kuullut mitään moralisoivaa/negatiivista sanottavaa syömisestäni vegaaneilta enkä vegetaristeilta. Voisiko olla, että nämä ovat kokemusperäisiä asioita?

 6. 7

  Antti sanoo

  Monet lihansyöjät luulevat jostain syystä, että kasvissyöjät elävät iduilla ja vihreillä kasviksilla. Kuitenkin perinteisen lautasmallin mukaan syödessä kasvissyöjien ja lihansyöjien lautasella on 75% samat asiat. Kasvissyöjät vain hankkivat lisäenergiaa ja proteiinia muusta kuin lihasta, esim soijasta, palkokasveista tai mahdollisesti juustosta. Lihansyöjätkin syövät yleensä ulkomailta tuotuja kasviksia ja hedelmiä sekä juustoa.

 7. 8

  Päivi Tyni sanoo

  Oikeastaan en jaksaisi sanoa tähän asiaan mitään, mutta sanon nyt kuitenkin. Olen 53-vuotias. Olin pienituloisen leskiäidin lapsi. Meillä ruokana oli usein makkarasoppaa tai -kastiketta ja jauheliharuokia (sika-nautaa). Leivän päälle pantiin lauantaimakkaraa – mutta sai laittaa vain yhden siivun. Leikkeleitä ei koskaan saanut syödä pelkiltään, vain leivän päällä. Milloin oli kokolihasta valmistettua ruokaa, se oli halvoista ruhonosista eli siinä oli kaikenlaisia kalvoja yms. joita sitten ronkin pois, vaikka sitäkään ei olisi saanut tehdä. Joskus äiti teki ihanaa kanaviillokkia keittämällä kokonaisen kanan. Porsaankyljykset olivat se suurin luksusruoka. Onneksi äiti oli hyvä kokki.

  Nyt kun on jopa työttömänä varaa ostaa naudanjauhelihaa ja esim. metwurstia ja ruokajakelusta saa palvaamon ylijäämäkinkkua, en todellakaan kanna huonoa omaatuntoa lihansyönnistä. Liha on nautinto ja antaa tunteen siitä, että saa syödä hyvin – paremmin, kuin mihin lapsuuden perheessä oli varaa. Äitinikin suuri nautinto oli vanhoilla päivillään ostaa kauppahallista lihatiskiltä ylikypsää palvikinkkua ja syödä muutama siivu silloin tällöin ihan pelkiltään.

  En mitenkään arvostele kasvissyöntiä tai veganismia noin yleensä. Mutta tässäkin vaikuttavat lapsuuden opit: ei saa ”ronklata”. Eli kaikkea syötäväksi kelpaavaa tulisi syödä silloin, kun sitä tarjotaan. Tästä johtuen en haluaisi emännöidä kestejä, joissa pitäisi ottaa huomioon ihmisten itse valitsemat ruokavaliot. Keliakia ja laktoosi-intoleranssi sekä allergiat olen toki valmis ottamaan huomioon. Sitä paitsi kukaan ei ole ”lihansyöjä”. Kaikissa liharuuissa on myös kasviksia tai ainakin niiden kanssa syödään myös kasviksia.

  Yhteenvetona siis: lihan ihannointi ja siitä pitäminen ovat lapsuuden oppeja. Samoin on ärsyyntyminen siitä, että joku ei kelpuuta samoja ruokia, joita useimmat muut syövät. Kaikki oman sukupolveni edustajat ovat myös tienneet ihan lapsesta asti, että liha on tapettua eläintä. Asia ei siis ole tullut järkytyksenä joskus teini-iässä. Lohdutuksena kuitenkin se, että oma ”lihasukupolveni” ei enää muutaman vuosikymmenen päästä ole vaivoinanne.

  • 8.1

   Eila sanoo

   Samat sanat Päivi! Minua ei häiritse se, että joku on kasvissyöjä, mutta tuntuu, että nykyisin on jo liikaa kaikenlaisia ”lahkoja” näissä ruoka-asioissa. Ruokaa on niin, että sitä menee haaskuuseen, nyt on varaa ronklata. Nykyään ei viitsi kutsua edes ystäviä kotiin, kun yksi ei syö yhtä ja toinen ei syö toista, yksi tuo omat eväät jne. On tietenkin ihan eri asia, jos joku on oikeasti allerginen. Sekin on tietysti ongelma, jos on parhaan kykynsä mukaan valmistanut ruokaa ja hups! , siellä onkin jokin pieni ainesosa, josta joku saa hirveän allergisen reaktion.
   Ruuasta on tullut valtava ongelma, siis oikeesti!

   • 8.1.1

    hannaraty sanoo

    Itse ratkaisen nämä ongelmat tarjoamalla pääsääntöisesti yhtä ruokaa, eli maidotonta ja munatonta kasvisruokaa, mikä sopii useimmille. Kuten Päivikin sanoi, lihansyöjät kun syövät myös kasviksia. Ei tosin varmaan kannatakaan kutsua vieraita illalliselle, jos heidän ravitsemisensa tyydyttävästi tuntuu noin vastenmieliseltä.

 8. 9

  Timo sanoo

  Söin liha- ja maitotuotteita sekä kananmunia 52 vuotiaaksi saakka. ( toki muutakin) Tuona aikan ei kukaan ole missään arvostellut tai kritisoinut ruokavaliotani mitenkään. Ei myöskään paisti, kala yms kuvia, joita jaoin eri somekanavilla paljonkin.

  Mutta kun jätin lihan ja muutkin eläinperäiset tuotteet ruokavaliostani pois alkoi kommenttia, kritiikkiä, vähättelyä, vittuilua yms tulla milloin missäkin tilanteessa ei tosin jatkuvasti tai joka päivä.
  Sain paljon myös neuvoja, uteliaita kysymyksiä ja kannustustakin. 🙂 Enkä todellakaan kenenkään syömisiin puutu tai niistä valita.

 9. 10

  Heidi sanoo

  ”– kasvisruokavaliossakin olisi aina ekologisinta suosia mahdollisimman lähellä kasvatettuja raaka-aineita.” Ei itse asiassa pidä paikkansa. WWF:n mukaan lähiruoka ei ole automaattisesti ympäristöystävällisin vaihtoehto, koska useiden ruokien kohdalla kuljetuksen osuus ympäristökuormituksesta on pieni. 🙂

  • 10.1

   hannaraty sanoo

   Kiitos korjauksesta, enpä ajatellut asiaa tarpeeksi pitkälle! Mielessäni hain rinnastusta tuohon kuvailemani blogikirjoituksen sorsankaatokohtaukseen, mitä voisi ehkä verrata vaikka metsästämiseen ja marjastamiseen. Pitäisi siis korjata tekstiä siten, että luontaisten satokausien mukaan rakentuva kasvisruokavalio on ekologisinta.

 10. 11

  Joni Pelkonen sanoo

  Liharuokaa syövät syövät itsekin kasveja, sillä muutenhan sitä kuolisi C-vitamiininpuutokseen. Kaikki ovat siis kasvissyöjiä. Kyse kasvissyöjävihassa ei siis ole kasviksista, vaan kasvisruoan lisänä nautitun lihan idealisoimisesta muka elintärkeäksi perusravinnoksi. Aamulla nautittu kaurapuuro ei ole vissiin sitten kasvisruokaa (hups, nyt ne saivat taas uuden vastustettavan ruokalajin)?

 11. 12

  einari sanoo

  Hehhee. Jos kaikki söisivät kasvismössöä, niin mitä eläimille pitää tehdä?. Niitä ei tietenkään saa murhata muuten se on etnistä puhdistusta (Hitler). Niiltä ei saa poistaa suvunjatkamiskykyä (Hitler). Tämä seurauksena eläinten määrä kasvaa ekspotentiaalisesi ja kasvisruoka loppuu tellukselta. Mitä sitten besservegevihervasuri sitten tekee?. No syytää tietekin raavaita lihansyöjiä. Hei vegekommarit, olettoko ajatelleet tätä asiaa? onko ajatusmaailmanne liian suppea?.

  • 12.1

   hannaraty sanoo

   Kyllä, olemme ajatelleet asiaa. Tuotantoeläinten määrä ei kasva, ellei ihminen astututa tarkoituksella karjaansa.

 12. 13

  einari sanoo

  Etkö ymmärtänyt? Eläimille kuuluu myös lisääntyminen!!!!!!!!!!!. Tuo mitä kirjoitit on juuri fasismia!!!!. Tuumiskelen pitäisikö sinun harkita lapsettomuutta, se sopisi ajatusmaailmaasi.
  Jos eläinten määrä olisi tästä lähtien vakio kuluisi yhtä paljon rehua kuin nykyään. Se ei muutu miksikään, jos jakaa banaanit banaaneilla. En ymmärrä miksi kasvissyöjät vihaavat sekasyöjiä? Itse popsin pihviä ilosella mielellä, tosin lautaselta löytyy myös parsaan yms. Mutta jos haluat perustaa guantamon vankileirin possuille ja ammukoille, niin siitä vaan.

  • 13.1

   hannaraty sanoo

   Eläimet lisääntyvät luonnostaan ihan tarpeeksi, ei siihen tarvita ihmisten rakentamia ja ylläpitämiä tuotantolaitoksia. Eläinten määrä tuotantolaitoksissa ei siis olisi vakio, vaan se vähenisi (toivottavasti luonnollisen poistuman kautta). Olen myös itse lapseton, vaikken ymmärräkään miten se tähän liittyy.

 13. 14

  einari sanoo

  Hehee. Puhut itsesi syvemmälle pussiin. Mites elukat ilman karsinoita ja mitä ne nyt on navetoja pärjäisivät. Älä sekoita luonnonssa eläviä eläimiä possukoihin, ammukoihin yms. ”Luonnollinen poistuma” = etninen puhdistus. Haluat siis todella hävittää possut ja muut kivat kotieläimet sukupuuttoon. Olet ilmeiseti ateisti. Olet varmaan jenkki fani. Sielläkin on mukavasti onnistuttu poistamaan ”luonnonnollisella” tavalla inkkareita. Sitäkö haluat. Mites se nyt raamatussa menikään……

  • 14.1

   Utelias sanoo

   Varmasti suurella osalla lihasta luopujia on motiivina ekologisuus ja maapallon kantokyvyn riittämättömyys, sekä tuotantoeläinten kohtelu. Erikoista että koet uhkaavana sen, että joku toinen luopuu jostakin jotta muille jäisi enemmän, mutta besserwisser-kirjoitustesi perusteella logiikka ei lienekään vahvin osa-alueesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *