Lastensuojelulla ratsastavat homofoobikot: miten te kehtaatte?

16-vuotiaan vloggaajan Tuure Boeliuksen palkitseminen Vuoden homona on synnyttänyt laajaa nettikommentointia ja yhteydenottoja lapsiasiavaltuutettuun kansanedustajatasoa myöten, ilmeisesti jopa lastensuojeluilmoituksia Boeliuksen perheestä. Onneksi lapsiasiavaltuutettu on pitänyt järjen päässä ja kommentoinut sairaisiin mittasuhteisiin äitynyttä keskustelua seuraavasti:

Kuvankaappaus 2017-2-7 kello 20.11.08

Erehdyin jo aikaisemmin jakamaan kyseisen lausunnon blogini Facebook-seinällä saatesanoin: ”Eiköhän tämä nimenomainen keissi ollut sitten tällä taputeltu”, mutta eihän se tietenkään ollut. Muun muassa lapsiasiavaltuutetun Facebook-postauksen kommenteissa ollaan parhaimmillaan päästy jo melkoisiin salaliittoteorioihin:

Kuvankaappaus 2017-2-7 kello 20.21.55

Te, jotka peräänkuulutatte lasten suojelemista ja oikeutatte siihen vedoten surkean, omiin mörköihinne ja/tai uskontoonne perustuvan käytöksenne: miten te oikein kehtaatte?

Vaikea kuvitella, mikä tekisi pahempaa nuoren itsetunnolle ja epävarman seksuaali-identiteetin kehittymiselle kuin yllä olevan kaltaiset kommentit, joissa monin eri tavoin annetaan ymmärtää homouden olevan jotenkin inhottavaa, epänormaalia tai vähintäänkin pimeyteen johtava umpikuja. Uskon, että Boelius on vloginsa kautta jo tottunut saamaan niskaansa melkoista paskaa, mutta se ei tee häntä kohtaan tai häntä kilpenä käyttäen hyökkäämistä yhtään hyväksyttävämmäksi.

Tekin, jotka vilpittömästi ajattelette, että ”lasta” olisi ollut tarpeen suojella tällaiselta julkisuudelta: homoudessa ei ole mitään huonoa tai hävettävää, ei myöskään homoseksuaalin sukulaisille tai perheelle. Homoseksuaalin kutsuminen homoseksuaaliksi (kunhan hän itse itsensä näin määrittelee, kuten Boeliuksen tapauksessa) ei ole asia, jolta häntä tarvitsisi suojella.

Se, miltä Boeliuksen ja kaikkien muidenkin nuorten sopisi säästyvän, olette te.

Kommentit
 1. 1

  Mari.A. sanoo

  Word!

  Kiitos tästä kirjoituksesta. On tämä surullista huomata miten nykyäänkin homo-sanassa on negatiivinen kaiku ja homous liitetään suoraan seksiin. Muistetaan puolustaa kaikkia ihmisiä syrjinnältä, eikä suljeta suutamme kun kuulemme inhottavia kommentteja.

 2. 2

  Pöyristynyt sanoo

  Pitäisin outona asiana ja lastensuojelurikkomuksena, jos joku 15- tai 16-vuotias valittaisiin Vuoden heteroksi. Se, että hänet valittiin jonkun seksuaalivähemmistön mannekiiniksi ei tee asiasta yhtään hyväksyttävämpää tai vähemmän haitallista. Vähemmistöt menevät nyt liian pitkälle, jos luulevat että he tähän uhriasemaansa vedoten, voivat tehdä ihan mitä tahansa kenellä tahansa, ja muiden on vain suvaittava.
  Tämä 15/16-vuotiaan valinta tuohon seksuaalimannekiinin rooliin on yksiselitteisesti sairas, perverssi ja täysin vastuuton teko. Lapsiasiavaltuutetun on erottava!

  • 2.1

   hannaraty sanoo

   Juuri tällaisia kommentteja kirjoitukseni kommentoi, joten en jaksa nyt toistaa kaikkea uudelleen. Kannattaa kuitenkin tutustua kyseisen gaalan luonteeseen – Vuoden homoa ei valita seksuaalimannekiiniksi eikä edes seksuaalisen suuntautumisen mukaan vaan sellaisen teon, jolla hän on osaltaan vaikuttanut siihen, että ihmiset uskaltaisivat avoimemmin olla omia itsejään. Erityisesti nuorten kannustaminen tähän on nähdäkseni hyvin tärkeää.

   • 2.1.1

    Pöyristynyt sanoo

    Jos aikuiset käyttävät lasta jonkun agendansa keppihevosena, se on miltei aina väärin.

    Lapset saattavat postata nettiin kaikenlaista, typeryyksiäkin. Se ei kuitenkaan anna aikuisille lupaa julkistaa tällaisia palkintoja ja lyödä ikuista leimaa lapsen otsaan.

    Vielä tuomittavampaa on, jos kyse on niinkin henkilökohtaisen alueelle menevästä kuin seksuaalisuudesta. Lain mukaan alle 18-vuotiaita on suojeltava yli 18-vuotiaiden heihin kohdistamilta sukupuolisuutta koskevilta teoilta. Miksei lakia nyt kunnioiteta?

    Lastensuojelu on Suomessa järkyttävän huonoa, jos tästä ei tule mitään seuraamuksia.

    • 2.1.1.1

     hannaraty sanoo

     Lukaisepas piruuttasi blogikirjoitukseni uudestaan, se kommentoi nimittäin juuri tämänkaltaisia kommentteja.

     Suojaikäraja laissa on 16, minkä kyseinen nuori on täyttänyt. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä tässä tapauksessa, sillä gaalapalkinto ei ole seksuaalinen teko, ja sukupuoleenhan (mitä mainitsemasi ”sukupuolisuutta koskeva teko” sitten ikinä tarkoittaakaan) homma ei liity mitenkään.

     Viestissäsi on myös se inhottava pohjaoletus, että homous olisi joku negatiivinen leima, jolta homoseksuaaliksi tunnustautuvaa nuorta on suojeltava. Ilman kaltaisiasi ihmisiä ja tuollaisia inhottavia oletuksia näin ei olisi. Se on aivan sama asia kuin että minusta tai sinusta sanottaisiin, että olemme heteroita. Jos siis itsesi miellät heteroksi, pahoittelen jos oletan väärin.

  • 2.2

   Esa Mokki sanoo

   Miksi olisi mielestäsi outoa ja lastensuojeluasia, jos 15/16-vuotias valittaisiin Vuoden heteroksi?

 3. 3

  Mika Sarivaara-Satta sanoo

  Minusta seksuaalinen identiteetti, kuten muutkin identiteetit, on ihmisessä vain sivuseikka, jolla ei pitäisi olla suurta merkitystä arjen toiminnoissa, mutta toisaalta esim. Gay Pride-tapahtumat eivät ainakaan edes auta homouden normalisoimista yhteiskunnassa, jos tapahtuma ulkopuolisen silmin näyttää friikki-sirkukselta.

  • 3.1

   hannaraty sanoo

   Esimerkiksi Pridehan ei näyttäisi ”friikkisirkukselta”, jos sellaista asetelmaa ja näkövinkkeliä ei väkisin ylläpidettäisi. Silloinhan koko Pridea tai tällaisia gaaloja ei edes tarvittaisi. Se on toki totta, että seksuaalisuus on ihmisessä vain yksi osa-alue, joka ei varsinaisesti edes tähän kyseessä olevaan tapaukseen liity. Edellinen postaukseni käsittelee juurikin tätä aihetta.

   • 3.1.1

    Lukija sanoo

    Miksi Pride-kulkue vaikuttaa iljettävältä friikkisirkukselta? Johtuuko se vierestä katsovien ennakkoluuloista, vai siitä että ihmiset kulkueessa ovat todella pukeutuneet iljettävästi ja friikisti – vai siitä kaikesta tilastotiedosta, mitä kulkueväen käyttäytymisestä tiedetään yleisesti? Se ei ole, tyttöseni, aina kovin mairittelevaa. Katse peiliin. Onko vika aina muissa vaiko kulkueväessä, jos imago on kyseenalainen?

    • 3.1.1.1

     hannaraty sanoo

     Minä en ole sinun tyttösesi, joten voit lakata tytöttelemästä minua heti alkuunsa. Laitatko tähän viitteet mainitsemiisi Pride-kulkueväen käyttäytyminen -tilastoihin, niin mietitään asiaa sitten niiden valossa uudelleen. Itse en ole sellaisia tilastoja nähnyt. Kulkuekin kuitenkin koostuu yksilöistä, joita on hieman hankala niputtaa yhden käyttäytymismallin alle. Mikäli näitä tilastoja taas ei ole olemassa, ja aiot jatkaa ihmisten haukkumista friikeiksi ja iljettäviksi, en julkaise kommenttejasi enää jatkossa.

 4. 4

  Marita Eerola sanoo

  Aktiivinen tiedottaminen on tarkoituksenmukaista, koska vähemmistön edustajat joutuvat omassa arjessaan kokemaan vastoinkäymistä ja syrjintää ihmisten tietämättömyyden ja ennakkoluulojen takia. Ne eivät korjaannu vaikenemalla.

 5. 5

  Tapani Kari sanoo

  Nyt on Hannatyttönen käsittänyt viestit väärin; ei siellä olla homofoobisia, vaan kysellään manipulaation mahdollisuuksia ja oikeutuksia nuoren ihmisen ohjaamisessa.

  • 5.1

   hannaraty sanoo

   Millä tavalla palkinto ohjaa tätä nuorta ihmistä, joka on avoimesti kertonut seksuaalisesta suuntautumisestaan jo paljon aiemmin, yhtään mihinkään?

   • 5.1.1

    lukija sanoo

    Tuon ikäinen vasta hakee seksuaalisuuttaan, ja mieli saattaa muuttua vielä, mutta nyt homo-leima on virallisesti lyöty ja se pysyy.
    Suojellaan lapsia ja annetaan heidän kehittyä rauhassa ja ilman, että Seta tai mikään muukaan käyttää heitä julkisuudessa hyväkseen, joohan?

    • 5.1.1.1

     hannaraty sanoo

     Kuten tuossa jo nimimerkille ”Pöyristynyt” kommentoinkin: Viestissäsi on se inhottava pohjaoletus, että homous olisi joku negatiivinen leima, jolta homoseksuaaliksi tunnustautuvaa nuorta on suojeltava. Sillä ei ole mitään merkitystä, viehättyykö palkinnon saaja naisista joskus myöhemmin, jos omaa sukupuolta vastaavista viehättyminen on hänen kokemuksensa nyt. Palkintoa ei myöskään myönnetty siksi, että hän on homo, vaan siksi että hän esimerkillään kannustaa muitakin nuoria olemaan oma itsensä. Setaanhan tämä nyt ei liity mitenkään.

  • 5.2

   hannaraty sanoo

   PS. Tuollainen tytöttely ei ole asiallista eikä sopivaa. Toivon että lopetat sen heti alkuunsa, jos aiot jatkaa blogini kommentoimista.

 6. 6

  Lukija sanoo

  Homo on yleinen haukkumasana, jos et ole sitä siellä kuplassasi vielä huomannut. Niin se on kaikissa kielissä. Jos koulun pihalla nimitellään jotakuta sillä sanalla, niin ei se positiivista palautetta ole. Eikä se ole sitä työpaikoillakaan. Veikkaan, että 95% ihmisistä pitää moista nimittelyä loukkaavana. Kyllä siitä syyte (kunnianloukkaus) ja sakot voi seurata.

  • 6.1

   hannaraty sanoo

   Ja sitten kun esität itsellesi jatkokysymyksen, että miksiköhän sitä käytetään haukkumasanana ja miksi tilanne ei korjaannu, vaikka sen tietysti pitäisi? Onneksi nuoret ovat jo viisaampia. Elleivät kaltaisesi sitten väkisin saa heille siirrettyä omaa ahdasta ideologiaansa.

 7. 7

  Esa Mokki sanoo

  Toivottavasti Tuure ei itse lue kommentteja, koska ne ovat aika ikäviä. Jokaisessa pyritään kyllä puolustamaan lasta, mutta samaan hengenvetoon muistutetaan että homoseksuaalit ovat perverssejä friikkejä, jotka manipuloivat lapsia. Varsinkin, jos olisi oikeasti sinut itsensä kanssa (iästä riippumatta) niin en ole varma haluaisinko itseäni näiden ’auttavan’.

  -”Sinua pitää suojella, koska olet homppeleiden manipuloima perverssi umpikujaan ajautunut friikkisirkus”.
  -”Ööö.. Kiitos. Kai..”

 8. 8

  Rintsu sanoo

  Ongelma on siinä, että homofoobikot näkevät kyseisen palkinnon kuin urheilupalkintona jossa palkinto annetaan sille joka on vuoden aikana homostellut eniten.
  Näinhän asia ei ole.

  Itsehän tiesin olevani hetero jo vuosia ennen ensimmäisiä seksikokemuksiani. Kun tytöt lakkasivat olemasta ”YÖK” ja muuttuivat mielenkiintoisiksi niin meni varmasti viisi vuotta ennen kuin pääsin vähän varovasti puseron alta kokeilemaan.

  Jos 16- vuotias toteaa olevansa homo niin ei hän siinä retostele lukemattomien seksikokemusten syvällä rintaäänellä. Se ensimmäinenkin saattaa olla vielä kaukana edessä.

  Kun 15- vuotiaana sanoin olevani kiinnostunut naapurin Minnasta niin ei kukaan ollut sanomassa, että olen kieroon kasvanut seksifriikki. Teinit ny vaan tykkää toisistaan ja luonto se tikanpojan puuhun vetää ja heh- heh.

  Mutta jos olisin sanonut olevani kiinnostunut naapurin Mikosta…
  … niin palstat ovat täynnä niitä joiden mielestä olisin kieroonkasvanut pervertikko ja seksihullu irstailija. Jo kauan ennen ensimmäistäkään seksikokemustani.

  Aikuiset ihmiset lyömässä leimaa lapseen osaamatta edes hävetä.

  • 8.1

   Rintsu sanoo

   Ai nii.
   En koskaan tytöttele ketään.

   Jos joskus niin teen niin vaihtoehtoja on tasan kaksi:
   – käytän ikäkorttia kertoakseni, että ikä ratkaisee monet ongelmalta vaikuttavat
   – käytän ikäkorttia vain jyrätäkseni sinut ja ollakseni kusipää.

   Jälkimmäistä vaihtoehtoa en ole koskaan eläissäni käyttänyt, enkä käytä.

 9. 9

  Rintsu sanoo

  Neitokainen.
  Älä sinä koskaan välitä minun mielipiteistäni.

  Jos sinä niiden mukaan kirjoittaisit niin yhtä hyvin voisin kirjoittaa omat mielipiteeni itse.

  Ja mitäpä virkaa on kirjoituksilla joista valmiiksi tykkään?

  Vastaan, että ei sitten vitunkaan mitään.

  Sinä pystyt paljon parempaan.

  • 9.1

   hannaraty sanoo

   Jos tämä kommentti on minulle, en ymmärrä siitä mitään. Olen pyytänyt minua tytötelleitä kirjoittajia olemaan tytöttelemättä minua, en sinua.

 10. 10

  Heikki Hetero sanoo

  Homoseksuaalisuus on seksuaalisen mieliteon ilmaisemista. Ts. se on seksuaalisuuden muoto. Myöhemmin homoseksuaalisuutta on laajennettu mm. rakkauden ja parisuhteen alueelle ja on haluttu normalisoida homoseksuaalisuutta, koska homoseksuaalit on kokeneet yhteiskunnallista painostusta. Siihen pitäisi vetää raja, että homoseksuaalien syrjimistä rajoitetaan. Siinä taas on menty rajan yli, että tullaan homoseksuaalina esiin esim. eri ammateissa, rooleissa jne. ja niiden perusteella otettu uhrin rooli ja vaadittu lisää oikeuksia. Valitettavasti tämä on ihan samassa kategoriassa kuin esim. eläinseksi, josta nauttiva ihminen vaatii kirkkohäitä eläinkumppaninsa kanssa tai vaatii yleensä parisuhteelleen samoja oikeuksia, kuin heteroparit. Homoseksuaalisuus on näin epäeettisesti ujutettu normiarkeen ja sosiaalisuuteen. Homoseksuaalisuus seksuaalisuuden harjoittamistapana kuuluu makuuhuoneisiin tms. yksityisiin tiloihin ja yksityiselämään. Jokainen tietää, että siitä seuraa ongelmia, mutta silti pitää olla oikein järjestö junailemassa provokaatiotyylistä ulostuloa, kun vaaditaan seksuaalisuuden harjoittajille oikeuksia seksuaalisuuden perusteella. Ei näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *