Kysymys sinulle, tasa-arvon vastustaja

Olen kotoisin pienemmästä kaupungista, jossa näkyvästi massasta poikkeavia oli vähänlaisesti. Nuoruuteni Kouvolassa ei puhuttu sateenkaariperheistä, eikä kaupungissa ollut montaakaan ainakaan tummaihoista maahanmuuttajaa. Tämä mahdollisti sen, ettei näistä asioista tullut juuri puhuttua kavereidenkaan kesken, ja näin ollen onnistuin pysyttelemään autuaan tietämättömänä siitä, kuinka rasistisia useat omistakin kavereistani olivatkaan. Täysin tietämätön en siis tietenkään ollut, mutta tuolloin oli vielä helppoa sulkea silmät ja olla miettimättä koko asiaa.

Sittemmin olen käynyt entisten kavereideni kanssa lukemattomia nettivääntöjä turvapaikanhakijoiden oikeuksista ja esimerkiksi siitä, voiko presidentti olla homoseksuaali (jep, tämä ei ole huono vitsi). Vastaavaa sontaa luen toki jatkuvasti myös blogini kommenttiosiosta sekä eri alustoilla käytävistä somekeskusteluista. Tämä kaikki saa minut kysymään toistuvasti, millä tasa-arvon toteutumista vastustava ihminen oikein perustelee agendansa itselleen. Yhtäkään kunnollista vastausta en ole vielä saanut.

Ymmärrän toki, että erilaisuus pelottaa ja että uuden omaksuminen voi olla toisille hitaampaa kuin toisille. Kun näin digi-aikakaudella on kuitenkin melko mahdotonta olla törmäämättä myös tietoon, ja vastausten hankkiminen ahdistusta aiheuttaviin kysymyksiin (mm. miksi Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat ovat lähinnä nuoria miehiä, miksi homot haluavat naimisiin, miksei tytöt saisi olla tyttöjä ja pojat poikia jne.) on todella helppoa, tasa-arvon vastustaminen vaatii väkisinkin jonkinlaisen aktiivisen tahtotilan.

Olen siis kiinnostunut kuulemaan, millaisia ajatuskulkuja itseään heikommassa asemassa olevien sortamisen taustalta löytyy. En niitä jo usein kuultuja, ulkoa opittuja hokemia turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvasta tai porttiteoriaa homoseksuaalisuudesta eläinten panemiseen, vaan näiden väitteiden takaa löytyviä motiiveja.

Jos siis mielestäsi olet esimerkiksi valkoisen rodun edustajana muihin nähden ylivertainen, mistä ylivertaisuutesi johtuu? Millä perustelet itsellesi, että muiden kansalaisuuksien tai eri ihonvärin omaavien ihmisarvo on mielestäsi vähäisempi kuin omasi? Mitä juuri sinä olet tehnyt, että olet omasta mielestäsi muita parempi tai oikeutetumpi parempaan elämään? Miksi juuri sinun perheesi on oikeanlainen ja sen sukupuolijakauma sopiva? Miksi sinun seksuaalinen suuntutumisesi on normi ja siitä poikkeavat suuntaukset väärin? Miksi sinun pitäisi saada sortaa, ahdistella ja loukata toisia, ja miksi heillä ei ole oikeutta olla rauhassa sinunlaisiltasi?

Homofoobikot, rasistit ja muut tasa-arvoa vastustavat, voisitteko siis vastata: millä perustelet itsellesi sen, ettei jollekin toiselle kuuluisi samat oikeudet kuin sinulle automaattisesti kuuluu?

Avaavin vastaus palkitaan!

 

Kommentit
 1. 1

  ... sanoo

  Stalinistipaska määrittelee ensin harhaisen mielisairaassa narsismissaan itsensä hyväksi ihmiseksi.Sen jälkeen Hanna Kristus Räty positioi kaikki eri mieltä kanssaan olevat pahoiksi ihmisiksi ja korottaa fetisismissään erilaisen pigmentin omaavat näiden kyseisten pahojen ihmisten yläpuolelle.Kas kummaa että kaverisi ovatkin nykyään ”entisiä kavereita”.Sen jälkeen otetaan täysin väärä mutta itselle mieleinen premissi ja omaa kuvottavaa ideologiaa edistävä valheellinen narratiivi sekä ryhdytään kyselemään muka jotain tiedostavaa.Hieman vielä hyvesignalointia sekaan niin oooooh…olen niin hyvä ihminen.

  Kysymyksesi ovat lapsellisia,kuten sinäkin.

 2. 2

  Olavi Koskela sanoo

  Joo, no, yhden ihmisen tasolla – ja varsinkaan itsestä puhuessa – tuollaista on kovin vaikea perustella. Mutta väestötasolla meidän paremmuutemme näkyy vaikkapa siinä, että jostain Afrikasta tai Lähi-Idästä ollaan kaikin konstein pyrkimässä tänne, eikä päinvastoin. Olen kyllä valmis myöntämään samat oikeudet kuin itselläni on kelle tahansa, kunhan tämä kuka tahansa ottaa hoitaakseen samat velvoitteet, jotka minulla on. Uskon, että tämä katsantokanta on useimmilla maanmiehistämme.

  • 2.1

   hannaraty sanoo

   Mitä tarkoitat näillä velvoitteilla, jotka sinulla on mutta tällä ”kenellä tahansa” ei?

 3. 3

  Jooh sanoo

  Sinunkaltaiset ihmiset lähinnä saavat minut vastustamaan kaikkea mitä ajat.
  Toivon että suljet blogisi, että voin alkaa taas kannustamaan tasa-arvoa.
  Mitä jos keskittyisit ensin yhteen asiaan, todella harva tuskin vastustaa kaikkea noita listalla olevia asioita, myös puhumumalla ”valkoisesta rodusta” saat lähinnä ihmiset vihaiseksi.

  Itse kysymyksiin, eli miksi ihmiset vastustavat homoja ja maahanmuuttajia:
  1) Homot: Uskonto ja perinteet, monta vuotta saarnattu siitä että homous on synti. Uskonto on vielä vahva suomessa, joten ihmiset eivät ole valmiita luopumaan opetuksista helposti.

  2) Maahanmuuttajat: Maahanmuuttajien tekemät rikokset. valtion avoinkätinen rahan lapiointi jokaiselle tulevalle ja tätä kautta maahanmuuttajien ylivertainen asema tukien ja asuntojonojen muodossa kantasuomalaisiin (tasa-arvo olisi tässä suunnassa OK). Myös useilla tuntemattoman pelko.

  Mitä jos keskittyisit oikeasti parantamaan näitä asioita, sen sijaan että kutsut kaikkia natseiksi ja valkoisen rodun edustajiksi.

  • 3.1

   hannaraty sanoo

   Herkässä on tasa-arvon kannatus kohdallasi, jos minun blogini riittää siihen, ettei se enää ole mielestäsi kannustettavaa. 😀 Parannan ajamiani asioita osaltani sen minkä voin, monellakin eri tavalla. Yksi niistä on kirjoittaa epäkohdista herättääkseni ajatuksia ja keskustelua.

   Uskonnon merkitystä maailman epäkohdissa en todellakaan kiistä, mutta valitettavasti sekään ei varsinaisesti vastaa kysymykseeni siitä, millainen ajatuskulku taustalla täytyy olla, jotta voi korottaa itsensä muiden yläpuolelle. Vastauksesi kohta 2) on niin ikään juuri sitä perusöyhötystä, jonka taakse haluaisin nähdä. Kiitos kuitenkin ajastasi, vaikket kysymyksiini vastannutkaan.

 4. 4

  Henri K. . sanoo

  ”millä perustelet itsellesi sen, ettei jollekin toiselle kuuluisi samat oikeudet kuin sinulle automaattisesti kuuluu?”

  Jaa-a. Vaikkapa sillä, ettei minullekaan kuulu automaattisesti täysi ylläpito ja täydet kansalaisoikeudet kun siirryn vaikkapa Dubaihin. Miksi ihmeessä kaikille ihmisille kuuluisivat kaikkialla samat oikeudet? Huom. kysyn tätä sinulta ihan oikeasti: millä perustelet tämän utopiasi?

  Mitään sen kummempaa ”motiivia” minulla ei tässä tai muissakaan vastaavissa asioissa ole, pidän vaan tätä itsestäänselvyytenä niin kuin suurin osa maailman ihmisistä.

  Mitä tulee esim. homojen avio-oikeuksiin niin harvempaa haitannee. Adoptio-oikeudet ovat eri asia, pidän biologista imperatiivia sen verran uskottavana että on luultavasti parempi pyrkiä siihen, että lapsella olisi lähtökohtaisesti äiti ja isä.

  Trans-ihmisten ongelmat taas ovat – anteeksi suorapuheisuuteni – mielenterveyden puolella ja teemme heille karhunpalveluksen jos lähdemme heidän oikkujaan täyttämään. Sukupuolielimensä piloille silponeilla ihmisillä on yleensä erittäin korkea riski vetää itsensä ns. kiikkuun. Parempi näille ihmisille olisi tyytyä osaansa ja pyrkiä terapian kautta hyväksymään itsensä. Tähän voi yhteiskunta tarjota mittavaakin apua.

  Blogauksesi oli vähän lapsellista nillitystä, mutta eipä varsinaisesti muuttanut käsitystäni punavihreästä blokista.

  • 4.1

   hannaraty sanoo

   ”Miksi ihmeessä kaikille ihmisille kuuluisivat kaikkialla samat oikeudet? Huom. kysyn tätä sinulta ihan oikeasti: millä perustelet tämän utopiasi?”

   Oletan, että viittaat tällä nyt suomalaiseen sosiaaliturvaan etkä ihmisoikeuksiin yleisemmin. Näen, että velvollisuus ei voi tulla ennen oikeutta – Suomeen saapuva ei voi olla esimerkiksi verovelvollinen ennen kun saa oikeuden tehdä täällä työtä. Tämä siirtymä mahdollistetaan auttamalla ihminen alkuun. Toki on ihmisiä, joita ei edes kiinnosta kuin siirtymävaiheen oikeudet, mutta monia kiinnostaa. Jos sitä ei tehdä mahdolliseksi tukemalla ja ottamalla myös sosiaalisesti mukaan yhteisöihimme, siirtymävaihe jää helposti päälle, vaikkei kyseinen henkilö sitä itse haluaisikaan. Kun sinä menet Dubaihin, lennät sinne luultavasti vailla ongelmia passiasi heilauttamalla etkä esimerkiksi pakene varattomana sotaa. Tilanteet eivät ole keskenään verrannolliset.

   Transsukupuolisista sen verran, että useimmiten kyseiset ihmiset päätyvät ”kiikkuun” juurikin siksi, ettei heidän kokemustaan kunnioiteta vaan siihen suhtaudutaan kuten sinä suhtaudut. Juuri tähän todeksi näyttämääsi kokemukseen omasta ylivertaisuudesta yritin blogauksellani löytää järkeistettyä motiivia. Miksi olet omasta mielestäsi kykenevä kertomaan, mikä transsukupuoliselle olisi parasta?

   • 4.1.1

    Laze sanoo

    ”Näen, että velvollisuus ei voi tulla ennen oikeutta”
    Tämä lause jäi vaivaamaan. Se pitää ehdottomasti perustella ja saattaa olla todella vahva ydinkysymys sinun ja erilailla ajattelevien välillä. Myös minun pitää pohtia sitä. Voi olla myös pelkkää saivartelua miettiä sitä.
    Transsukupuolisista:
    En usko, että suurempi itsemurhatodennäköisyys johtuisi pelkästään ympäristön paineista tai pelkästään oman dysmorfian aiheuttamasta henkilökohtaisesta negatiivisesta vaikutuksesta. Myöskään sinä et tiedä sitä. Älä väitä tietäväsi. Pitäisi löytää tutkimuksia aiheesta. En myöskään tiedä, miten yhteiskunnallinen ”sorto” ylipäänsä vaikuttaa itsemurhatilastoihin ryhmien välillä. Jos sorretumpi ryhmä tekee enemmän itsemurhia kuin vähemmän sorrettu, miksi miehet tappavat itseään useammin kuin naiset?

    • 4.1.1.1

     hannaraty sanoo

     ”Tämä lause jäi vaivaamaan. Se pitää ehdottomasti perustella ja saattaa olla todella vahva ydinkysymys sinun ja erilailla ajattelevien välillä.”

     Jäin itsekin miettimään kyseistä lausetta, koska taisi olla ensimmäinen kerta kun kirjoitin tämän omasta mielestäni itsestäänselvyyden näin selkeästi esiin. Mielestäni on täysin selvää, ettei ihmiseltä voi vaatia kansalaisuuteen ja yhteiskuntaan täysipainoisesti kuuluvan velvollisuuksia ennen kun hänelle on annettu tunnustus kyseiseen yhteisöön kuulumisesta. Ei voida esimerkiksi periä etukäteisveroja ennen kun kyseinen yksilö alkaa tienaamaan jotain mistä maksaa veroja jne.

     Transsukupuolisista: Kyllä tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että itsemurha-alttius on kohonneempi niillä, jotka kohtaavat syrjintää eri tahoilta – esimerkiksi lääkärien, jotka eivät suostu hoitamaan tai oman perheensä, jotka katkaisevat välit nimenomaan transsukupuolisuuden johdosta.
     https://williamsinstitute.law.ucla.edu/wp-content/uploads/AFSP-Williams-Suicide-Report-Final.pdf
     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5178031/

 5. 5

  Reppuri sanoo

  Olisi todella hauska vastata kysymykseesi, miksi maahanmuutto mielestäni toteutuu haitallisena tai miksi minä katson valkoisena kantasuomalaisena omaavani oikeuksia, jotka eivät kuulu ählämille. Hauskuus kuitenkin edellyttäisi, että kysymyksesi olisi edes teoriassa aito. Että voisit pitää edes yhtenä mahdollisuutena miljoonasta, että omissa premisseissäsi olisi jotakin korjaamista. Mutta näinhän ei tietenkään ole.

  Sen vuoksi sinulle vastaaminen olisi suunnilleen sama kuin alkaisi väitellä lauta-aidan kanssa, jolle on liimattu maahanmuuttoa ylistävä juliste.

  • 5.1

   hannaraty sanoo

   Nuohan eivät olleet kysymyksiäni, mutta pakko myöntää: en ole yllättynyt, ettei kukaan vieläkään ole vastannut niihin.

 6. 6

  Henri K. . sanoo

  Jaa, no nyt täsmensit että puhutkin töihin päässeistä (”autetuista”) mamuista. Mikäs siinä, lähtökohtaisesti jos olet Suomessa veronmaksaja niin kyllä sulle sitten samat oikeudet kuuluu kuin mullekin.

  Pidän tosin suurin piirtein aukottomasti toteen näytettynä, ettei Suomeen ja Eurooppaan parina viime vuonna saapuneet tp-hakijat ole mitään varattomia sotapakolaisia, vaan pikemminkin lähtöön on ollut syynä paskat taloudelliset olosuhteet ja nuorten miesten näköalattomuus kotimaassa. Kyllähän tälläisiä ihmisiä voidaan ottaa vastaan jos työmarkkinat heitä kaipaavat, mutta tp-järjestelmä on tähän aivan väärä kanava. Jos minä saisin päättää, niin suurinta osaa näistä kavereista ei ”yritettäisi auttaa alkuun” (aivan toivoton projekti sitä paitsi) vaan oikea tapa olisi ollut kohteliaasti kieltää maahantulo alun perinkin ja kehottaa pyrkimään maahan työpaikan tai opiskelun kautta. Nyt sitten mennään vaikeimman mukaan.

  Ja edelleen vierastan ajatusta siitä, että Suomelle olisi lähtökohtaisesti joku velvollisuus lähteä rakentamaan avustettua elämää kaikille mahdollisille random maahanpyrkijöille. Tämä on todella vieras ajatus käytännössä kaikille maailman valtioille, sitä paitsi. Eli tämä on kai perusteluni sille, miksi minä oletan ettei kaikille maailman kansalaisille kuulu samat oikeudet kuin minulle.

  Mikäpä minä tosiaan olen trans-ihmisille heidän parastaan kertomaan, aika paska tuuri on heillä käynyt. Vastasinpahan vaan kun kysyit. Siitä olen melko varma, että itsensä leikkely ei tilannettaan paranna, vaikka punaviherväki vaivautuneesti hymyillen vieressä kehuukin, miten ihana nainen/mies sinä olet. Tästä kertoo se että suuri(n?) osa näistä tyypeistä katuu leikkauksiaan ja tosiaan aika moni vetää itsensä jojoksi, kun huomaa ettei näillä uusilla värkeillä tee mitään eikä kukaan pidä mua oikeana miehenä/naisena. En tiedä onko kyse kunnioituksesta vai mistä, mutta veikkaan suurimman osan ihmisistä haluavan vain elää elämäänsä rauhassa eikä heitä kiinnosta lähipiirissään tälläiset tapaukset. Kuten sanoin, näille ihmisille olisi varmaan oikeasti parempi koittaa tyytyä osaansa ja ottaa siitä paras mahdollinen elämä irti. On sitä vaikeampia ihmiskohtaloita ihmisille ollut.

 7. 7

  amaootta sanoo

  Olemme saaneet homojen oikeudet kutakuinkin kohdalleen ja suhtautuminen heihin on pääsääntöisesti ei-syrjivää. Naisten asema Suomessa on kansainvälisesti valtavan hyvä. Sitten nakerramme tätä yhteiskunnallista pääomaa toivottamalla tervetulleeksi pakolaisia ja sellaiseksi tekeytyviä, joiden elämänkatsomus on äärettömän homo- ja naisvastainen. Tämä tekee minut surulliseksi.

  Kerrotko sinä puolestasi kuinka monta raiskattua kantasuomalaista on hyväksyttävä hinta siitä, että otamme tänne sivistymättömiä paimentolaisia ilman minkäänlaista valvontaa. Olisiko hyväksyttävä määrä erilainen, jos tietäisit, että raiskatut ovat lähipiiriäsi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *