Kun mietit asunnon vaihtoa, muista vaarille vessa

Olisitko valmis ottamaan vanhan isäsi, äitisi, appesi tai anoppisi teille kotiin asumaan?

Jos uskoisit muuten tulevasi toimeen vanhuksen kanssa, joustaisiko kotisi? Mikä huoneista taipuisi hänelle? Riittäisivätkö vessat ja kylpyhuone palvelemaan teitä kaikkia? Pitäisikö vanhuksen pidätellä aamuyöstä pissahätää, jottei hän kolistelullaan herättäisi kaikkia muita yrittäessään huoneestaan kaukana eteisessä olevaan vessaan? Entä jos vanhuksen kunto vaatii hänelle kokonaan oman kylpyhuoneen?

Kiersin työni puolesta asuntomessuja reilut kymmenen vuotta. Nykyiseen taloustilanteeseen verrattuna silloin elettiin nousukautta. Messuilla näkyi hyvinvointi, ja taloon kuin taloon suunniteltiin runsaasti oleskelutilaa. Olohuoneita oli sekä ala- että yläkerrassa, ja kun muotiin tulivat viherhuoneet, sellainen tehtiin vielä toisen olohuoneen jatkeeksi ennen terassia. Taloissa oli sauna sekä sisällä että pihassa ulkona.

Vielä muutama vuosi sitten hyvinvoinnin huumassa ei mietitty, kuka hoitaa vanhukset. Ainakaan ei ajateltu, että he muuttaisivat asumaan lastensa luo näiden perheisiin. Vuonna 2011 Kokkolan asuntomessujen teema sivusi sukupolvien ja erimuotoisten perheiden yhdessä asumista, mutta talojen suunnitteluun sillä ei ollut suurtakaan vaikutusta. Hulppeita omakotitaloja rakennettiin ydinperheille isä, äiti ja kaksi lasta. Muistan ihmeteelleeni monet kerrat, miten isossakin talossa kolmea makuuhuonetta kohden oli rakennettu vain yksi vessa.

Nyt olen itse elämänvaiheessa, jolloin mietin usein, mitä teen, jos läheiset vanhukset eivät enää pärjää yksin. Hoitopaikkojen taso, saatavuus ja hinta ovat seikkoja, joiden summana nousee ajatus, että voisinko pitää vanhuksen luonani. Mietin kotini joustavuutta: miten kummassa makuuhuoneet ovat jyrkkien portaiden päässä, eikä niissä yhdessäkään ole omaa vessaa?

Helsinkiin rakennetaan nyt koko ajan valtavasti uusia asuntoja. Puhutaan pääkaupunkiseudun asuntopulasta, yhden hengen talouksista ja surraan perheasuntojen hintojen karkaamista. Toivottavasti asuntotuotannon kokonaiskuvaan mahtuu myös realistisesti suunniteltuja, toimivia malleja sukupolvien yhteisistä kodeista. Huoltosuhteemme vaatii sitä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *