Peter Handkesta ja hänen romaaneistaan

Peter Handke

Peter Handke (s. 1942) on monipuolinen ja tuottelias kirjailija. Hän on syntyjään itävaltalainen, mutta on pitkään asunut muualla, muun muassa Pariisissa ja Berliinissä. Miehen laajaan tuotantoon kuuluu romaaneja, runoja, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Runouden saralla Handke ei ole loistanut, proosassa sitäkin enemmän. Elokuvista ja näytelmistä erityismaininnan puolestaan ansaitsevat Wim Wendersin kanssa tehty Berliinin taivaan alla -elokuvan käsikirjoitus sekä varhaisnäytelmä Publikumsbeschimpfung, eli yleisönhaukkumisnäytelmä.

Suomessa Handke on kohtalaisen tunnettu, vaikka hänen tuotannostaan on suomennettu vain pieni osa. Esimerkiksi Vasenkätisen naisen (suom. 1981) ja Jukeboksista (2005) kaltaiset romaanit ovat kuitenkin tuoneet hänelle meikäläisiä lukijoita. Viimeksi käännetty Don Juan (hänen itsensä kertomana) (2008) ei ole hänen parhaita töitään, mutta pitää ainakin Handken kirjallisella kartallamme.

Tällä vuosikymmenellä itävaltalaiskirjailijaan kääntämiseen on panostanut pieni Lurra Editions -kustantamo. Se on julkaissut viime vuosina peräti kolme Handken pienoisromaania. Ne ovat edellä mainitut Jukeboksista ja Don Juan sekä niitä ennen käännetty, tekijän äidin itsemurhasta kertova Riisuttu epäonni (2003). Pienoisromaanien saralla Handke on erityisen taitava. Etenkin Jukeboksista on todellinen helmi, eräs parhaista lukemistani lyhyistä proosateksteistä.

Kaikki eivät Handkesta pidä. Usein se johtuu hänen mielipiteistään, ei proosastaan. Handke aloitti provosoivalla tekstillä, mutta ei ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään erityisen poleemista. Miestä on kritisoitu esimerkiksi Slobodan Miloševićin hallinnon ja persoonan puolustamisesta. Siksi merkittävät kirjallisuuspalkinnotkin ovat häntä vältelleet. Pitkä klassikkoromaania Handke ei ole tosin kirjoittanut. Kuten sanottu, hänen vahvuutensa ovat lyhyemmissä teksteissä.

Handken proosaa (ja miksei näytelmiäkin) soisi suomennettavan enemmänkin. Hänen runsaasta, monivivahteisesta tuotannostaan löytyy varmasti ammennettavaa. Kielitaitoisten onneksi englanninnoksiakin on hyvin saatavilla.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *