Old Firmista

Old Firmiksi kutsutaan vuodesta 1888 pelattua jalkapallon paikallisottelua, jossa Glasgow’n seurat Celtic ja Rangers kohtaavat toisensa. Ottelulla on pitkät perinteet. Tätä kirjoitettaessa se on pelattu 399 kertaa, joista Celtic on voittanut 144 ja Rangers 159. Edellinen Old Firm pelattiin vuonna 2012, mutta seurat kohtaavat taas tänä viikonloppuna Skotlannin liigacupissa. Pitkä tauko johtuu siitä, että Skotlannin Valioliigassa pelannut Rangers meni konkurssiin ja päätyi alemmalle sarjatasolle. Seura levitteli rahojaan, eivätkä sen tulot ja menot olleet enää vuosikymmeniin tasapainossa.

Old Firmissa on kyse vastakkainasettelusta protestanttisen Ison-Britannian ja katolisen Irlannin, Englannin kuningattaren ja paavin, välillä. Rangersin fanit kannattavat Skotlannin kuulumista Isoon-Britanniaan ja Celticin seuraajat ovat Irlannin itsenäisyyden kannalla. Tilanne on edelleen suurin piirtein tämä, vaikka jalkapallon kaupallistuminen onkin jossain määrin vähentänyt joukkueiden kohtaamisen poliittista luonnetta. Vanhat perinteet elävät Old Firmissa vahvoina. Kun Celtic voittaa, kuningatar tulee nolatuksi. Rangersin voitto merkitsee puolestaan paavin häpeää.

Rangers perustettiin jo vuonna 1872 ja Celtic hieman myöhemmin, vuonna 1888. Ensimmäinen pelaa ottelunsa Ibrox Stadiumilla ja jälkimmäinen Celtic Parkilla. Lahkolaisuus elää Skotlannissa vahvana. Työväenluokkaisessa Glasgow’ssa on suuri irlantilainen yhteisö. Heidän vanhempansa tai isovanhempansa tulivat aikoinaan kaupunkiin siirtolaisina, eivätkä monet heidän jälkeläisistään ole unohtaneet juuriaan. Tämä aiheuttaa vastakkainasettelua Celticin ja Rangersin väille. Glasgow’ssa on kokonaisia kaupunginosia, joiden asukkaista suurin osa kannattaa jompaa kumpaa seuraa.

Skotlannissa järjestettiin syyskuussa 2014 kansanäänestys sen itsenäistymisestä Isosta-Britanniasta. Kielteiset äänet voittivat. Skotlannissa on hieman nationalistista liikehdintää, mutta suurimmalla osalla sen asukkaista ei ole mitään kiirettä jättää Isoa-Britanniaa. Samaan aikaan heillä ei ole sitä kohtaan suuria intohimoja. Vaikuttaakin siltä, että joidenkin Rangersin fanien ääribrittiläisyys on aikansa elänyttä, eikä auta keräämään sille uusia kannattajia. Rangersin konkurssi osoittaa, että seura on jumissa jossain kultaisen menneisyyden muistelemisen ja ankaran nykyisyyden välissä.

Stereotyyppiset käsitykset eivät tietenkään ole koko totuus. Sekä Celtic että Rangers ovat kuitenkin sitä mieltä, että heidän tulisi saada vihata toisiaan. Kyse ei näin ollen ole pelkästään viattomasta viihteestä. Jotkut ovat sitä mieltä, että lahkolaisuus pitäisi hävittää. Skotlannin parlamentti on säätänyt lakeja, joiden tarkoituksena on estää Celticin ja Rangersin kannattajia käyttäytymästä rasistisesti ja laulamasta halventavia lauluja. Rangersin putoaminen alempaan sarjaan on auttanut lain noudattamista, mutta aika näyttää onko sen laaja vahtiminen mahdollista.

On selvää, ettei rasismi kuulu 2010-luvulle. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Kaikesta vähänkään loukkaavasta siistitty jalkapallo ei toimi edes viihteenä. Kaikkein kiinnostavimmat seurat ovat useimmiten niitä, joilla on historiansa takia luonnetta. Jos joukkueet tasapäistetään, niiden kannattamisesta tulee yhdentekevää. Tämä on tietysti jalkapalloa epäilevien ja laeista vastaavien ihmisten tavoite. Edes urheilua ei tulisi kuitenkaan ajatella pelkän tuloksen tekemisen kannalta.

Jalkapallo ei ole muutenkaan hyvää bisnestä. Pelaajille maksetaan älyttömiä palkkoja, mikä on ajanut Rangersin kaltaisia seuroja konkursseihin. Tulot eivät nouse menojen kanssa samassa tahdissa. Tämä pätee etenkin Skotlannin kaltaiseen periferiaan, joka ei varsinaisesti houkuttele maailmantähtiä. Monet nykyisistä huippujoukkueista pyörivät yksityisten sijoittajien rahoilla. Celticin tai Rangersin myyminen Aasiaan tai Lähi-itään ei kuitenkaan kuulosta pitkäjänteiseltä ratkaisulta.

Skotlannin jalkapallon tulevaisuus ei näytä valoisalta. Yleisömäärät laskevat ja pelien taso ei ole Heartsin ja Rangersin kaltaisten seurojen talousvaikeuksien takia kummoinen. Tuntuu siltä, että Celticin ja Rangersin tulevaisuus voisi olla Englannin Valioliigassa. Se sotii etenkin Celticin perinteitä vastaan, mutta vaikuttaa taloudellisesti ja muutenkin järkevältä vaihtoehdolta. Celtic ja Rangers voivat jatkaa pelaamista Skotlannissa, mutta niin tehdessään ne joutuvat tyytymään nykyistä huonompiin pelaajiin ja vaatimattomampiin puitteisiin. Tämä on yksi asia, missä niiden tulisi ajatella bisnestä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *