Tuoppeja jaossa!


Martin Amis on kertonut lukiessaan pyrkivänsä aina jollakin tietoisuutensa tasolla hahmottamaan kirjailijan moraalifilosofisia pohjaväreitä. Olen tehnyt samoin siitä lähtien, kun tuon Amisin kommentin luin joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla.

Mutta on minulla eräs toinenkin pinttynyt – ja häpeilemättömän epätekstuaalinen – lukemismaneeri. Kirjan luettuani mietin usein, huvittaisiko minua lähteä kirjailijan kanssa oluelle tai kenties jopa tarjota hänelle iso tuoppi omalla kustannuksellani.

Olisinkohan oppinut tämän reseptioestetiikan kolpakkostrategian Holden Caulfieldiltä? Muistaakseni hän esitti hieman samankaltaisen hyvän kirjailijan määritelmän. En voi asiaa tarkistaa, koska kirjahyllyssäni ei ole Siepparia ruispellossa.

Joka tapauksessa tämä laimeaksikin haukuttu kirjasyksy on tuonut tähän mennessä positiivisia lukukokemuksia sen verran, että voisin tarjota ison tuopin tai jonkin muun samaan hintasegmenttiin kuuluvan panimo- tai juomateollisuuden tuotteen kuudelle syksyn kotimaiselle kirjailijalle tai runoilijalle. Enkä ole vielä edes kaikkia listallani olevia kirjoja lukenut.

Oikein hyvä kirjasyksy voisi käydä raskaasti kukkaron päälle.

Kommentit
 1. 1

  Karo Hämäläinen sanoo

  Tarkoitithan sitä, että hyvät kirjailijat ovat mukavia seuramiehiä / -naisia, tarkoitithan? Että kaunotaideteoksen esteettisen laadun mittari on se, kuinka hyvin sen tekijän supliikki kulkee?

 2. 2

  sanoo

  Tottahan minä sitä tarkoitin. Kirjailijathan ovat tunnetusti hyviä seuraihmisiä.

  Ei vaan. Tietysti kirjailija on tässä tapauksessa fiktiivinen hahmo, kirjansa jatke. Tämän fiktiivisen hahmon kanssa minä näitä olusteluja ajattelen.

  Sitä paitsi fiktiiviset oluet tulevat halvemmiksi kuin oikeat.

 3. 3

  sanoo

  minä tarjoaisin kolpakon will selfille

  ihan kaikki self-kirjat tukevat niiden siirtämistä tuopeiksi. self on kirjoittaja, jonka tekstin intentioita ei tarvitse järkeillä uudelleen, riittää kun lukee. selfin teho on tavassa, jolla hän maallistaa myytin ihmiseksi. jos et ole koukussa, niin nyt on korkea aika pujottautua.

  en ole varma miten tämä sarkastisen metodin kirjailija suhtautuisi tarjoukseeni: nauraisiko, torjuisiko vai pääsisimmekö puhumista ja kirjoittamista pidemmälle, eli sille yhdelle strategiselle.

 4. 4

  sanoo

  Häpeäkseni on tunnustettava, että en ole lukenut Will Selfiä. Hyllyssäni on kyllä muistaakseni yksi hänen kirjansa. Pitänee jossain vaiheessa ottaa lukuun.

 5. 5

  Samuli K. sanoo

  Minäpä olen juonut oluen Martin Amisin kanssa, hänen kotonaan Lontoossa kesäkuussa 1997. Se oli huuruinen Beck’s-pullo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *