Totuus toisinajattelusta

Matti Apunen. Aamulehden päätoimittaja, joka vastoin Suomen kansan enemmistöä toivoo republikaania Yhdysvaltojen presidentiksi.”

HS tuoreessa listassaan (jee, taas uusi fantsu lista!) merkittävistä suomalaisista toisinajattelijoista.

Kommentit
 1. 1

  Anonymous sanoo

  Niin, voisiko talonsisäisestä massameililistauspyynnöstä zurnalismi tosiaan enää hirveän paljon ponnekkaammaksi muuttua.

  Mutta tästä merkinnästäsi johtui äkkiä lennoniaanis-peitsamomaisen naivistinen näky, että voisimmehan me kaikki jonain aamuna vain lakata lukemasta koko lehteä. Kuin vanhassa animaatiossa se hoippuisi ensin hetken, sillä eihän tilaajamaksujen tyrehtyminen vielä missään tunnu mainostulojen rinnalla, mutta lopulta lukijakato ei olisi enää peiteltävissä ilmoittajillekaan, ja se rysähtäisi maahan nostattaen suuren pölypilven, jonka laskeutuessa alkaisikin maailma tulla esiin kaikissa väreissään kukoistavana.

 2. 2

  sanoo

  Veikeä näky anonyymillä kommentoijalla.

  ”Ainakin se juttu herättää tunteita…ja näkyjäkin”, voisi sanoa joku, jonka mielestä (kulttuuri)journalismin tärkein tehtävä on herättää tunteita…ja näkyjäkin.

  Sivumennen sanoen: jos olisin saanut euron joka kerta kun olen kuullut toimittajapiireissä jonkun puolustelevan jotakin juttua argumentilla ”ainakin se herättää tunteita”, ei tulisi heti puutetta taskurahasta.

 3. 3

  sanoo

  Mr X, suomalainen taiteilija ja toisinajattelija, joka vastoin suomalisten taiteilijoiden enemmistöä pitää Helsingin Sanomista.

  Hesarin kulttuuritoimitus unohtaa itseironian.

 4. 4

  sanoo

  ”Hesarin kulttuuritoimitus unohtaa itseironian.”

  Ehkä kyse on siitä, että tuota Mr X:ää ei voi henkilöidä, koska häntä ei ole olemassa.

  Mutta miksi ei sitten vaikka näin:

  Alexander Stubb. Ulkoministeri, joka vastoin Suomen kansan enemmistöä kannattaa Nato-jäsenyyttä.

  tai

  Björn Wahlroos. Pankkiiri, joka vastoin Suomen kansan enemmistöä uskoo markkinatalouden siunauksellisuuteen ja kannattaa aina ja kaikissa tilanteissa verojen alentamista.

  Näiden toisinajattelijoiden listaa argumentilla ”vastoin Suomen kansan enemmistöä” löytyy melkoinen liuta Elinkeinoelämän keskusliitosta ja sen liepeiltä.

  Mutta jostain syystä vasemmistolaisuus on lähtökohtaisesti legitiimiä toisinajattelua, ei oikeistolaisuus.

 5. 5

  sanoo

  Edellisen viestin 2 viimeistä kappaletta stilisoituna:

  Jos toisinajattelun perusteeksi riittää jonkin asian kannattaminen ”vastoin Suomen kansan enemmistöä”, toisinajattelijoita löytyy melkoinen liuta Elinkeinoelämän keskusliitosta ja sen liepeiltä.

  Mutta jostain syystä legitiimiä toisinajattelua on lähtökohtaisesti sellainen, joka lähtee vasemmistolaisista taustoista. Oikeistolaisista taustoista lähtevä toisinajattelu on taantumuksellisuutta tai jotain muuta epäilyttävää ja vihattavaa.

 6. 6

  Prospero sanoo

  ”Mutta jostain syystä legitiimiä toisinajattelua on lähtökohtaisesti sellainen, joka lähtee vasemmistolaisista taustoista. Oikeistolaisista taustoista lähtevä toisinajattelu on taantumuksellisuutta tai jotain muuta epäilyttävää ja vihattavaa.”

  Suomalasisen toisinajattelun totemi Linkola on hyvä esimerkki oikeistolasista taustoista lähtevästä toisinajattelusta. Tai Haavikko?

  Olisiko vasemmistolaisista taustoista kumpuava toisinajattelu enemmän sitä, että ollaan heikomman puolella?

  Kuten kirjailija Olli Hyvärinen asemoi itsensä: ”Ne, joille kirjoitan, eivät lue.”

  ”Ehkä kyse on siitä, että tuota Mr X:ää ei voi henkilöidä, koska häntä ei ole olemassa.”

  Voi Tommi, on Suomessa vielä kirjailijoita, jotka saavat arvoisensa esille tuonnin Hesarissa, ja he pitävt Hesarista.

 7. 7

  sanoo

  Linkolaa minun on vaikea sijoittaa oikeisto-vasemmisto-akselille. Tai oikeastaan Haavikkoakaan.

  Koko jakolinja on mielestäni tuiki turha ja harhaanjohtava.

  Joku tietysti voisi nenäkkäästi kommentoida tähän: ”Se, joka julistaa oikeiston ja vasemmiston välisen jaon turhaksi ja harhaanjohtavaksi, tulee todistaneeksi vain sen, että ei ainakaan itse ole vasemmistolainen.”

  Vasemmistolainen näkökulma ainakin traditionaalisesti korostaa heikoimpien asemaa ja yhteiskuntamoraalia enemmän kuin oikeistolainen. Mutta toisaalta, vasemmisto on myös aika pitkälle pyrkinyt omimaan itselleen monopolin määritellä, ketkä puolustavat heikkoja ja keiden yhteiskuntamoraali on kunnossa.

  Jos puhutaan toisinajattelusta, en näe että siihen pitäisi liittyä mitenkään heikoimpien puolustaminen tai muut vasemmistolaiset tunnukset. Eikö niiden kyseenalaistaminenkin voi olla toisinajattelua?

  Stubbin ja Wahlroosin mainitsin tietenkin sarkastisessa mielessä, osoittaakseni tuon Matti Apuseen HS:ssä liitetyn luonnehdinnan onttouden. Stubb ja Wahlroos ovat osa valtaeliittiä eikä toisinajattelija kaiketi voi kuulua valtaeliittiin. Kuten ei myöskään ottaa vastaan julkisen vallan tunnustuksia. Kuten Flaubert sanoi: arvonimi vie arvon, kunniamerkki kunnian ja asema arvostelukyvyn.

  ”Voi Tommi, on Suomessa vielä kirjailijoita, jotka saavat arvoisensa esille tuonnin Hesarissa, ja he pitävt Hesarista.”

  Joo, mutta eivätpä hekään julista turuilla ja toreilla ylistystä HS:lle. Uskottavuus niin sanotusti kärsisi.

 8. 8

  Prospero sanoo

  ”Koko jakolinja on mielestäni tuiki turha ja harhaanjohtava.”

  Jaa, minusta sinä aloit rakennella jakolinjoja puheillasi legitiimistä toisinajattelusta.

  Ei sinun tarvitsekaan sijoittaa Linkolaa tai Haavikkoa millekään akselille. He tekevät sen itse.

  Erno Paasilinnan mukaan toisinajattelija ei ole solidaari. Hän ei ole lojaali ryhmille, organisaatioille tai puoluelle.

  Eii se myöskään tee kenestäkään automaatisesti toisinajattelijaa, että kuuluu vähemmistöön. Sehän tuntui olevan Hesarin.
  valintalogiikka.

  Kyllä toisajattelu on laaja-alaisuutta, yhteiskunnan läpivalaisua, vallan kriittistä tarkastelua (vasemmiston ja oikeiston).

  Hesarin listahan oli lähes naurettava. Täynnä yhden asian ihmisiä, joiden toisinajattelu oli enemmän opportunismia. Hyvinä esimerkkeinä vaikka Laitinen, populisti, joka on kirjoittanut samaa kolumnia kymmenen vuotta tai Halla-aho, toinen populisti, joka symboloi akateemista suomalaista rasistia, samoin ajattelijaa ja suurta enemmistöä.

  Käsittääkseni rikas valtaeliitti ei tarvitse puolustapuhujia.

  Kauheasti nyt vouhotetaan vasemmistosta, vaikka meillä on oikeistohallitus ja kansa, joka kumartaa Aku Ankkaa ja Amerikkaa.

  ”Joo, mutta eivätpä hekään julista turuilla ja toreilla ylistystä HS:lle. Uskottavuus niin sanotusti kärsisi.”

  Pitääkö sitä julistaa ja alleviivata, kun palstamillimetrit kirkuvat totuutta?

 9. 9

  sanoo

  ”Jaa, minusta sinä aloit rakennella jakolinjoja puheillasi legitiimistä toisinajattelusta.”

  Ehkä kommentistani sellaisen vaikutelman saa.

  Mutta huolimatta siitä, mitä itse kyseisestä jakolinjasta ajattelen, se on silti todellisuutta lukemattomissa puheissa ja kommenteissa, käsitteellisenä ja toiminnallisena lähtökohtana. Joskus pelkästään rituaalinomaisena, joskus taas täysin vakavissaan esitettynä.

  Siksi tätä jakolinjaa vasten voi peilata erilaisia asioita, kuten vaikkapa sitä, kuka tunnustetaan toisinajattelijaksi ja kuka ei, vaikka itse jakolinjaa pitäisikin turhana.

  ”Kauheasti nyt vouhotetaan vasemmistosta, vaikka meillä on oikeistohallitus ja kansa, joka kumartaa Aku Ankkaa ja Amerikkaa.”

  Ehkä juuri siksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *