Sivilisaatiokritiikkiä vai ryyppy?

Ahdistaako? Onko paha olla? Oletko suistumassa kulttuuripessimismiin? Tuntuuko huominen täysin turhalta? Etkö pysty näkemään suurempaa tarkoitusta? Etkö oikein jaksa uskoa ihmiseen? Tekisikö mielesi esittää iso haiseva vastalause tälle kaikelle?

Jos vastaat näihin kysymyksiin myöntävästi, tai edes joihinkin niistä, varoitan: älä mene tälle sivustolle, älä ainakaan katso sieltä osiota ”Suosituimmat jutut”.

Sulje silmäsi, poistu heti tästä blogista, sillä kopsaan nyt tähän otsikot Suomen kymmenestä suosituimmasta uutisesta:

Johanna Tukiainen ilman meikkiä – katso hurja kuva!
T*ssi-Minna nuoli BB-Harrin ****, Cherryl ***** vieressä
Missi-Saara kuoli junaturmassa
BB-Minna palasi upeana IRC-Galleriaan – katso kuvat!
Cheryll alastomana tv:ssä jo ennen BB:tä
Katso BB-Mariannan mallikuvat!
Mikä miehessä viehättää? – Top 5 fyysistä piirrettä
Näin poseeraa BB-Cheryll – katso upeat kuvat
22-vuotias amerikkalaistyttö myy neitsyyttään – katso linkki
Tällainen on BB-Minnan koti: Sotkua, olutta ja ruoantähteitä!

Olisiko tässä pimeän perjantai-illan ratoksi paikka purevalle sivilisaatiokritiikille? Ei. Nyt ei auta kuin ottaa iltahömpsy tai pari. Sitten: esirippu.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Uh, värisyttävää – ja murheellisinta tässä etenkin meille kirjailijoille on tietenkin se, että aiheesta ei voi mitenkään vääntää kunnon kulttuurikritiikkiä – ne kun tekevät sen itse ja niin paljon paremmin, todellisuus on liian ihmeellista tarinoiden tavoittaa… kai sitä kuitenkin on yritettävä, mutta hömpsyt otan ensin.

 2. 2

  sanoo

  Ei voi todellakaan vääntää kritiikkiä millään mielekkäällä tavalla. Tämän blogimerkinnän kirjoitettuani tuli mieleen, että taisi olla yksi turhimmista, joita olen koskaan tehnyt.

  Juha Seppälä sanoo HS-raadissa osuvasti: ”Nykyään on kait elitististä epäillä, etteikö suihinoton suora esittäminen tv-laboratoriosta edistäisi audiovisuaalista kulttuuria.”

  Aikamme kansalaisihanne on huvitettava ääliö, joka haluaa syödä paljon mutta pysyä laihana.

  Ugh.

 3. 3

  sanoo

  Tietoisku tähän sekaan (en klikannut otsikoita!): on olemassa fyysisiä ihmisiä, joilla ihan aivotkin pelaavat, jotka ovat ja pysyvät tikkuina ja syövät jatkuvasti ja tolkuttomasti ja vievät perheen perikatoon.

  Kyseessä on silloin n. 4% ihmiskunnasta kuuluva otus jolle ei kerry lainkaan valkoista rasvaa, ainoastaan ruskeaa, joka on energiaa sen hyvässä muodossa.

  Ilmiö tuntuu olevan jossain määrin geneettinen. No, tässä taloudessa asuu yksi kappale, siksi tiedän tuon perikadon.

 4. 4

  sanoo

  Suomessa vallitsee vahva yhteinäiskulttuuri. Pitää lukea samoja juttuja ja katsoa samoja tositv-ohjelmia, muuten on epäilyttävä tapaus. Ns. tavisten maku määrää tahdin, laatulehdissäkin merkkejä tason laskusta. Se on demokratiaa, kai?

 5. 5

  sanoo

  Juu, demokratiaa: kai.

  Tuntuu, että Ranskan vallankumouksen poliittiset ideaalit toteutuvat ja voivat toteutua enää irvikuvinaan.

  Kirjallisuuskritiikkiäkin – mikäli sitä vielä jossain julkaistaan – pidetään arveluttavana elitisminä, koska siinä yksi henkilö ”asettuu” mielipiteineen muiden yläpuolelle. Kaikkeen halutaan ”tavallisen ihmisen” näkökulma. Kansalaisjournalismia, kansalaiskirjallisuuskritiikkiä, tosi-tv:tä ja tavistähtiä, kaiken maailman matkapuhelinmyyjiä, joista tehdään yhdessä yössä oopperadiivoja.

  Ah, tätä amatööriyyden tyranniaa, tätä kaiken banalisoivaa ”demokratiaa”.

  Ja tosiasiassahan on tietysti niin, että ne todella isot päätöksen, kovat poliittiset ja taloudelliset ratkaisut, tekee pieni, rajattu klikki, aivan kuten ennenkin.

 6. 6

  sanoo

  ”Suomessa vallitsee vahva yhteinäiskulttuuri. Pitää lukea samoja juttuja ja katsoa samoja tositv-ohjelmia, muuten on epäilyttävä tapaus.”

  Sen kyllä näkee jo kaukaa kuka ei lue eikä katso niitä. Tänään, kun olin yksin lounaalla, tarjoilijatar sanottuani tilaukseni tarkisti silmät ymmyrkäisinä muutamalla apukysymyksellä, että olen varmasti täysipäinen, enkä vedä kohta pistoolia nahkapusakkani alta.

  Valepukuni on nykyisin parempi kuin vielä muutama vuosi sitten, mutta tosielämän Matrix käy niin kovaksi, että saman nimisen, vielä taannoin ehkä hätkähdyttävän elokuvan maailmaan alkaa jo tosissaan kaivata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *