Sitaatti

“WSOY:n entinen toimitusjohtaja Jorma Kaimio kysyi Finlandiajuhlissani, kuinka monta merkittävää kirjaa ilmestyy mielestäni Suomessa vuosittain. Sanoin, että minusta tämän kokoisessa maassa saattaa kulua helposti viisikymmentä vuotta ilman yhtään merkittävää kirjaa. Kaimio oli hetken hiljaa ja sanoi, että hänen laskujensa mukaan Suomessa ilmestyy vuosittain viitisenkymmentä merkittävää kirjaa, jos parhaat tietokirjat ja käännökset otetaan kotimaisen kaunokirjallisuuden lisäksi mukaan.”
Hannu Raittila kirjassa Hannu Raittila ja Juhani Syrjä: Mitä voi sanoa? (Kirjapaja 2007)

Kommentit (21)
  1. Miten määritellään merkittävä? Kuka määritelmän tekee? Kenelle tai mille instituutiolle kirjan on oltava merkittävä, että se saa tuon leiman kanteensa? Onko merkittävä samaa kuin hyvä? Onko Raittila nöyrä vai realisti? Onko Kaimio myyntipuhuja vai optimisti?

    Tämä aihe kiinnostaa minua suuresti, haluaisin tietää merkittävän – myös hyvän -kirjan määritelmän.

  2. Tommi Melender
    30.10.2007, 08:35

    Raittila määrittelee merkittävän kirjan Raittilan omien kriteerien mukaan, minä omieni ja Tuima omiensa.

    Sepä olisikin helppoa, jos kirjallisuuden arvottaminen olisi eksaktia tiedettä. Voisi ikään kuin vatupassilla tarkistaa, että heittääkö ja kuinka paljon heittää ja ilmoittaa sitten tuomio: jos heittää tämän verran ei ole merkittävä vaan hyvä, jos taas heittää tuon verran ei ole edes hyvä.

    Myönnän, että esimerkiksi itselläni kirjallinen maku estää näkemästä tiettyjen teosten ansioita ja vastaavasti antamaan anteeksi tiettyjen toisten teosten ilmeiset puutteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *