Sanasta miestä

”Mannerheim on kiehtova romaanin aihe ja henkilö. Todellista Mannerheimia emme tunne, mutta romaanin vahvuuksia on kyky välittää elämyksiä ja vaikutelmia, myös tuntoaistimuksia ja hajua. Proosa voi kertoa, miltä tuntuu haavoittua, rakastaa tai kuolla.”
Hannu Raittila 16.3.2009 Ajatus Kirjojen tiedotteessa ensi syksynä julkaistavasta Mannerheim-romaanistaan.

”Tätä en toimittajalle kirjoita, mutta lukukokemukseeni kuuluu, että kaikki fiktio ja varsinkin romaanit tuntuvat täysin lapsellisilta.”
Hannu Raittila syksyllä 2008 julkaistussa proosakirjassaan Ulkona.

Kommentit
 1. 1

  Karo Hämäläinen sanoo

  Tulkitsen hankkeen niin, että Hannu Raittila on nyt performanssitaiteilija, joka esittää kirjailijaa, joka on löytänyt taipumuksiaan vastaavan ammattityön, jolla pystyy tienaamaan duunarin keskikuukausipalkan.

 2. 2

  sanoo

  Niin. Meillähän on lukijoina kaikki valta ja oikeus antaa tulkinta ja merkitys Raittilan tekemisille. Performanssitaiteilija on ainakin paljon virkistävämpi tulkinta kuin tuo mitä on paljon nettikeskusteluissa ollut: ”vitsi, taitaa Raittila olla epätoivoisessa jamassa…”

  Onhan Raittila tehnyt tällaisia proosallisia tilaustöitä ennenkin. Sitä paitsi jos ajatellaan maailman taiteen merkkisaavutuksia, monet niistä ovat syntyneet tilaustöinä, varsinkin vanhemman ajan jutut. En nyt toki tällä tarkoita sitä, että odottaisin Raittilan Mannerheimista Suurta Suomalaista romaania, vaikka Raittila lupaileekin kertoa meille, mitä oli elää, olla ja haistaa kuten Mannerheim.

 3. 3

  Karo Hämäläinen sanoo

  Tilaustöitä ei todellakaan parane vähätellä. Kuten mainitsit, historia on osoittanut, että taiteelliset palaset saattavat loksahtaa erinomaisesti kohdalleen juuri tai ainakin myös silloin, kun on ulkoa ohjattu ja rajattu aihe, tiukka aikataulu ja muita erityisvaatimuksia. Se, että kaikki tilaustyöt eivät ole jääneet taidehistoriaan, ei todista, etteikö tilaustyö voisi tuottaa taiteellisia voittoja.

  Jollen väärin muista, tämä on Raittilan toinen Mannerheim-aiheinen tilaustyö (jos siis oletetaan, että tämä on tilaustyö). Muistelen hänen kirjoittaneen Mikkelin teatterille näytelmän Mannerheimin salonkivaunusta.

 4. 5

  Anonymous sanoo

  ”En halua antaa blogini kommenttiosastoa huutelupaikaksi sellaisille nimimerkeille tai anonyymeille, joiden ainoa kontribuutio keskusteluun on rienata jonkun kotimaisen tai ulkomaisen kirjailijan proosatuotantoa.

  Netti on väärällään foorumeita, jossa tämän kaltainan ilmaisunvapaus on mahdollista ja peräti sallittua. Tässä blogissa kuitenkin noudatetaan editoriaalista kontrollia.”

  Tommi Melender 5.2.2009 Antiaikalainen-blogin kommenttiosastolla

  ”Niin. Meillähän on lukijoina kaikki valta ja oikeus antaa tulkinta ja merkitys Raittilan tekemisille. Performanssitaiteilija on ainakin paljon virkistävämpi tulkinta kuin tuo mitä on paljon nettikeskusteluissa ollut: ”vitsi, taitaa Raittila olla epätoivoisessa jamassa…””

 5. 6

  Golgatan Olga sanoo

  Hitusen hätkähdin ensin minäkin tätä uutista, mutta eihän siinä mitään kummallista tai epäilyttävää lopulta ole. Rehellinen tilaustyö ihmiseltä joka kirjoittaa ammatikseen. (Tekihän Haavikkokin välillä tilaustöitä, ja joku Bach ei paljon muuta tehnytkään.) Raittilan kirjoittajanlaadun tuntien mitään bulkkikamaa tuskin on luvassa – luultavasti hän eksyttää elokuvakäsikirjoituksen heti alkumetreillä jäljiltään ja painelee omille teilleen. Raflaavan mainoslauseenkin jo romaanille keksin: Haisee kuin Mannerheim! (Luovutan idean Ajatukselle ilmaiseksi.)

 6. 7

  sanoo

  Golgatan Olga:

  ”Haisee kuin Mannerheim.”

  Minulle tulee heti mieleen aristokraattisten herrasmiesten partavedet, parfyymit sun muut kemikaliotuotteet. Mutta kai se Mannerheimkin hieltä ja paskalta osasi haista, niin suurmies kuin olikin.

  Anonyymi:

  Minulle jää hämäräksi mitä ajat takaa, mutta en edelleenkään viitsi julkaista tässä blogissa lukijakommentteja, joiden ainoa älyllinen anti on väite, että Haavikon (tai kenen tahansa muun) proosatuotanto on täyttä paskaa. Toki tuota mieltä saa tai voi olla, mutta moisen ajatuksen esittäminen vaatii tyylitajua tai jos edes hyvää makua.

 7. 8

  sanoo

  Jarkko Laineen syntymäpäivämatineassa Turussa puhui myös Raittila. Hän sanoi siihen suuntaan, että kun romaani on häneltä tilattu niin kustantajan on paras tajuta että romaanin he myös saavat. Hänen mukaansa on mielenkiintoista seurata elokuvaprosessia ja hän aikoo käyttää sitä materiaalinaan myöhemmissä töissään. Joku rouva sanoi yleisöstä, että ”kirjota sitten toisin kuin se Tervon Troikka, että voi lukea kirjan loppuun”. Jäi hieman epäselväksi, mitä rouva asialla tarkoitti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *