Runouden voimasta & voimattomuudesta

”Naisen voi valloittaa runolla, mutta häntä ei voi pitää runon avulla. Ei edes kokonaisen runoliikkeen avulla.”

Näin sanoo naishenkilö Roberto Bolanon romaanissa Kesyttömät etsivät.

Bolano on muuten viime vuoden tärkein kirjallinen löytöni. Varsinkin hänen suomentamaton — toivottavasti toistaiseksi suomentamaton — romaaninsa 2666. Se on enemmän kuin fiktiivinen teos. Se on kirjallinen mannerlaatta.

Pitää paremmalla ajalla kirjoittaa lisää Bolanosta. Pitää kai myös ruveta taas aktiivisemmin päivittämään tätä blogia. Kunhan vain ei tarvitsisi koko ajan resuta deadlinella merkittyjen kirjallisten töiden parissa.

Kommentit
 1. 1

  Golgatan Olga sanoo

  Hyvää tätä vuotta, ja kiitos taas kirja- ja kirjailijavinkistä.

  Äläkä ajattele, että pitäisi olla aktiivisempi päivittäjä – päinvastoin, ainakin minusta on helpottavaa ajatella, että sinulla on muutakin tekemistä, olkoon mitä resuamista tahansa.

 2. 2

  sanoo

  Kyllä naisen yhden runoviikonlopun pystyy pitämään runon avulla. Ihan empiirisesti todeten. Toisaalta näillä runoliikkujilla on liike sen verran kova, että pysyykö nainen perässä, ehkä naisella on omat menonsa, en tiedä. Sopimusluontoisissa suhteissa, joita suhteet yleensä ovat, ihan empiirisesti todeten, on tietty liikkumisvapaus, joten mitä se liikuttaa, jos… tämä virke taisi jäädä kesken, en keksi jatkoa. Ööö. (Hämmästyttävää, että tämmöistä tekstiä voi kirjoittaa selvinpäin, ihan empiirisesti todeten.) Hyvää viikonloppua ja taidankin hakukoneistaa heti tuon Bolanon.

 3. 3

  sanoo

  Bolanolla on myös semmoinen varsin omaperäinen ja kekseliäs teos kuin Historia de la literatura Nazi en America, jonka englanninkielistä käännöstä Nazi Literature in the Americas olen lueskellut. Se sisältää kuvitteellisia elämäkertoja kuvitteellisista äärioikeistolaisista Amerikan mantereen kirjailijoista.

 4. 4

  Anonymous sanoo

  Toivottavasti pidät aikomuksesi ja kirjoitat jatkossa aktiivisemmin.

  Luin H&S:sta henkilöjuttusi ja löysin blogisi. Yllättyneenä havaitsin myös, että olet kirjoittanut Ranskalaisen ystävän, joka odottaa lukulistallani. Nyt olen entistä kiinnostuneempi siitä.

  – HenriK

 5. 5

  Anonymous sanoo

  Päinvastainen mielipide: pidä ihan niin harva tahti kuin hyvältä tuntuu! Blogeista löytyy kyllä kylliksi esimerkkejä tiheän päivittämisen tuloksista, enimmäkseen joko yhdentekevää tai omannavankaivelua (hetkinen, noiden yhdistelmästähän taitaa syntyä tyypillinen kolumni nykyisin…).

 6. 7

  Anonymous sanoo

  Osku Pajamäen kaveriksi on saatu Tommi Melender. Kyllä meidän nyt kelpaa…eli palaan asiaan, jos aihetta ilmenee.

  uus´maalainen

 7. 8

  Anonymous sanoo

  Bolañon nimeen muuten kuuluu tuo tilde ännän päälle. Kesyttömissä etsivissä kirjailijan alter ego on muistaakseni nimeltään Arturo Belano, molemmat kuulostavat samalta amerikkalaisittain lausuttuna.

  Puhekieli on tietenkin asia erikseen, itse ainakin puhun Luis Bunuelista, parhaassa tapauksessa jopa Punuelista…

 8. 9

  sanoo

  ”Bolañon nimeen muuten kuuluu tuo tilde ännän päälle.”

  Kuuluupa kuuluu, mutta kun en kahdessa sekunnissa löytänyt sitä näppäimistöstäni, alistuin ja luovutin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *