Penaa

”Mia lähti vihaisena kaupunkiin, töihin, sillä olin unohtanut laittaa hänelle aamiaisen. Aloin voimistella, että oksennus tulisi. Minun pitäisi kääntää Philip Rothia, käännänkin. Mutta ensin juon kolme pulloa viiniä ja poltan kaksikymmentä commercea. Suomessa puuhaavat Koivistoa presidentiksi. Joko siellä ovat asiat niin pahasti päin helvettiä?”

Koska Pentti Saarikosken runosäkeet ovat risteilleet päässäni, päätin kokeilla, miltä miehen proosa maistuisi pitkästä aikaa. Eihän se maistunut, ei alkuunkaan, ja sutaisin lukemastani ylläolevan tyylihupailun. Liki yhtä onnetonta ja ponnetonta on tekijän autenttinen kädenjälki Asiaa tai ei -kirjassa.

Muistan pitäneeni kiihkeimpänä Saarikoski-kautenani kyseistä kirjaa kiintoisana, koskettavanakin. Mutta ei se kyllä enää kolahda tippaakaan. Melkein voisin allekirjoittaa sen, mitä pellepukuinen filosofimme Esa Saarinen kirjasta aikanaan totesi: ”On järkyttävää lukea, kuinka vähän puhtia 60-luvun yhdessä haastavimmista kulttuurihahmoista on tänään jäljellä.”

Mutta onneksi on olemassa Saarikosken runot. Ne ”elää rehottavat”, kuten mestari itse osasi myöhäistuotannossaan ennustaa.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Minäkin pidin Euroopan reunasta. Luulen, että olisi pitänyt valita lukuun se eikä tämä Asiaa tai ei. Eiköhän Euroopan reuna ole kestänyt aikaa paremmin, täytynee tsekata.

 2. 3

  Tuima sanoo

  Itse asiassa aion kyllä ihan tämän kirjoituksesi perusteella tarttua myös tuoho Asiaa tai ei, se on jäänyt lukematta. Saisi mennä uudelleenluentaan Tiarnia-sarja samaan syssyyn.

 3. 4

  sanoo

  Entäs kollaasiromaani Ovat muistojemme lehdet kuolleet? Olen alusta selannut, vaikuttaa kiinnostavalta.

 4. 5

  sanoo

  En ole lukenut tuota ”romaania”, ja se lieneekin ainoa Saarikosken teos, johon en ole kajonnut.

  Saarikoski itse kirjoittaa siitä Tähänastisissa runoissa: ”Se on kokoelma tyhjiin rauenneita suuria suunnitelmia. Tapanani oli sanoa, että romaani on epäonnistumisen kuvauksena täydellinen, koska se itse on epäonnistunut romaanina.”

  Melkeinpä rupeaa kiinnostamaan, kun Pena itse sen noin ruttaa…

 5. 6

  sanoo

  No onpa itse rutannut. Täytyy katsoa uudestaan, ehkä Penalla ei ollut arvostelukyky oman ja muiden tuotannon suhteen aina tallella (lue: viina pehmensi ajattelun). Tai sitten oma silmä on harittanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *