Nyt käytän sananvapauttani

Sananvapauden varjopuolia on, että sitä myös usein käytetään. Silloinkin kun olisi suotavampaa pitää turpansa kiinni.

Minä aion nyt käyttää sananvapauttani lausumalla julki käsityksiäni Nelosen uudesta G-piste-televisiosarjasta. Ohjelmassa naiset puhuvat seksistä keskenään, mikä on tietysti paras tapa varmistaa mieskatsojien mielenkiinto.

Pakko tsekata, mitä ne siellä meistä supisevat. Paitsi että minä en aio tsekata, en edes pikaisesti kurkata.

Silti minulla on kyseisestä ohjelmasta vankka mielipide aivan kuten pääministerillä Kansallisteatterin Tuntemattomasta sotilaasta. Kaikki lukemani ja kuulemani viittaa siihen, että G-pisteessä on taas kerran kyse televisio-ohjelman muottiin puetusta vastenmielisestä sosiaalipornosta, jota tekijät yrittävät muuksi selittää.

G-pisteen toisen juontajan Anna Perhon kommentit Hesarin NYTissä ovat sen verran katu-uskottavia, että katson niiden heijastavan paremmin nuorten aikuisten valtaenemmistön arvomaailmaa kuin mitä omat moralisoivat vuodatukseni voisivat koskaan tehdä. Siksi en moralisoi vaan siteeraan:

”Jos jotain ihan mullistavaa uutta olisi, en ehkä olisi juontamassa, vaan Jenkeissä luennoimassa miljoonapalkalla”, sanoo Perho.

Minä uskon häntä. Ensinnäkin siinä, että G-piste ei tarjoa mitään uutta ja toiseksi siinä, että ohjelma puhuttelee ennen muuta sitä ihmislajia, joille menestyminen ja pärjääminen tarkoittavat läpilyöntiä jenkkimarkkinoilla ja miljoonaluokan soppareita.

”Naiset ovat suuri kuluttajaryhmä”, Perho perustelee ohjelman naistenkeskeisyyttä.

Totuuden sanoja epäilemättä, onhan yli puolet maapallon väestöstä naisia. Suuri kuluttajaryhmä siis. Vitun loogista puhetta.

Perhon sanat tuovat käänteisesti mieleeni Erno Paasilinnan satiiristen tekstien parhaimmistoon kuuluvan Vitun. Siinähän on keskiössä kirjailijamies, joka päättää panna uuden kirjansa nimeksi Vittu.

”Kun puhuu vitusta niin sillä on jo astunut askelen kärsivää lähimmäistään kohti. Joukossamme elää paljon ihmisiä joilla ei itsellään ole vittua eikä paljon tietoakaan mistä sitä voisi saada”, Paasilinna kirjoittaa.

Puhuu siitä miten tahansa, koska tahansa ja keiden kanssa tahansa, aina ovat ulottuvilla suuret kuluttajaryhmät. Eihän sitä muuten Neloselle päästettäisikään.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  En aioi henkilökohtaisesti nyt kysessä olevasta asiasta lausua mitään ennen kuin valtiosihteeri Volasen kanta on saatu selville.

 2. 2

  sanoo

  Takavuosina oli tapana sanoa itki kuin Väyrynen. Tämän suuren Kansallisteatteri-kohun jälkeen sanonta on päivittynyt muotoon itki kuin Volanen.

  Keskustalla on Suomen johtavat itkijämiehet.

  Luulisin, että jos G-piste ryhtyy kovin vapaamielisen seksuaalikulttuurin puolestapuhujaksi, valtiosihteerillä riittää taas muistoja verestettäväksi 70-luvun taistojen vuosilta aivan kuten riitti Smedsin Tuntemattoman vuoksi.

  Ehkä saamme lukea ja kuulla näistä enemmän jahka ohjelma pääsee vauhtiin. Kyynelten kera, tietysti.

 3. 3

  sanoo

  ”Vapaamielinen seksuaalikulttuuri” on televisiossa mahdottomuus.

  Kyse varmaan tässäkin (en lue Hesaria enkä todennäköisesti katso tätä ohjelmaa, joten olen pätevä asiantuntijana) on ikiaikaisesta ja aina niin uudesta vedätyksestä – Sex sells.

  Talousmiehenä varmaan tunnet Leontieffin input-output-ajattelun – yksi variantti siitä tämäkin, puhutaan vaginasta ja kassaan virtaa rahaa…

 4. 4

  sanoo

  Seksissä on sitä ”inputtia” ja ”outputtia” kiitettävän monessa merkityksessä.

  ”Vapaamielinen seksuaalikulttuuri” on tietenkin televisiossa mahdottomuus. Ja paradoksaalisesti juuri tämän takia sitä voidaan olla ruudussa edistävinään, kun halutaan tehdä ”räväkkää”, ”avointa” ja ”nuorekasta” ohjelmaa – mainostajia kuitenkaan karkottamatta.

 5. 5

  sanoo

  Tulee mieleen, että käsite ”the old in-out” oli keskeisehkösti mukana A Clockwork Orangessa, sekä kirjassa että leffassa. Jutun päähenkilö Alex todennäköisesti ei tuntenut Leontieffin ajatuksia, Burgess ja Kubrick sitävastoin hyvinkin ovat saattaneet niin tehdä.

  Tämä alue, seksi, seksuaalisuus jne. vaatii kyllä jokaiselta bloginpitäjältä kontribuutionsa. Myös minulta. Tässä mielessä oli huomionarvoista, että otit asioita esiin. Yritän vaatimattomalta osaltani tarkemmin määrittelemättömässä lähitulevaisuudessa viedä viestikopulaa eteenpäin.

 6. 6

  sanoo

  Seksi on bloginpitäjälle – ja miksei kelle tahansa muullekin – siitä kiitollinen aihe, että jos ei keksi mistään muusta sanottavaa niin ainakin voi yrittää siitä. Todennäköisesti se herättää enemmän mielenkiintoa kuin vaikkapa tämän nuoren ranskalaisen herrasmiehen Jerome Kevrielin tuoreet 4,9 miljardin euron tappioihin johtaneet temput osakeindeksifutuureilla (meinasin ensin kirjoittaa niistä blogiini, mutta tulin järkiini)

  Muistaakseni pulppikirjailija Ed McBainin kustantaja neuvoi turvautumaan aina seksikohtaukseen, jos tarina uhkaa juuttua tyhjäkäynnille.

  Luulisin, että kirjallisuuden historiassa muutkin kuin McBain ovat tätä ohjetta noudattaneet.

  Joten miksi eivät blogaajat myös (enkä tällä nyt todellakaan vihjaile sitä, että Etappisian blogisuoni olisi osoittamassa ehtymisen merkkejä…)

 7. 7

  sanoo

  ”Jerome Kevrielin tuoreet 4,9 miljardin euron tappioihin johtaneet temput osakeindeksifutuureilla”

  Mutta eikö tämä nimenomaisesti olisi ollut hyvää tarinaa, jopa aivan kirjallisessa mielessä. Muistelen Tom Wolfen Turhuuksien rovio-kirjaa, siinähän oli jokin vastaava diili, ja juuri ranskalaisen osapuolen kanssa joka sitten kyrvähti pahasti?

  Seksin osalta lienee meidän kaikkien turvallista edetä McBainin kustantajan meille viitoittamaa tietä. Siltä on vaikea livetä ojaan.

 8. 8

  sanoo

  Ehkä kirjoitankin Jeromesta myöhemmin. Turhuuksien rovio on jäänyt minulta lukematta.

  Minua lähinnä kiinnostaa tässä Jeromessa tietynlainen ”pahan banaalisuuden” -johdannaisuus. Hänen täytyy olla mitä tylsin ja tyhjänpäiväisin kaveri, mutta silti saa aikaan jotakin noin massiivista kuin 4,9 miljardin euron menetykset Ranskan toiseksi suurimmalle pankille.

  Jeromen kaltaiset hylkiöt tuovat tietynlaista ihmisyyttä tähän muutoin niin ilmatiiviiseen ja päämäärärationalistisesti ohjautuvaan finanssibisnekseen, jossa toki on myös pimeä, tyystin irrationaalinen puolensa, kuten tämä meneillään olevan kansainvälinen rahoituskriisi osoittaa.

  Suurten kansainvälisten pankkien huippujohtajille maksettiin viime vuonna bonuksia Vietnamin bruttokansantuotteen verran. Eikä tämä ole kielikuva.

  Bonukset tulivat osittain juuri niistä bisneksistä, joiden nurinmenon vuoksi kansainvälinen rahoitusjärjestelmä on nyt yksi suuri ajopuu, jota keskuspankit epätoivoisesti yrittävät pitää pinnalla ja ohjata jollekin järkevälle kurssille.

 9. 9

  sanoo

  Vapaamielistä eli normaalia seksuaalikulttuuria olisi varmaan sellainen, jossa seksillä ei rahasteta. Mutta mistä raja kulkee, jos esim. kyseistä ”vapaamielistä seksuaalikulttuuria” käsittelevää kaunokirjallisuuttakin myydään rahalla?

 10. 10

  sanoo

  ”Mutta mistä raja kulkee, jos esim. kyseistä ”vapaamielistä seksuaalikulttuuria” käsittelevää kaunokirjallisuuttakin myydään rahalla?”

  Olisiko raja siinä, että vaikka myydään rahalla ei kuitenkaan rahasteta. Eli kaunokirjallisuudesta puhuttaessa mennään kirjalliset arvot edellä.

 11. 11

  sanoo

  On kyllä hyvä, että kotomaassakin voidaan tuottaa seksipitoista tv-viihdeohjelmaa ja vielä asiantyngällä varustettuna. Nyt jäävät haulit enimmäkseen himaan, eivätkä tule ammutuksi anglo-ameriikan maille niin kuin 4D-asiaohjelmien kohdalla tavallisesti on.

  Toivon G-pisteelle vitusti menestystä!

 12. 12

  Anonymous sanoo

  Hämmentävää että mies joka selkeästi ajattelee, tai ainakin ajattelee ajattelevansa, astuu näinkin helppoon ja lähiökeskiluokkaonpasilmojajakirveenvarttapidellyt -tason miinaan.

  Onko tosiaan niin että tämän päivän ajatus on tv -ohjelma jota en ole vielä nähnyt.

  Kun haluan kirjoittaa sen tv -ohjelman huonoudesta jota en ole vielä nähnyt, valitsen mieluummin aidattoman kohdan ylityksestä saamani henkisen nautinnon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *