Kirjailija kohtaa todellisuuden

Café de Flore oli Roland Barthesin lempikahvila. Eräänä iltana kassanhoitaja huudahti hänelle: “En tiennytkään, että te olette kirjailija!” Kassanhoitaja oli nähnyt Barthesin puhumassa televisiossa. Café de Floressa hän oli käynyt säännöllisesti jo kolmenkymmenen vuoden ajan. “Voisinko saada jonkin kirjanne omistuskirjoituksella?” kanssanhoitaja kysyi. Tottahan toki. Barthes mietti, mikä hänen kirjoistaan olisi sopivin ja valitsi L’Empire des signesin, olihan hänen kirjailijuutensa paljastunut kassanhoitajalle visuaalisessa mediassa. Lisäksi L’Empire des signes sisälsi kuvitusta.

Tarina ei kerro, oliko L’Empire des signes kassanhoitajalle mieluinen.

Kommentit (1)
  1. Tuo valinta oli Barthesilta hyvä, ja se varmaan varmisti Rolandille jatkossakin ripeästi pöytään kannetut aperitiivit ja pitkän ja joustavan piikin reskontrassa.

    Yhtä hyvä olisi voinut kyllä olla samana vuonna julkaistu S/Z,sikäli kun kasööri oli ranskalainen, teksti oli teorialla raskautettu, mutta isänmaallista kyllä ruumiinavauksen kohteena olisi ollut Balzacin novelli. L’Empire des signes taas heittää lukijan kauas, Jaappanin ihmemaahan ja sen semiotiikkaan asti.

    Voisi joku tuonkin/nuokin Barthesin/t kyllä suomentaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *