Kiitokset, Kale ja Dagi

Suomen jääkiekkomaajoukkueella on ollut tapana voittaa välierät ja hävitä finaalit. Kalervo Kummola toivoi kanadalaisen päävalmentajan tuovan Leijoniin uudenlaista voittamisen kulttuuria. Miten kävi? Suomi hävisi välierän ja putosi finaalista.

Sheddenin Dagin johdolla Leijonat sentään voitti pronssipelissä Ruotsin ja pysyi mitalikannassa.

Muistelen, että Dagin piti voittamisen kulttuurin lisäksi (sivumennen sanoen: mies ei onnistunut voittamaan SM-liigassa mitään) tuoda myös pelin virtauksiin reagoivaa peluuttamista ja penkkikoutsausta.

Kieltämättä Dagilla riitti ennakkoluulottomuutta ja kokeilunhalua, mistä kertoo esimerkiksi kuningasajatus peluuttaa viittä hyökkääjää ylivoimassa. “Ylivoimassa on kyse hyökkäämisestä, siksi pelaamme viidellä hyökkääjällä”, päävalmentaja totesi. Miksi hän ei heittänyt saman tien neljää pakkia alivoimaan? Eikö alivoimassa ole kyse puolustamisesta?

Pronssimitalista on syytä olla kiitollinen, sen verran tuuliajolla Suomi oli. Entä jos olisi menty tasaisemmalla peluutuksella, saatu pakka kasaan ja selvitty ilman pelitapasotkuja? Mikä olisi ollut lopputulos? Ainakin se tuntuu varmalta, että Summasen tai Westerlundin otteella valmennetun joukkueen peliä olisi ollut antoisampaa seurata.

On käsittämätöntä, että Kalervo Kummolan kaltaisen omnipotenttiharhojen vallassa elävän itsevaltiaan päähänpistojen annetaan ohjata niinkin tärkeitä ratkaisuja kuin maajoukkueen valmentajavalintoja. Ilmeisesti laji-ihmisillä ei ole lainkaan sananvaltaa.

Jotain riemastuttavaa Shedden-episodista sentään jää. Valmentajavalinnan tiedotustilaisuuden taltiointi on loistokasta camp-viihdettä. Samaa sarjaa kuin Lahden hiihtokisojen dopingskandaalin sekoilut.
Kommentit (2)
  1. Linkittämääsi videoon viitataten, en olisi uskonut koskaan kuulevani Kalervo Kummolan suusta sanoja: “Eiks se oo hyvä, että on vähän erilaisuuttakin”. Toivottavasti Kale ottaa tuon sloganikseen, jos vielä palaa valtakunnanpolitiikkaan.

  2. Tommi Melender
    19.5.2008, 11:03

    Niin, olisiko kuitenkin Kalen kommentissa avainsana tuo “vähän” erilaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *