J’aime, je n’aime pas*Pidän:
kreikkalaisesta salaatista, täytetyistä paprikoista, homejuustoista, yrttisuolasta, salmiakista (Lakrisal-pötköistä), vasta leikatun ruohon tuoksusta (paitsi etten pitäisi siltä tuoksuvasta parfyymistä), orvokeista, kantarelleista, oreganosta, Louis-Ferdinand Célinestä, rommikolasta, häilyvistä poliittisista mielipiteistä, Juliette Binochesta (toisinaan maailman kaunein nainen), kylmästä tummasta oluesta, Jouko Turkan Aiheista, keskimuhkeista tyynyistä, paahtoleivästä, Matti Mäkelän ”Tursake”-esseestä, Mahlerista, Julian Copesta, flaneeraamisesta, omenasiideristä, vadelmarahkasta, tuoreista kirsikoista, tummista pikkutakeista, Nervalin Sylviestä, ylellisistä mustekynistä, jälkiruokalistojen silmäilystä, ruskeasta sokerista, juonettomista romaaneista, särökitaroista (joskus), maitokahvista, Edward Hopperista, Coetzeen omaelämäkerrallisten teosten itseinhosta (ja koko Coetzeen tuotannosta), muinoin uudeksi aalloksi nimitetystä musiikista, Camus’sta, Slavoj Žižekistä (etenkin hänen englannin aksentistaan), Neal Stephensonin Cryptonomiconista, Paul Krugmanin kolumneista, Bergmanin Talven valoa -elokuvasta, junamatkustelusta, syksyisistä aamuista Saimaalla mökkikauden päätyttyä, punaviineistä (erittelemättä), heräteostoksista Amazonissa, Bouvard ja Pécuchet’stä, pyöräilystä kesällä Vantaan Ylästön maisemissa, näkymästä iltavalaistulta Tuomaansillalta Turun keskustaan päin, Ei yhdeksän uutisista, Carl Schmittin joistakin teksteistä, meriaamiaisesta ruotsinlaivalla Tukholman saaristossa.

En pidä: Kalervo Kummolasta, hevistä ja hevifaneista, puolukkasurvoksesta, huilumusiikista, Pollockista, R-alkuisista lauseista, tautologioista, Voima-lehdestä, Stingistä, saksan kielestä (kuultuna, kuunneltuna), hotellien aulabaareista, Klaus Häröstä, tiistaiaamuista, oopperatalosta, Hectorista (noin yleisesti ottaen), Vivaldista, puhelimessa puhumisesta, Lumedemokratia-pamfletista (idiotismia), tihrusilmäisestä iskelmämusiikista, flarffista (noin yleisesti ottaen), viskistä (vaikka juonkin sitä), ruotsalaisista yhteiskunnallisista dekkareista, a cappellasta, Tarantinosta (Tarantino on moukka, ei voi mitään), tehoeläintuotannosta, Le Corbusieristä, suomalaisesta musiikkipitoisesta televisioviihteestä, ihmisistä joiden mielestä nykykirjallisuus ei ole tarpeeksi yhteiskunnallista, MTV3:n uutislähetyksistä (siitä kaikesta miellyttävyydestä), Anti-Oidipuksesta, moottoriurheilusta, bisneshenkisestä pukeutumisesta, tummasta suklaasta, kadettikoulusta, spontaanisuudesta, positiivisen ajattelun guruista, täpötäysistä hisseistä ja raitiovaunuista, poliittisista kaakattajista (en täsmennä), SDP:n nykyisestä johdosta, Hartwall Areenasta, Christopher Hitchensistä (ääliö), illastamisesta tuntemattomien ihmisten seurassa.

Pidän, en pidä: Tietenkään tällä listauksella ei ole merkitystä kellekään. Paitsi että julistaessani suosikkejani ja inhokkejani julistan samalla muille: en ole kuten te, pidän asioista, joita te ette voi sietää enkä arvosta asioita, joita te rakastatte palavasti. Kuitenkin meidän on oltava ns. liberaaleja. Tultava toimeen.

(Ainoa syy olla liberaali: ettei minua lopulta tapettaisi mielipiteideni tähden, enkä itse joutuisi tappamaan ketään hänen mielipiteidensä tähden. Bartheskin sanoi: olen liberaali, koska en halua olla tappaja.)

* Barthesin teoksessa Roland Barthes par Roland Barthes olevan fragmentin päälle kirjoitettua.

Kommentit
 1. 3

  sanoo

  > MTV3:n uutislähetyksistä (siitä kaikesta miellyttävyydestä)

  Tämä alkoi soitella kelloja, ja oli pakko tarkistaa, piileekö tuossa viittaus Aiheisiin.
  Noh: ”Ajatelkaa [isoa] homoa tunkeutumassa tv-studioon kesken lähetyksen: mainosteeveen uutisiin koko miellyttävyyden keskelle.” (s. 152)

 2. 8

  sanoo

  oho joo, se olin minä, olin joltain yliopiston koneelta niin meni näköjään anonyyminä. mulla a-o on odottanut hyllyssä suomennoksen julkaisusta saakka ja nyt voi olla jo liian myöhäistä lukea, kun pahin deleuze-innostus on mennyt ohitse.

 3. 9

  sanoo

  Erityisen ihania nuo tykkäämiset; olet niissä ehkä selittelemättömämpi. Niissä on jotain herkkyyttä, jota ei-tykkäämisten puolustuksellisuudessa ja (pidätellyssä) agressioissa ei ihan saman lailla ole. Eka pätkä vei jonnekin kaunokirjalliseen, haikeaan maisemaan. Kiva.

 4. 11

  Kristina Carlson sanoo

  Luulin, että joku edes olisi kommentoinut sillä, mistä itse tykkää, ei-tykkää… No lyhyesti vain.:)

  Tykkään: Kalaruuista, koiranputkista, kasveista yleensä, pyöräilystä, viinistä, Pariisin metron tuoksusta (se ei haise eritteiltä, vaan raudalta, lämpimältä ja makealta), Nathalie Sarrauten Tropismeista, Pösöstäni 205, vm. 1988, sorsista…

  En tykkää: Sisäelimistä tehdyistä ruuista, persuista, jodlauksesta, toistosta (elämässä, puheissa, kirjoituksessa)…

 5. 13

  Kristina Carlson sanoo

  Tuohan oli kaunista enkelikuoron laulua. Tarkoitan esim. tällaista nahkahousumeininkiä

 6. 14

  sanoo

  Tumma suklaa: siinäpä oikea vedenjakaja. Kuin oopperamusiikki, se herättää joko elinikäisen intohimon tai voimakkaan antipatian. Voisin saarnata tai jopa JODLATA ylistystä tumman suklaa kunniaksi, mutta taidan nyt jättää väliin… joka tapauksessa: et ole Tommi maistellut vielä kaikkia mahdollisuuksia! Tummia suklaitakin on monenlaisia. Parasta on merisuolalla höystetty. Myöskään saksan kielessä ei ole mitään vikaa 🙂 – mutta jatketaan näistä lähemmin toiste!

 7. 16

  sanoo

  Jotenkin sitä tuntee tarvetta antaa enemmän perusteluja ei-tykkäämisistään. Mistä lie johtuu.

  Ymmärrän. Minkälaista maisemaa siinä maalaisi, jäisi täysin lukijan vaiston varaan. Riskaabelia, etenkin, kun asiat ovat varsin poliittisiakin.

  Jotenkin on mielestäni rakastettavaa, jos ei pidä Le Corbusieristä. (Noin yleisesti ottaen.) 😉

 8. 17

  Kristina Carlson sanoo

  Kiinnostavaa (minulle, tuskin asia ketään muuta kiinnostaa), millainen on Flaubertin Bouvard ja Pécuchet. Isännöitsijän tykkäämä. En suoraan sanoen tiennyt, että se on suomennettu jo 2003 (Antti Nylén). Ranskaksi en olisi uskaltanut, jaksanut. Ehkä tulee puheeksi joskus vielä. Myönnän, että lista antoi innoitusta, vaikka viskiä en voi sietääkään.

 9. 22

  sanoo

  Samaa mieltä tummasta suklaasta: maistuu tupakalta. Enkä keksi, miksi joku söisi tupakkaa. Ja kyllä, olen syönyt laadukkaita tummia suklaita enkä pelkästään Tommin (tuon moukan) tavoin Taloussuklaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *