Härskiä ennakkomainontaa


Adlibriksestä näköjään löytyy jo tällaisen romaanin ennakkotiedot. Kuten myös vastikään ilmestyneestä WSOY:n ensi syksyn katalookista.

Laitanpa mainostekstin piruuttani näkyville tännekin. Kansikuvaa en laita, koska sellaista ei vielä ole.


Lohtu

(Sidottu)

Tommi Melender

Elis Mäki on tehnyt suuren päätöksen. Ellei hän 365 päivän aikana keksi pätevää syytä jatkaa elämäänsä, hän erkanee tästä maailmasta omatoimisesti.

Koetusvuotensa aikana Elis asettuu kasvotusten paitsi oman menneisyytensä myös raadollisen lähiötodellisuuden kanssa.

Eliksen tarinan rinnalla kulkee hänen lapsuudenystävänsä, läpimurron kynnyksellä kuolleen elokuvaohjaaja Johan Raution tarina. Romaanin maailmaan kuuluvat myös Guy de Maupassantin Bel-Amin pohjalta tehty elokuvakäsikirjoitus, nettikameran edessä klassikkoja lukeva nuori nainen, diktaattoreista patsaspuistoa rakentava suomalainen eksentrikko ja Pariisin esikaupungeissa sanomaansa paasaava ranskalainen oikeistopoliitikko.

Lopulta ei ole varmaa, mistä Eliksen tarina alkaa ja mihin se loppuu, tai onko Elis edes tarinansa päähenkilö. Siitä huolimatta Elis löytää tasapainon, sopusoinnun – ja lohdun.

Lohtu on romaani, joka sisällyttää itseensä vaihtoehtoisten romaanien mahdollisuuden.

 • Kirjailija: Tommi Melender
 • Kustantaja: WSOY
 • Sidosasu: Sidottu
 • Kieli: suomi
 • Julkaistu: 201109
 • ISBN10: 951038366X
 • ISBN13: 9789510383667


Vielä pitäisi rutistaa kevään aikana Lohtu sellaiseen kuntoon, ettei sitä tarvitse kauheasti hävetä sitten kun se syyskuussa julkaistaan. Eiköhän tämäkin tekemällä valmistu, kuten kirjat yleensäkin.
Muistan kuinka olin viime vuonna tähän aikaan epätoivoinen ja eksyksissä esseekokoelmani kanssa. Jotenkin minä sen lopulta valmiiksi sain, vaikka täpärälle menikin.

  Kommentit
  1. 2

   Tarja Pulli sanoo

   Ovatko nuo tasapaino, sopusointu ja lohtu toistensa vaihtoehtoja? (Älä vastaa. Tuotan tässä vain mainostekstiä tutkivan lukijan ajatuksia nähtäväksesi.) Elistä enempää tuntematta epäilen, että sinun teoksessasi niitä ei voi saada yhtaikaa. Lohtua jaetaan epätoivoisille ja särkyväisille. Tasapainoa saa jollakin viikonloppukurssilla.

   Mutta siis hei kivaa, että sinulta ilmestyy romaani. Ei esseissäkään mitään vikaa ole, mutta romaaniin kenties ui enemmän sellaista, mistä kirjoittaja ei itsekään ole tietoinen. Kestämistä sinulle, vai mitä pitäisi toivottaa: onnea? Edellinen romaanisi oli sen verran hyvä (tämä on henkilökohtainen mielipide), että älä anna sen ahdistaa.

  2. 3

   sanoo

   Tasapaino, sopusointu, lohtu.

   Noista sanoista vain yksi esiintyy romaanissa. Nokkelimmat varmaan arvaavat mikä.

   (Sinänsä sympaattista, että joku erittelee kirjojen mainostekstien sisältöä: minulla on tapana lukaista ne vain pikaisesti läpi ajattelematta mitään sen syvällisempää kuin että ”jaahas, vai että tämmöistä…”)

  3. 4

   sanoo

   Jossakin blogissa väitettiin nimeämistä filosofian tärkeimmäksi tehtäväksi. Selittää miksi kaksi kirjailijaa haluaa kutsua juoppoja jollakin uudella sanalla, tai miksi ruotsin sana sikala on suomeksi sovinto.
   Ps. Kokeilen kirjoittaa kännykällä. Yllyttävän hyvin sujuu swype.
   Esiinnyn muute Kemppiselläkin omalla nimellä varmistaakseni että ajatushautomoissa luetaan.

  4. 6

   sanoo

   ”Nettikameran edessä klassikkoja lukeva nuori nainen” sai riemastumaan. Loistava ajatus – en tiedä, onko sitä käytetty aiemmin – vaihtaa pornon ja strippaamisen tilalle klassikkokirjallisuutta. Tuossa on jo riittävä syy lukea kirja – palan halusta nähdä, mitä olet tuosta kehittänyt.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *