Erektio Isonmäen hallissa

Olen ollut kiekkofani 7-vuotiaasta saakka. Tämä suuntautumiseni ei ole saanut tuttavapiirissä osakseen pelkästään myönteistä huomiota. On niitäkin joiden mielestä jääkiekko ja ennen kaikkea jääkiekkoilijat ovat vastenmielisiä, äärimaskuliinisia imbesillejä, joilla on hauisten ja genitaalien jatkona sumeat matelijan aivot. ”Homokammoisia tolvanoita”, muistan erään lätkänvihaajan todenneen.

Uuden IS Veikkaajan jutun perusteella jääkiekkoilijoita homokammoisiksi epäilevät joutuvat tarkistamaan näkemyksiään, kenties peräti yllättävään suuntaan. Jutussa nimittäin kuvataan, kuinka Porin Ässien pelaajat reagoivat kovaotteisena pakkina, kiekkokielellä goonina, tunnetun Matt Nickersonin paluuseen joukkueeseen:

”…joka jätkälle nousi kopissa pieni erektio, kun Matt tuli sisään…”

Siis erektio Porin Isonmäen jäähallissa. Mutta mistä se kertoo, sen jätän itse kunkin vapaasti tulkittavaksi.

Kommentit
 1. 1

  Manta sanoo

  Ja mistä se kertoo, että ”joka jätkälle nousi (…) *pieni* erektio”? Pitäisikö tästä huolestua?

 2. 3

  Manta sanoo

  Joo ei.

  Sitä paitsi voisi olettaa, että homokammoiset jos ketkä karttelisivat joukkuepelejä. Kirjeshakin harrastajalla riskit ovat vähäisempiä.

  Ennen vanhaan urheilua ja muuta kulttuuria sanottiin sublimaatioksi; sanoivatpa jotkut niinkin, että ”it is better to mate than to sublimate”. Joskus on, joskus ei.

 3. 4

  sanoo

  Male bondingia on onneksi olemassa ilman homokammoakin.

  Minua kyllkä huvitti se, kun tässä taannoin pari tutkijaa, joiden nimiä en ilkeä sanoa, selittivät ulkoministeri Ike Kanervan ”kuherruskuukautta” median kanssa miesten välisellä latentilla homoseksuaalisuudella. Jänskiä tulkintoja.

  No, oliko se Nabokov, joka sanoi, että lukuharrastukset ainakin paljastavat miehissä uinuvan homoseksuaalisuuden. Miehet kun tunnetusti lukevat vain miesten kirjoja, kun taas naiset lukevat myös vastakkaisen sukupuolen tuotoksia. Noin niin kuin raa´asti yleistettynä.

  Suomalaisista mieskirjoilijoista olen osallistuvan havainnoinnin metodia noudattaen tehnyt sellaisia päätelmiä, että eräät kolahtavat naislukijoihin paremmin ja eräät huonommin. Esimerkiksi Joel Haahtela ja Juha Itkonen tuntuvat olevan kovasti naisten mieleen. Sitten on niitä, joille naisilta ei paljon suosiota heru, mutta en sano näiden kirjailijoiden nimiä ääneen, ettei tarvitse jälkikäteen hävetä. Näissä vapaissa kommenttiosuuksissa kun tulee joskus heiteltyä kaikenlaista vähemmän älykästä.

 4. 5

  Manta sanoo

  ”Minua kyllkä huvitti se, kun tässä taannoin pari tutkijaa, joiden nimiä en ilkeä sanoa, selittivät ulkoministeri Ike Kanervan ”kuherruskuukautta” median kanssa miesten välisellä latentilla homoseksuaalisuudella. Jänskiä tulkintoja.”

  Niin, tästähän on sorvattu sellainenkin näppärä käsite kuin ”homososiaalisuus”. Siitä en ole vielä päässyt perille, miten naisten keskinäistä kanssakäymistä, kahvilla tai kaljalla tai lukupiirissä istumista pitäisi tulkita ja nimittää. Jotain vähemmän epäilyttävää se kuitenkin on.

  Miesten ja naisten lukuvalinnoista: Ennen vanhaan puhuttiin sellaisestakin kuin eläytyminen tai samastuminen. Ehkä se sitten on naiselle yleensä ottaen helpompaa, siis eläytyä molempien sukupuolten näkökulmiin. Itse haen kirjasta/tekstistä sekä ajatusta että tunnetta, joista jälkimmäinen voi hyvinkin tulla näkyväksi tai paremminkin tuntuvaksi vasta minussa lukijana.
  Uloskirjoitettu sentimento herättää suurta epäluuloa — mainitsit Haahtelan, jonka kirjoista varmasti monet naiset (ja mikseivät miehetkin) pitävät. Yhden (”Elena”) olen häneltä lukenut, ja täytyy tunnustaa että minulla tuli kyllä koivuklapia ikävä.

 5. 6

  sanoo

  Naiset verkostoituvat. Miehet toteuttavat homososiaalisuuttaan. Ei näiden välillä taida olla sen kummempaa eroa kuin se mikä ilmenee toisaalta havainnoitsijan korvien ja toisaalta havainnoitavien jalkojen välissä.

  Itse olen kyllä hyvin eläytyvä ja samastuva lukija, mielestäni. Jopa niin paljon, että pystyn eläytymään ja samastumaan myös vähemmän inhimillisiin hahmoihin, kuten vaikkapa nyt viimeksi tähän Coetzeen uusimman romaanin hörhöön.

  Tai näihin kotimaisen (mies)proosan ylimielisiksi, kylmiksi ja tunteettomiksi väitettyihin kertojaääniin. En koe kutistuvani lukijana niiden edessä, kuten eräs kirjallisuusarvostelija kertoi taannoin kokevansa.

 6. 9

  sanoo

  Nyt suu siis messingillä
  kun on liksat Lessingillä.

  Joidenkin lehtien kulttuuritoimituksissa saattaa myös paisuvaiskudos pullistua, ainakin pienesti.

 7. 10

  sanoo

  Huomionarvoista on, että SDP:n johtoon liian päteväksi katsottu Erkki Tuomioja katsottiin riittävän päteväksi ilmiön tulkitsijaksi kommentoimaan Nelosen tv-uutisille Lessingin valintaa.

  No, olihan Lessingissäkin aikanaan häivähdys sitä samaa väriä kuin Tuomiojan suvun vahvoissa naisissa.

 8. 11

  Samuli K. sanoo

  Eikä Jokerit halua jäädä kakkoseksi. Iltalehti tänään raportoi Doug Sheddenin sanoneen:

  ”Kukaan ei murtaudu kotiini ja käytä vaimoani hyväksi. Rakastan Markkasta [Jussi, Jokerien maalivahti] kuin vaimoani, ja Markkasen päälle ei ajella!”

 9. 12

  sanoo

  Samulin siteeraama kommentti herättää väistämättäkin muistuman Arto Salmisen Paskateoriasta. Siinähän fiktiivinen iltapäivälehti skuuppasi paljastamalla, että Jokerien maalivahti on homo. En silti näillä näytöillä vielä rohkenisi väittää, että todellisuus jäljittelee taidetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *