”Yksirintaisuus on kulttuurissamme edelleen tabu” – menovinkki lauantaille

 

Kuten sivupalkin Instagram-feediä seuraavat ovat huomanneet, olen viettänyt viikkoa Barcelonassa. Ihana kaupunki josta ei tekeminen lopu, tykkäsi sitten museoista, syömisestä tai juomisesta (ja itsehän tykkään noista kaikista).

Ainoa asia mikä reissussa harmittaa on se, että kun ensimmäisen kerran elämässäni olisin ollut kiinnostunut menemään muotinäytökseen, sen joutuu nyt skippaamaan. Mikä näytöksessä nyt on erikoista?

Kyseessä on monitaiteinen Tärähtäneiden ämmien Monokini 2.0 -catwalk show.

Viime vuonna suomalaiset muotisuunnittelijat suunnittelivat Haute Couture -uima-asut yksirintaisille syöpää sairastaneille naisille. Viime kesänä nämä Monokini 2.0 -uimapukukuvat olivat esillä Suomen Valokuvataiteen museossa. Näyttely saavutti kansainväliset mediat ja projektista uutisoivat muun muassa Huffington Post, El Pais, New York Post, Medical Daily sekä Bored Panda (!!!).

Muotinäytöksessä yleisöllä on mahdollisuus nähdä uimapuvut ensimmäistä kertaa livenä. Tapahtuma on ainutlaatuinen, sillä malleina toimivat rintasyöpää sairastaneet naiset itse. Lisäksi tapahtumassa esiintyy laulaja Astrid Swan yhtyeineen, Suomen uimaliiton taitouintijoukkue ja nelihenkinen Mamo-kuoro.

Tapahtuman juontavat naiset projektin ja näytöksen takana: taiteilijat Katriina Haikala ja Vilma Metteri – also known as Tärähtäneet ämmät.

Vilma Metteri (vas.) ja Katriina Haikala eli Tärähtäneet ämmät

Vilma Metteri (vas.) ja Katriina Haikala eli Tärähtäneet ämmät. Taustalla tapahtuman rakennustyöt käynnissä.

”Tulossa on aikamoinen spektaakkeli. Monokini 2.0 -catwalk showssa rintasyöpää sairastaneet naiset esittelevät heille designatut uima-asut. Naiset ovat kaikki ensi kertaa catwalkilla. Monokini 2.0 -projekti juhlistaa rohkeita naisia ja haastaa perinteisiä kauneuden käsityksiä. Haluamme juhlia, kyseenalaistaa asenteita ja kerätä samalla rahaa Roosa-nauha kampanjalle”, kertoo tapahtuman tuottaja Anna Miettinen.

Yksirintaisuus on kulttuurissamme edelleen tabu vaikka joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään. Suomessa 40 % sairastuneista päättää jatkaa elämäänsä yksirintaisena rinnanpoistoleikkauksen jälkeen, eikä kukaan ole suunnitellut heille uima-asuja, joita he voisivat käyttää ilman proteesia.

Tapahtuma on mahdollinen 80 vapaaehtoisen ja sponsorien tuella. Tapahtuma on yleisölle ilmainen – järjestäjät toivovat että yleisö tekisi lahjoituksen keräyskampanjaan osoitteessa http://oma.syopasaatio.fi/roosa-nauha/5-2316.

Itse olen mukana: tämän blogipostauksen palkkio menee lyhentämättömänä ko. keräykseen. Ole sinäkin.

LYHYESTI:

MITÄ: Hyväntekeväisyysmuotinäytös
MISSÄ: Yrjönkadun uimahallissa Helsingin keskustassa
MILLOIN: Lauantaina 29.8.2015 klo 13.00 ja 18.00
LISĂ„TIETOA: Facebook-tapahtumasivu, Monokini 2.0 -websivu, lahjoitussivu

Kommentit
  1. 1

    Risto Mäki-Petäys sanoo

    Tuli käytyä ja oli hieno näytös. Ainoa häiritsevä asia on haute couture -termin käyttäminen. Se on suojattu nimike, joka on varattu vain tietylle joukolle vaattureita. Tärähtäneet ämmät eivätkä muutkaan näytökseen vaatteita suunnitelleet eivät kuulu niihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *