Yksi höpönedistämisstrategia: tieteen valikoiva siteeraaminen Wikipediaan

WikiBlamen avulla voi tutkia, kuka on sovitellut foliopipoa Wikipedialle.

WikiBlamen avulla voi tutkia, kuka on sovitellut foliopipoa Wikipedialle.

Wikipedian matkapuhelimia koskevassa artikkelissa luki:

Tutkimusaiheeseen sisältyvien taloudellisten intressien vuoksi rahoitusharhaa (engl. funding bias) on vaikea sulkea pois tämän alueen tutkimuksia arvioitaessa. Vuonna 2006 tehdyssä matkapuhelinten terveysvaikutuksia koskevassa tutkimuskatsauksessa huomattiin, että yksinomaisesti alan teollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa tilastollisesti merkittäviä terveysvaikutuksia ilmeni harvimmin. Vähintään yhden tilastollisesti merkittävän terveysvaikutuksen raportoi 82 % julkisrahoitteisista tutkimuksista, mutta vain 33 % puhtaasti teollisuuden rahoittamista tutkimuksista. [lähdeviite]

Samaan tiedeartikkeliin viitataan myös sähköherkkyyttä koskevassa wikiartikkelissa (lihavointi minun):

Tutkimusaiheeseen sisältyvien taloudellisten intressien vuoksi rahoitusharhaa saattaa ilmetä. Vuonna 2006 tehdyssä matkapuhelinten terveysvaikutuksia koskevassa tutkimuskatsauksessa havaittiin, että 33 % kokonaan alan teollisuuden rahoittamista ja 82 % julkisrahoitteisista tutkimuksista raportoi vähintään yhden tilastollisesti merkittävän terveysvaikutuksen. Tutkijoiden mukaan katsaus jättää kuitenkin epäselväksi sen, millä rahoitusmallilla tulokset kuvaavat tarkimmin ilmiötä, sillä rahoitusharha toimii molempiin suuntiin. Katsaus ei käsitellyt epidemiologisia tutkimuksia, joista käytännössä kaikki ovat julkisrahoitteisia.

Ennen Wikipediasta oli hankala löytää, milloin joku tietty lause on sinne lisätty ja kuka sen on lisännyt, mutta nykyään se on helppoa WikiBlame-työkalulla. Linkki muutokseen löytyy tästä ja sen takana on Jussi Hirvi – kuten myös sähköherkkyysartikkelissa. Lihavoidun täsmennyksen taas on tehnyt nimimerkki Jonusz (en tunne kuka hän on) saatteella:

Korjasin lukuja ja tutkimuksesta aikaisemman muokkaajan tekemää tulkintaa lähteen mukaiseksi.

Tätä saisi harrastaa useamminkin. Tein saman korjauksen myös matkapuhelinartikkeliin.

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *