Voiko blogilla korvata journalismia?

Monille kaverilleni tuli yllätyksenä (tässä säteilyhuuhaakantelussa) että journalistin ohjeet koskevat blogiakin jos blogin taustataho (tässä tapauksessa A-lehdet) on Julkisen sanan neuvoston jäsen.

Tietenkin blogi on blogi, eli se rinnastetaan lähinnä kolumniin, uutiskommenttiin tai mielipidekirjoitukseen, eli blogissa saa heittää kevyemmillä perusteilla väitteiteitä kuin vaikkapa uutisessa tai reportaasissa.

Olen useammankin kerran kuullut väitteen että blogit uhkaavat ”oikeaa journalismia”. Media-alan murroksessa kissakuvat ja muotiblogit keräävät enemmän yleisöä kuin tärkeästä mutta ”tylsästä” aiheesta tehty huolellinen journalismi.

Itse olen sitä mieltä, että blogeista on enemmän hyötyä kuin haittaa oikealle – siis huolellisesti ajan kanssa tehdylle* – journalismille. Otan muutaman esimerkin.

Olen kirjoittanut blogiini mobiilisäteilyyn liittyvästä huuhaasta ja tiennyt, että ilmiö ei ole mitenkään uusi: monella uudella vekottimella on pelätty olevan terveysvaikutuksia, joita ei sitten ole myöhemmin löytynyt. Aiheeseen perehtyminen kuitenkin veisi aikaa. Mutta ei hätää: sitä varten meillä on kokopäiväiset toimittajat kuten vaikkapa Maria Pettersson, joka kirjoitti aiheesta somehitiksi nousseen uutisen Kärsitkö pyöränaamasta, entä junarasituksesta? Ingressissä seisoo:

Jotkut väittävät olevansa allergisia sähkölle ja langattomalle internetille. Tekniikan on jo vuosisatojen ajan pelätty sairastuttavan ihmisiä.

Mietin heti uutista lukiessani, onkohan blogini ollut inspiraationa, ja ilmeisesti kyllä:

hissitauti

Toinen esimerkki: laskin huvikseni juttuja Wikipedian rahankeräyskohusta. Hesari teki aiheesta jutun:

Asiasta kertoi ensimmäisenä Vesa Linja-aho blogissaan. Helsingin Sanomat tarkisti asian laskemalla luvut samasta datasta.

Kolmas esimerkki: kauan sitten spottasin virheen Ylen jutussa. Ensin he eivät meinanneet myöntää asiaa mutta lopulta taipuivat todisteiden edessä. Kirjoitin myös mistä tämä johtuu: kun on kerran jossain uskossa niin siitä on vaikea päästää eroon.

Palatakseni otsikon kysymykseen: blogit eivät korvaa oikeaa journalismia, mutta ne toimivat inspiraation lähteenä oikealle journalismille. Blogit täydentävät, eivät korvaa, oikeaa journalismia.

* Mikäänhän ei estä kirjoittamasta blogiin huolellista journalismia, mutta jos kirjoituksesta tulee niin tasokas että se voisi olla lehtijuttu se kannattaa julkaista jossain lehdessä (jolloin jutun ”status” on lukijoiden silmissä parempi ja siitä maksetaankin enemmän).

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *