Vilken otur! Yle Svenska haksahti huuhaaseen

Yle Svenska hoiti viikko sitten hienosti HOAS-tapauksen – puututtiin ihmisoikeusongelmaan ja haastateltiin kovan tason asiantuntijaa, minkä seurauksena HOAS ilmoitti luopuvansa laittomasta käytännöstään.

Nyt kuitenkin kävi toisin päin ikävästi. Kaksikielinen ystäväni linkitti Facebookissa uutisen, jossa säteilyhöpönlevittäjäsakki vei toimittajaa kuin litran mittaa.

Toimituksissa ruvetaan noin yleisesti tietämään mikä on jutun juoni. Esimerkiksi Hesari uutisoi eilen aivan oikein:

Suuressa osassa maailmaa sähköyliherkkyyttä ei ole tunnustettu sairaudeksi, koska useista tieteellisistä tutkimuksista huolimatta oireita ei ole onnistuttu yhdistämään sähkömagneettiseen säteilyyn.

Toulousen oikeuskaan ei tunnustanut Richardin oireita sairaudeksi.

Mukaan ei ole myöskään enää otettu mainintaa huuhaata levittävästä yhdistyksestä, kuten vuoden takaisessa uutisessa.

Viime keväänä taas Ylen pomo pahoitteli, kun epätieteellisten näkemysten levittäjänä tunnettu tutkija oli päästetty ääneen asiantuntijana:

Lähdekritiikkimme ja julkaisuprosessimme petti. Voin vain pahoitella. Korjasimme juttua heti kun huomasimme, mutta sosiaalisessa mediassa asiat lähtevät leviämään nopeasti, ja virhe ehti tapahtua.
– YLE Alueet -päällikkö Jyri Kataja-Rahko

Säteilyhörhöjen strategia näyttää näin sivusta seuraajana olevan, että tuubaa koitetaan tunkea sinne missä sitä ei vielä tuubaksi tunnisteta. Ylen suomenkielisissä maakuntauutisissa tapaus muistetaan tuon mokan jälkeen, Hesari ei enää haksahda, no, kokeillaanpa siis ruotsinkielisiä uutisia. Ja ikävä kyllä osui ja upposi.

Joku koulun wlan-verkko on asia josta ei ilman höpösivustoja tavallisen ihmisen tulisi mieleenkään olla huolissaan. Mutta nyt on huolestuttu ja pyydetty oikein dosentti (ja media) paikalle. Dosentti on valitettavasti Dariusz Leszczynski, jonka näkemykset mobiilisäteilyn vaarallisuudesta eivät edusta tieteen konsensusta asiasta. Kuten eräs haastattelemani Leszczynski entinen kollega kertoo MPC:hen tekemässäni jutussa, Leszczynski toimii kuin hän olisi ottanut elämäntehtäväkseen osoittaa mobiilisäteilyn haitallisuuden. Huvittavin yksityiskohta on, että Leszczynski ei usko edes omiin tutkimustuloksiinsa, kun ne ovat ristiriidassa lujan uskomuksen kanssa (ks. professori Tapio Ala-Nissilän kommentti aiheesta).

Sokerina pohjalla jutussa on haastateltu iltapäiväkerhon vetäjää, jonka mielestä langattoman teknologian käyttämättömyys ei aiheuta haittaa opetukselle. Opetuksen voi toki toteuttaa ilman mobiilivimpaimia, mutta syyn pitää olla pedagoginen, ei perusteettomiin uskomuksiin perustuva.

Nykytieteen valossa mobiililaitteiden heikko säteily ei ole vaarallista ihmisille. Aihe nostaa aina koulujen alkaessa päätään, niin nosti nytkin. Olennaista mikroaaltosäteilyssä on sen voimakkuus. Matalaintensiteettinen säteily vain lämmittää kudoksen pintaa aavistuksen, eikä ole vaarallista. Sen sijaan pään tunkeminen mikroaaltouuniin on vaarallista. Aivan kuten hiljainen musiikin kuuntelu ei ole vaarallista, mutta lentokoneen suihkumoottorin kuuntelu lähietäisyydeltä on.

Kommentit
 1. 1

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Nykykäsityksen mukaan haittaa ei tosiaan ole. Tulevaisuuden käsitys voi olla toinen, siksi varhaiset varoittajat kuten Darius ja minäkin olemme tärkeitä. Niin että jos jättäisit höpötermit pois, kun jotkut ottavat nämä asiat toissaan.

  Laitteiden lämpövaikutus on tosiaan olematon, siitä lienemme yhtä mieltä. Entä mikroaaltosyndrooma-nimisen taudin puhkeaminen joillekin herkimmille? Tuttavallisemmin sitä kutsutaan sähköherkkyydeksi. (Oikeastaan säteilyherkkyys olisi oikeampi termi.)

 2. 2

  Rainer sanoo

  Juuri siksi että jotkut ottavat tämän tosissaan, tulee tehdä selväksi että tämä on höpö-höpöä. Muuten käy kuten homeopatian, että uskovaiset korvaavat toimivat hoitomenetelmät höpö-höpö-käärmeöljyillä, ja näiden myyjät rikastuvat. Jopa syöpää yritetään hoitaa mitä ihmeellisimmin keinoin, ja sitten käännytään liian myöhään oikean lääketieteen puoleen. No, onneksi tässä ei vaaranneta ihmishenkiä, mutta tehdään elämä kumminkin turhan mutkikkaaksi perustallaajalle, ja kaikki vain jotta heille voisi myydä säteilymittareita, -rannekkeita ja muuta höpö-höpöä.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *