Vessaharja ja veronkierto

Poikkesin Konalan Hesburgerilla syömässä ja lataamassa autoni. Pyysin myyjää lopuksi antamaan tiskin alta muutaman grillimaustepussin. Siitä seurasi hauska keskustelu:

 • Haha, tiskin alta, kuulostaapa epäilyttävältä. 🙂
 • Joo, kun jossain Heseissä ne on tuolla esillä ja täällä muistin että ne kaivetaan tiskin alta.
 • Juu, ne on pakko laittaa kun muuten ne kuluvat melkoista vauhtia.
 • Siis pölliikö jengi niitä?
 • No kyllä, jotkut tunkee taskut täyteen.
 • Siis oikeesti?
 • Kyllä.
 • No huh huh, kaikenlaista sitä…
 • Eikä se oo vaan nää grillimausteet, meiltä on lähteny yks roskis, ja bideesuihkukin!
 • Eikä!
 • Ja vessaharjakin on kerran lähtenyt.
 • Jjjust…

On olemassa ihmisiä joille kaikenlaisten esineiden ”keräileminen” on harrastus ja omatunto ei tätä harrastusta pahemmin hillitse. Joskus yli 10 vuotta sitten heitin taloyhtiön kokouksessa että miksei käytetä energiansäästölamppuja rappukäytävän katoksessa – ei kuulemma voi, kun ne pöllitään.

Keskustelu toi mieleen Kauppalehden toimittajan tviitin, jossa hän esitti veropakolaisuuden syyksi sitä, että ihmiset pakenevat liian kireää ja epäoikeudenmukaista verotusta.

Taustalla lienee totuuden siemen: jos veroprosentti olisi nolla, kukaan tuskin lähtisi säätämään mitään veroparatiisien kanssa. Ja mitä suurempi veroprosentti on, sitä suuremmaksi kasvaa houkutus veronkiertoon. Mitä tulee epäoikeudenmukaisuuteen, tulee aina kysyä, kumpi on suurempi, kaikkien oikeus terveydenhoitoon ja koulutukseen vai harvojen oikeus ostella kalliita veneitä ja autoja.

Loppujen lopuksi kyseessä on vain ahneus ja moraalin puute: sama moraalin taso joka saa rivikansalaisen pöllimään Hesburgerin vessaharjan, toimii korkeassa asemassa olevilla niin, että veroja kierretään jahka ehditään. Hesburger laittaa grillimausteet tiskin alle, mutta hallitus ei näytä pistävän tikkua ristiin veroparatiisien käytölle, tai sitten tekee sen hyvin julkisuudelta piilossa.

Kommentit
 1. 1

  klinton sanoo

  ”Mitä tulee epäoikeudenmukaisuuteen, tulee aina kysyä, kumpi on suurempi, kaikkien oikeus terveydenhoitoon ja koulutukseen vai harvojen oikeus ostella kalliita veneitä ja autoja.”

  Ongelmaa ei olisikaan jos veroja kerättäisiin terveydenhuoltoa ja koulutusta varten. Tällä hetkellä vasemmistopoliitikoilla on valalla ajatus, että verojen keruun tarkoitus on tulojen maksimointi. Rahaa ei ole koskaan tarpeeksi ja kaikki otettava raha pitää käyttää johonkin poliitikkojen keksimiin palveluihin tai tukiin. Näihin poliitikkojen keksintöihin ei kansalaisilla ole varaa, eikä aina halua osallistua.

  Yhtä hyvin voidaan kysyä, että kumpi on oikeudenmukaisempaa: työn hyödyt kuuluvat niille ketkä työtä tekevät, vai työn hedelmät kuuluvat kaikille jotka istuvat työntekijöiden tekemissä asunnoissa lepäilemässä.

  • 1.1

   Niinpä niin sanoo

   ”Yhtä hyvin voidaan kysyä, että kumpi on oikeudenmukaisempaa: työn hyödyt kuuluvat niille ketkä työtä tekevät, vai työn hedelmät kuuluvat kaikille jotka istuvat työntekijöiden tekemissä asunnoissa lepäilemässä.”

   Mitä työnantajasi tekee, kun palkkaa sinut töihin? Aivan oikein, ottaa työpanoksestasi osan, jonka sinä teet. Joissain tapauksissa suuremman osan ja joissain tapauksissa vähemmän. Julkista sektoria aina mollataan siitä, että verot on kaiken pahan alku ja juuri ja minun pitäisi omasta työstäni saada oma osani. Kuitenkaan koskaan kritiikki ei osu siihen toiseen osapuoleen, joka ottaa työsi hedelmät omaan taskuun ja kenties voisi sinunkin palkkaasi korottaa.

   Valtion budjetista myös näkee, mitkä ne menot ovat. Suurimmat menot ovatkin juuri nuo mainitsemasi koulutus, terveydenhuolto ja siihen lisänä myös eläkkeet. Viestisi siis on sitä samaa olkiukkoilua, jota näkee harrastettavan lähes jokaisessa hallitusta kritisoivassa artikkelissa. Ilmeisesti oikeiden argumenttien puuttuessa turvaudutaan olkiukkoiluun sen sijaan, että esitettäisiin jotain oikeasti rakentavaa kritiikkiä esimerkiksi jutussa mainittuun verojen pakoiluun.

 2. 2

  töytön sanoo

  ”Mitä tulee epäoikeudenmukaisuuteen, tulee aina kysyä, kumpi on suurempi, kaikkien oikeus terveydenhoitoon ja koulutukseen vai harvojen oikeus ostella kalliita veneitä ja autoja.”

  Olipas osuvasti kirjoitettu! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *