Vauva Flow-festivaaleilla – uhka vai mahdollisuus?

Puolisollani ja minulla oli eilen kiva päivä Flow-festivaaleilla. 1-, 3- ja 6-vuotiaat lapset olivat mummolassa hoidossa ja me saimme riekkua vapaasti.

Kaikilla ei ollut yhtä kivaa: Iltalehdessä oli juttu pariskunnasta, jonka kohtelu ei mennyt ihan putkeen: pariskunnan liput oli vaihdettu rannekkeisiin, ja pari sekuntia myöhemmin turvatarkastajat eivät päästäneet heitä sisään koska festivaalin ikäraja on 18 vuotta ja mukana oli pikkuvauva.

Mikä tässä meni pieleen? Ensinnäkin, yleisen kauppatavan mukaan sisäänpääsyn 18 vuoden ikäraja ei koske pikkuvauvoja. Olen ollut useamman kerran anniskeluravintolassa vauvan (tai jopa pikkulapsen) kanssa viikonloppuiltana, portsarin toivottaessa iloisesti tervetulleeksi.

Ymmärrän, että vilistäviä pikkulapsia ei turvallisuussyistä haluta tuhansien humalaisten hipsterien sekaan tallottavaksi, mutta mitä haittaa on kantorepussa olevasta vauvasta? Vielä kun tapahtuman luonne on hipsterihenkinen ja vauva kantoliinassa on aika hipsteriä.

Festareiden sivuilla FAQ:ssa lukee kyllä tästä:

Flow Festivalin ikäraja on 18v. Alaikäinen ei voi osallistua festivaalille edes aikuisen seurassa.

Juridisesti 0-vuotias on alaikäinen, eli sikäli asia on kyllä selvä, mutta tulevaisuutta ajatellen tuohon voisi vielä lisätä ”tämä koskee myös sylivauvoja” – juuri tästä syystä, että pikkuvauvojen kanssa yleensä säännöistä joustetaan.

Ja hyvä että joustetaan: imetysikäistä vauvaa on raahattava mukana kaikkialla, ja tämä on haitta lähinnä jos siitä tehdään muiden ihmisten toimesta sellainen. Pikkuvauva ei karkaa mihinkään, se lähinnä joko syö tai nukkuu. Esimerkiksi museoihin joissa on muuten tiukat määräykset laukkujen koolle, saa lastenvaunut ja hoitolaukun ottaa mukaan. Tietenkin on mahdollista lähteä säätämään rintapumpun tai korvikkeen kanssa, mutta pienemmällä vaivalla se vauva kulkee mukana.

Tietenkin vauvassa on se huono puoli, että se saattaa itkeä ja tämän ”itkuterrorin” kanssa kannattaakin olla tarkkana ravintoloissa ja museoissa. Esimerkiksi jos ravintolassa meidän vauva on ruvennut itkemään, toinen on vienyt sen ulos toisen jäädessä ruokailemaan. Flow-festivaaleilla tai vastaavissa tapahtumissa taas vauvan itku hukkuu muuhun meluun, joten festivaali on sikälikin mitä loistavin paikka viettää päivä vauvan kanssa.

No, festivaalilla on oikeus päättää ikärajansa miten haluaa ja tästä oli maininta FAQ:ssakin, joten se puoli on taputeltu (varsinkin jos lisäävät sen vauvahuomautuksen sinne – mieluiten muodossa ”Ikäraja ei koske vaunuissa tai kantorepussa kulkevia pikkuvauvoja”).

Varsinainen tositörppöily järjestäjiltä tuli kuitenkin tässä:

Kun meille laitettiin rannekkeita, järjestäjä siinä hymyili vauvalle ja päästi alueelle. Ehdimme kävellä kaksi metriä, kun järjestyksenvalvoja puuttui tilanteeseen ja sanoi, että ”ei lapsen kanssa”.

Naisen mukaan järjestäjät levittelivät käsiään, koska rannekkeet oli jo ennätetty kiinnittää.

Kaksi festivaalipäivä Flow’ssa maksoi 135 euroa, joten yhteensä pariskunnalta paloi ilmaan 270 euroa. Loppuunmyydyn tapahtuman lipuille olisi ollut monta ottajaa.

– Jos heti portilla olisi asiasta sanottu, olisimme voineet myydä liput kavereillemme. Ensin sanottiin, että tervetuloa ja sitten kahden metrin jälkeen kaikki muuttui.

Flown portilla tosiaan on ensin yksi asiakaspalvelija skannaamassa liput ja laittamassa rannekkeet, ja välittömästi tämän jälkeen oli kaksi järjestyksenvalvojaa tutkimassa laukut ja takintaskut pullojen varalta. Nyt tyypeiltä ensin vietiin liput ja heti perään kerrottiin ettei pääse sisään. Miten meni noin niin kuin omasta mielestä? Hävyttömyyden huippu oli kuitenkin festivaalipomon vastaus (lihavointi minun):

Hän kuitenkin painottaa, ettei rannekkeet kiinnittänyt henkilö ole vastuussa tapahtuneesta. Moni festarikävijä kun tulee alueelle vaihtamaan rannekkeen etukäteen ja lähtee tämän jälkeen poikkeamaan muualla.

– Kun lippu vaihdetaan rannekkeeseen, alue ei ole vielä tapahtuman portti. Jotkut käyvät vaihtamassa rannekkeen ja lähtevät sitten viemään lasta hoitoon.

Jokainen voi itse järjellään miettiä, miksi kukaan tekisi noin*? Tulet festarialueelle, jonotat, pääset aidattuun tötteröön jossa ensin esität liput ja saat rannekkeet, ja välittömästi tämän jälkeen sinulta evätään pääsy festareille. Jos rannekkeenvaihtopiste olisi jossain toisella puolella kaupunkia, tämän voisi ehkä hyväksyä. Siinäkin tapauksessa olisi vähintään kohteliasta huomauttaa, että vauva ei sitten pääse sisälle.

Mielestäni pariskunnan kannattaa:

 • Laatia kirjallinen reklamaatio ja vaatia lippujen hintaa takaisin ja ensi vuodelle ilmaisia lippuja (kompensoimaan Turku-Helsinki -matkakuluja**).
 • Jos tämä ei onnistu, viedä juttu vähintään kuluttajariitalautakuntaan ja vaatia lippujen hintaa takaisin.

* Teoriassa voisi ajatella, että festareille voisi tulla heti kahdelta hakemaan rannekkeet kun jonoja ei ole, ja sitten illalla rannekkeen kanssa niin pääsee lyhyemmän jonon läpi, mutta kuka lähtee vauvan kanssa moiseen säätöön?

** Suomessa on turha yrittää rahallista korvausta matkakuluista tai pahasta mielestä, mutta ilmaisliput ensi vuodelle on juttu joka voisi mennä läpi sillä perusteella että ovat tulleet pidemmältä festareille.

Kommentit
 1. 1

  Janne sanoo

  Kommentoimatta siihen että kannattaako lähteä flow-festareille vauvan kanssa tai ilman, nyt meni kyllä järjestyksenvalvojalla sormi suuhun pahasti.

  Rekkulaa vaan.

 2. 2

  snive sanoo

  Ei tuollaista kannata riitauttaa tai reklamoida, kun ei lukutaito riitä noin yksinkertaiseen asiaan. Täysin noiden kävijöiden moka ja ajattelemattomuus. Lapsille on omat tapahtumansa.

 3. 3

  Isä sanoo

  Mikäli kuulosuojaus on hoidettu vauvalle asiallisesti on lapsen paikka festivaaleilla vanhempiensa kanssa. Festivaalin pomon vastaus on luokaton. Millon ihmiset oppivat viestinnästä edes alkeet? Vastaus ja toiminta eivät mene yksiin tapahtuman imagon kanssa. Lienee selvää, että rahallinen korvaus on paikallaan myös matkat ja yöpymiset kuuluvat asiaan. Tässä uusi Ilmainen tagline: Flow, vauvojen vanhempia diskriminoiva festivaali.

 4. 4

  hilmis sanoo

  no more to say ..
  paitsi että pikku festarit burnaa, niihin kannattaa ilmestyä. piistee

 5. 5

  realisti sanoo

  Jos ei osaa lukea tapahtuman järjestyssääntöjä, niin ei kannata lähteä yhtikäs mihinkään.
  Helvetin heinoa, että on K18-tapahtumia, joihin ei päästetä vauvoja ja lapsia parkumaan ja häiritsemään. Jotkut tulevat sinne kuuntelemaan musiikkiakin, eikä parkua.

 6. 6

  Janne sanoo

  Ekaa kertaa luettuani sain sellaisen käsityksen että järjestyksenvalvoja vei rannekkeet.

  Mutta ilmeisesti pariskunta on siis käännytetty pois, koska vauvaa ei saa viedä festarialueelle.

  Korjaanpa siis edellistä kommenttiani, että missä kohtaa tässä nyt ”pariskunta on menettänyt satasia”? Ratkaisu on simppeli – viedään vauva hoitoon ja palataan sitten keikalle. Pääsyä ei ole evätty ja liput on kyllä edelleen valideja.

  Toki portilla olis voitu informoida K-18 ikärajan todellisesta merkityksestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *