Vaalikone on vallankäytön väline

Tunnetuimpia vaalikoneita (Yle ja Hesari) tehdessä pisti silmään ihmisoikeuksiin liittyvien kysymysten loistaminen poissaolollaan.

Perustulosta on sentään kysymys Ylellä, samoin eutanasiasta. Hesari puolestaan kysyy homo- ja lesboparien avioliitto- ja adoptio-oikeudesta. Nato ja ydinvoima käsitellään molemmissa vaalikoneissa – ei ihme, molemmat ovat isoja asioita ja ovat olleet mediassa tapetilla. Osa kysymyksistä taas on typerästi aseteltu.

Mikä tässä risoo? Se, että mitä lähempänä jokin asia on tavallisen kansalaisen elämää (ja mitä teoriassa yksinkertaisemmasta asiasta on kysymys), sitä epätodennäköisemmin siitä tuntuu olevan kysymys. Nato ja ydinvoima ovat monimutkaisia asioita hyötyine ja haittoineen. Moni muu asia ei.

Ihmetellään, miksi nuoret eivät äänestä. Kuinka moni vaalikonekysymyksistä käsitteli välittömästi nuoria koskevia asioita? Ei kovin moni. Tietenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen ja nuoria on erilaisia, mutta itseäni ihmetyttää, että kummassakaan suuressa vaalikoneessa ei ollut kysymystä esimerkiksi kannabiksen tai muiden laittomien päihteiden laillistamisesta. Tämä ei ole pieni juttu, koska suuri osa huumeiden haitoista nuorten tulevaisuudelle liittyy nimen omaan niiden laittomuuteen ja varsinkin kannabiksen pössyttely on todella yleistä. Poliisikuulusteluun hakeminen kesken koulupäivän tai asuntoon suoritettu kotietsintä jättää paljon pahemmat traumat kuin muutaman jointin kiskominen kotibileissä.

Tekijänoikeuslaistakaan ei ollut kysymyksiä, vaikka monen nuoren elämä tärveltyy (hihasta vedettyjä) jättikorvauksia maksellessa. Ei myöskään translaista, vaikka aihe oli mediassa tapetilla Leelah Alcornin itsemurhan takia vuodenvaihteessa.

headershareholder-oppression

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Erinomainen kirjoitus. Tästä yhdessä Liljan vaalikoneaiheisen tekstin ajatusten kanssa olisi saanut hyvän lehtijutun, nyt ei tietysti enää kovin ajankohtainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *