Uusi taloyhtiöhulluuden ilmentymä: katuliitukielto

Olen asunut monenlaisissa kerros-, pari- ja rivitaloyhtiöissä ja olin kuvitellut nähneeni kaiken mahdollisen (varsinkin kahden taloyhtiön hallituksessa vietetyt vuodet olivat avartavia, kun sai aitiopaikalta seurata mistä kaikesta ihmiset valittavat). On valitettu kynnysmaton pitämisestä käytävässä, pilvenpoltosta, kompressorin äänestä, kuivaushuoneessa kävelemisestä klo 21 jälkeen ja ties mistä. Ja nähty merkillistä ”korruptiota”, malliin isännöitsijä vuokraa taloyhtiön parkkipaikkoja kavereilleen (jotka eivät asu yhtiössä) tai taloyhtiön puheenjohtaja junailee parkkipaikkoja (vuosien pituisen) jonon ohi omalle läheiselle ystävälleen.

Pahimmat kitisijät olivat yleensä ihmisiä jotka ovat muuttaneet kerrostaloon omakotitalosta ja olivat pettyneitä, kun asuntoon saattaakin kuulua ääniä naapurista tai pihalta.

Olipa koti ollut sitten ylioppilaskunnan vuokratalo, tavallinen lähiövuokratalo tai kalliihkolla alueella sijaitseva omistusasunto, yksi asia on onnistunut aina: lapset ovat saaneet piirrellä katuliiduilla taloyhtiön asvalttipihaan. Sitä ovat harrastaneet sekä muiden lapset jo ennen kuin meille tuli lapsia ja sitten omatkin lapset kavereiden esimerkistä. Edes paatuneimmat metelistä kitisijät eivät toiminnasta avautuneet.

Mutta tämäkin on näköjään mahdollista: eilen sosiaalisessa mediassa kiersi seuraavanlainen kuva:

Katuliidut kiellettyHyvin mielenkiintoinen tapaus. Juuri katuliiduista ei varmaan mitään oikeuskäytäntöä ole olemassa, mutta kuten tässä asiantuntijahaastattelussa sanotaan, taloyhtiön hallitus ei voi asettaa mielivaltaisia leikkimiskieltoja:

Ulkoleikit kuuluvat normaaliin elämään, jota ei voida rajoittaa taloyhtiön hallituksen päätöksellä vetoamalla vaikkapa järjestysmääräyksiin, lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén sanoo.

Perusajatus on, että kaikilla on samat oikeudet pihan käyttöön, ja taloyhtiössä pitää sietää erilaisia elämisen ääniä ja tapoja.

Sen, kuuluuko katuliiduilla piirtäminen normaaliin elämään, ratkaisee viime kädessä tuomioistuin – jos katuliiduilla piirtämisen saisi jotenkin sinne asti menemään. Käytännössä tämä edellyttäisi vahingonkorvauskannetta: taloyhtiö tilaisi pihan pesun ja lähettäisi laskun vanhemmille, jotka kieltäytyisivät maksamasta ja sen jälkeen asia menisi käräjille riita-asiana. Toinen tapa olisi rikosilmoitus lievästä vahingonteosta, mutta luulen että tämä menisi poliisin ö-mappiin päätymättä ikinä käräjille.

Lapset ovat vuosikymmeniä piirrelleet asvalttiin kaikkea ruutuhyppyruudukoista naureskeleviin aurinkoihin, joten tuomari tuskin pitäisi asiaa korvattavana. Linkittämässäni lehtijutussa sanotaan myös, että

Vaikka kieltotaulu ripustettaisiin seinälle, taloyhtiö ei silti voi käytännössä rangaista pelaamisesta mitenkään – aivan kuten ei yleensä esimerkiksi aikuisten parveketupakoinnistakaan.

Jos jotain rikkoutuu, esimerkiksi autonikkuna tai -lamppu, pallon potkaisija tai heittäjä joutuu korvaamaan.

Jos lasten leikit haluttaisiin kokonaan kieltää, rajoitus pitäisi saada yhtiöjärjestykseen, mutta se saattaisi olla silti lainvastainen. Täyskielto vaatisi myös kaikkien osakkaiden suostumuksen.

Nämä ovat kuitenkin mielestäni asioita, joista pitäisi selvitä arkijärjellä, neuvottelulla ja keskinäisellä kunnioituksella – käräjille ei kannata lähteä pelkän ennakkotapauksen saamisen takia. Jonkinlainen painava kannanotto – kiinteistöalan lakimieheltä tai lapsiasiavaltuuteltulta – tähän olisi kuitenkin mielekästä saada.

Ja hyvät tavat on syytä muistaa – kaikki mikä on laillista, ei ole välttämättä kilttiä. Koko pihan piirtäminen täyteen ahdistavia ruumiinavauskuvia voi vaarantaa naapurisovun jo useammankin naapurin kanssa.

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ja kuka tuonkin ”kieltotaulun” on julkaissut? Tuskin taloyhtiö tai edes sitä lähellä oleva taho. Allekirjoittamaton ukaasi voidaan ilman muuta jättää omaan arvoonsa.

 2. 2

  vara parempi sanoo

  Hyvä näkökulma ja asiallinen kirjoitus. Vastakkain on yksilön ”oikeus” ”siistiin” pihaan ja lapsen oikeus leikkiä muita vahingoittamatta. Vaikea nähdä, että koettu ”vahinko” voisi ylittää lapsen leikistään saamaa hyötyä. Kaupungeissa tiivistyvät paitsi innovaatiot myös nämä ajattelun pimeät puolet… Kun voisikin poimia rusinat pullasta.

  Yksi ainut kohta kirjoituksessa häiritsi. Se, että jotain on aina tehty, ei vaikuta hyvältä perustelulta. Tämä tyypillinen virhepäättely oli lipsahtanut oivalliseen kirjoitukseen. Esim: on ihan ok kuseskella rappujen viereen, koska niin tehtiin aina ennenkin kaikissa Ryysyrannoissa.

  Mutta tämä ei turhenna muuten hyvää blogia. Kiitos

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Se, että jotain on aina tehty ei ole perustelu, mutta se, että jotain on aina tehty ja sitä on pidetty hyväksyttävänä, on – ellei ole vastakkaisia painavia perusteluja.

 3. 3

  Seponseppo sanoo

  Kynnysmaton pitämisestä rappukäytävässä on syytäkin valittaa, se on nimittäin laitonta.

   • 3.1.1

    Jil sanoo

    Viittaa ilmeisesti tähän: http://www.isannointiliitto.fi/30506.aspx

    Itse olen omavaltaisesti sallinut kaiken uhallakin mm. vanhusten ulkoilemiseen käyttämien rollaattorien säilyttämisen rappukäytävän ala-aulassa, vaikka niissäkin on muutama muoviosa, jotka motivoitunut pyromaani saattaa saada syttymään.

   • 3.1.2

    Minnis sanoo

    Kynnysmatto on virallisesti tod.näk. paloturvallisuuskysymys. Sen lisäksi se on erittäin ajattelematonta porrassiivoojaa kohtaan.

    Sopii parhaiten ihmisille joille sähkö tulee töpselistä. Eikä jalkoja tartte pyyhkiä alakerran kumimattoon, kuramattoon eikä vielä siihen pitkään käytävämattoonkaan…. Jos kysymys on koristeesta, kannattaisi kerrata oman ja yhteisen raja kerrostalossa.

    • 3.1.2.1

     Minnis sanoo

     Ei se kynnysmatto minusta kuitenkaan valittamisen arvoinen juttu ole 😉

   • 3.1.3

    sanoo

    Se on paitsi turvallisuus- myös järjestys- ja tasapuolisuuskysymys. Näissä keskusteluissa harvoin muistetaan että jos yhdelle sallitaan niin kaikille pitää sallia. Sitten kun on kynnysmattoja niin niille jätetään myös kenkiä ja sitten kohta on kävelysauvoja, pyöräilykypäriä, sateenvarjoja, pulkkia jne. Tämä on nähty isossa taloyhtiössä. Sitten on vielä porrasturvallisuus, eli tavaroihin voi kompastua tai ne voivat pudota pahimmillaan monta kerrosta jonkun päähän tai osua esim. silmään. Laajana ilmiönä niistä tulee jopa sisäilmaongelma; matot keräävät pölyä, hoitavatko kaikki asiallisesti niiden putsaamisen? Pieniä asioita ja pieniä todennäköisyyksiä mutta niinkuin monessa asiassa; jos ihmiset ajattelisivat tekosissaan että miten asia toimisi jos kaikki tekisivät täysin samalla tavalla, niin tällaisia sääntöjä ei tarvittaisi.

  • 3.2

   ilkka sanoo

   Kynnysmatot ovat nimenomaan sallittuja. Pelastuslain perusteluista:
   ”Voimassa olevan ja ehdotetun sääntelyn mukaan uloskäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Säännöksen tulkintakäytäntö on ollut pelastuslaitoksissa vaihtelevaa ja tiukimmillaan esimerkiksi joulun aikaan kerrostalojen huoneistojen ovissa erittäin yleisiä ovikoristeita on pidetty tavaran säilyttämisenä uloskäytävillä. Säilyttämisellä ei säännöksessä tarkoiteta tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja ja ovikoristeita. Niistä ei voida katsoa aiheutuvan sellaista vaaraa paloturvallisuudelle, että niiden käyttö tulisi lailla kieltää.”
   http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100257

 4. 4

  Anneli Matilainen sanoo

  Entisenä Kallion kakarana KAIKKI oli kiellettyä., paitsi seisoa seinää vastaan ja näprätä langanpätkästä verkkoa, viilikuppia, jne. Silti tehtiin kaikkea, piirrettiin katuun, mites muuten parpia voi hypätä ja kiusattiin tsilaria ihan tahallaan. Aikuiset eivät edes tienneet mitä kaikkea tehtiin, juostiinkerrostalojen katoilla jne 😀

 5. 5

  Pauria sanoo

  Katuliituja oikein käyttämällä eli maahan piirtämällä ei voi turmella yhtään mitään. Turmeleminen tarkoittaa (lopullista) pilaamista, ja termin kriteerit sateella itsestään pois huuhtoutuva piirros täyttää ihan yhtä paljon kuin vahingossa vaatteelle läikäytetty puhdas vesi.

 6. 7

  Anne sanoo

  Jos olisin pentuna piirrellyt katuun, niin selkään olisi tullut. Eli ymmärrän valittajaa. Miksi lasten tulisi sallia tehdä mitä VAIN?

 7. 8

  Armas J. Pulla sanoo

  Toi on jonkun ahistuneen kerrostalokyylän itte tehtailema lappu. jotain suututtaa taas lasten iloinen leikkiminen.
  Mulla on vuokrattuna autopaikka tossa pihassa moottoripyörän säilyttämistä varten ja meinasin kysästä pikkutytöiltä, että voisivatko käydä piirtelemässä jotain kivaa ja iloista siihen ruutuun kun on muuten vähän synkee kun pärrä siinä vaan pönöttää.

 8. 9

  sanoo

  SKH-Isännöinti on pitkälti samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Turhat riidat taloyhtiössä tulisi ratkaista, tai oikeastaan ennaltaehkäistä, ihmisten välisellä keskustelulla ja avoimuudella.

 9. 10

  sanoo

  Meillä oli täällä Kuopiossa vastaavanlainen tilanne vuosi sitten. Otin yhteyttä sekä lakimieheen että lapsiasiainvaltuuttettuun ja vastaus oli kutakuinkin se, ettei katuliituilua voi kieltää, koska lasten tavanomainen leikki ja sen toteuttaminen on turvattu lailla. Ja sen yli ei voi taloyhtiökään mennä.

  Jonkinlaisen sovun saavuttamiseksi suostuimme piirtämään takapihalla.
  Mutta pahamielihän siitä kuitenkin jäi.

 10. 11

  Mika sanoo

  Hauskasti paperin ryppyisyys ei vaikuta tekstiin mitenkää. Eli kuvamanipulaatiolla tehty provo.. Ja onnistunut sellainen.. Pinkillä tussilla tehdyt merkinnät lienevät alkuperäisiä.

  • 11.1

   ---vera sanoo

   Enpä alkuun huomannut, mutta kun sanoit! Selkeesti kuvamanipulaatio, katsokaa varsinkin paperin vasenta reunaa: paperi on ryppyinen mutta teksti kulkee suoraan!

 11. 12

  Mari Miikkulainen sanoo

  Sade tulee ”vesittämään” tämänkin mahdollisen sanktioiden vaatimisen näiltä pihan ja asfaltin turmelemisen aiheuttajilta ja heidän vanhemmiltaan. Ei voi enää vaatia puhdistuskorvauksia, kun vesisade liottaa riidanaiheen pihapiiristä. Mua naurattais kovasti tää alkuperäinen vaatimus, jollei se samaan aikaan itkettäisi.

 12. 13

  salla sanoo

  Ainii..pitäski mennä ostaa uudet liidut ku edelliset on niin loppuun kuluneet.
  Huomenna koristaa kukat ja auringot pihan asfalttia ^^

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *