Uusi MacBook on nätti ja tehoton

Kirjoitin toukokuussa uudesta MacBookista ja pari viikkoa sitten kävin ostamassa sellaisen. Käytön jälkeen voi kallistua kannalle, että kannatti – varsinkin tarkempi näyttö parantaa käyttömiellyttävyyttä.

Aloitetaan huonoista puolista: kone on melko puhditon. Erilaisia benchmarkkeja ja teknisiä tietoja on netti pullollaan mutta sanotaanko näin että pienen nopeuseron vanhaan MacBook Airiin (mid 2013) huomaa ihan Facebookia vierittäessä. Kyllä, kahden vuoden ikäisessä Airissa on hiukan enemmän vääntöä. Tehoton prosessori on mahdollistanut tuulettimesta luopumisen kokonaan. Näppäinten ja näytön saranan lisäksi tässä ei ole liikkuvia osia.

Näppäimistön tuntuma on myös jotenkin pehmeämpi: näppäimet ovat matalampia ja niiden painelu tosiaan sienimäisempää kuin Airin näppäimien. Näihinkin varmasti tottuu, mutta tykkäsin vanhasta näppäimistöstä enemmän.

Myös ratkaisu luopua perinteisestä magneetilla kiinnittyvästä latausjohdosta harmittaa: Apple on lanseerannut uudenlaisen portin, johon tulevat kiinni niin lisälaitteet kuin laturikin. Portti on perinteinen ”työnnä kiinni” -mallinen, eli kun lapsi juoksee latausjohtoon niin kone lentää iloisesti lattialle.

Entä ne hyvät puolet? Aloitetaan siitä parhaasta eli Retina-näytöstä. Vanhassa Airissa on pitkään häirinnyt se, että kun on tottunut tuijottamaan iPhonen ja iPadin tarkkoja näyttöjä, läppärin näyttö näyttää pikselimössöltä. Tämän ongelman MacBook korjaa ansiokkaasti. Tarkkaa näyttöä on ilo katsella – miksi siitä ei ole tullut vakiokamaa jo aiemmin?

Kone on Airiin verrattuna aavistuksen kapeampi ja korkeampi ja hieman ohuempi ja kevyempi. Merkittävää eroa ei huomaa – tosin tässä kokoluokassa jokaisen millin nipistäminen on jo suoritus sinänsä.

Ohuutta hieman vesittää se seikka, että laturi on edelleen sellainen pullottava paksukainen, vaikka hieman kutistunutkin onkin.

Yhteenveto: ei välttämättä ainoaksi tietokoneeksi, mutta jos käytät lähinnä toimisto-ohjelmia, sähköpostia ja selainta, oikein kätevä vekotin. Retina-näyttö on sellainen parannus, että kannattaa vaihtaa, jos budjetti sen sallii. Verolliset hinnat lähtevät 1499 eurosta – opettajat ja opiskelijat saavat vajaan satasen alennusta ainakin Tectorissa.

 

Uusi MacBook kullanvärisenä.

Macbookia saa kolmessa eri värissä kuten iPadeja ja iPhonejakin.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *