Umpikaheleita kauhavalaisia?

Olen muutaman kerran joutunut hieraisemaan silmiäni tällä viikolla. Ensimmäinen kerta oli toissapäivänä, kun kauhavalainen vararehtori (!) kaipaili turvasaattuetta koululaisille – minkäpä muunkaan kuin turvapaikanhakijoiden takia:

Turvamiehet saattavat koululaisia Keskustan koululta LSK Business Parkille ja takaisin. Matkaa on suorinta tietä vajaat 1,5 kilometriä. Aivan pian lähtevät liikkeelle Kauhavan omat saattueet LSKB1 ja sitten LSKB2.

Siis LSKB1 ja LSKB2? Just.

Sama setti jatkui ja paheni päivän Hesarissa – vettä myllyyn heittää vararehtorin vaimo:

Hänen vaimonsa Kirsi Paavola jakaa miehensä huolen.

“Kun katsoo miten tytöt nykyään pukeutuvat, niillä on napapaitoja ja alushousut näkyvät. En usko, että päiväsaikaan mitään sattuu, mutta jos he iskevät silmänsä johonkin tyttöön ja lähtevät seuraamaan heitä…”, hän sanoo keittiössään Kauhavan keskustassa.

Että terveisiä 1950-luvulta. Paavolat eivät ole yksin mielipiteensä kanssa:

Kymmenet kauhavalaisten yläkoululaisten vanhemmat ovat uhanneet vetää lapsensa koulusta, koska kyseinen koulu sijaitsee samassa pihapiirissä pian avattavan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen kanssa.

Vastakkainen mielipidekin löytyy:

Hake- ja turveyrittäjä Jussi Palojärvi kertoo, että hän tukee turvapaikkakeskusta. Hänen mukaansa sinne tulee ihmisiä, jotka ovat paenneet henkensä edestä – heitä pitää auttaa.

Palojärven mukaan ulkomaalaiset voivat tuoda uutta eloa Kauhavalle, myös taloudellisena piristysruiskeena.

Hänen toiveensa kuitenkin olisi, että Kauhavalle tulisi enimmäkseen lapsiperheitä, eikä “raavaita nuoria miehiä”.

Olen miettinyt miten tällainen älämölö pääsee syntymään ennen kuin paikkakunnalle on tullut ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa. Ilmiö muistuttaa 1980-luvun satanismipaniikkia tai Ruokolahden leijonaa.

Eniten kuitenkin hämmästyttää kuinka ihmisillä riittää aikaa moisesta vouhkaamiseen. Ehkä Kauhavalla on umpitylsää ja ongelma juontuu siitä.

Ongelmaa ruokkii sekin, että pienellä paikkakunnalla ei ole helppoa olla se joka on eri mieltä enemmistön tai oletetun enemmistön kanssa. Kun vararehtoritasolla keikkuu rasististen aivopierujen pöristelijöitä, ei ole helppoa olla se joka avaa suunsa ja tuomitsee rasistisen vouhkaamisen umpihulluksi.

Kommentit
 1. 2

  Juuso Marttila sanoo

  Siis kyllä turvapaikanhakijoilta pitää takavarikoida sukellusveneet jo Schengen-alueelle saavuttavissa. Koska PQ17:kin upposi ja koska natsit, niin pitää ymmärtää vararehtorin pelkoa siitä, että turvapaikanhakijat upottavat kauhavalaiset koululaiset…

  Tai siis mietin, että mitäköhän on Ilkan toimittaja ajatellut juttua tehdessä. Ok, ymmärrän että jos joku heittää jotain niin älytöntä kuin saattueet ilmoille, pitää kysyä, että mitäs helvettiä. Mutta jos vastaus on täyttä puutaheinää laivoista ja natseista, niin kannattaisi jo vastaajan itsensä takia miettiä, kannattaako sitä pistää lehteen…

 2. 3

  kampiuheli sanoo

  Kyllä täällä normaalejakin on, niitä vaan et vaan siteerannut. Samanlainen arkisissa ympyröissä pyörivä maalaispitäjä kuin muutkin. Mediaa tietty kiinnostaa eniten ne säröiset kellot, kuten nyt sinua.

  • 3.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Siteerasin sitä yhtä yrittäjää joka toivotti keskuksen tervetulleeksi. Kuten Hesarikin siteerasi.

 3. 4

  Antti Wahlström sanoo

  Kiitos kirjoituksesta.

  Viittauksesi Ruokolahden leijonaan oli erittäin osuva. Kuten Kauhajoella niin myös Ruokolahdella pelkoa ja kauhua nostattaa mielikuvat. Niitä on helppo nostaa esiin ja vielä korostaa huhujen lietsomisella ja valheilla.
  En sorru kauhajokisten niputtamiseen pelkureiksi tai muukalaisvihaajiksi, mutta ruokolahtelaisten kokemus oli samassa kategoriassa.
  Satun tuntemaan Ruokolahden leijonan tarinan syntyhistorian ja sen alullepanijan. Tämä henkilö oli nähnyt eläimen juoksevan tien yli. Hän intoutui soittamaan kaverilleen, että nyt meni sellainen eläin tien yli, ettei se voinut olla ilves kun sillä oli niin pitkä häntä.
  Siitä se lähti. Puhelun vastaanottaja muodosti oman käsityksen siitä ja leijona oli varmaan kyseessä, koska ilves se ei voi olla. Puuma tai leijona. Leijona todennäköisemmin kuin puuma, koska sirkuksissa on leijonia ja sellainen on varmaan karannut.
  Alkuperäinen soittaja kuuli myöhemmin radiosta, näki lehdestä ja vielä televisiosta, että tästä hänen soitostaan on noussut suuri uutinen. Hän ei ruvennut oikomaan asiaa eikä sitä ole koskaan tehnyt julkisesti.
  Tämä villipeto, mikä piti Ruokolahtea jännityksessä oli oikeasti orava. Se oli hyppinyt tien yli ja siitä juttu lähti.
  Sillä oli niin pitkä häntä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *