Uhkailuviesti työnantajalle on tykkää-nappi 2.0

Pseudotieteitä ja muuta höpöhöpöä käsittelevä blogini ei herätä riemua kaikissa.

Työnantajalleni oli tänään aamulla lähetetty seuraavanlainen viesti nimimerkillä Karri – lihavointi sekä linkit vibraattorikommenttiin ja pieneen pippeliin ovat minun:

Voisitteko välittää viestin rehtorille / henkilöstöhallinnolle. Webbisivun perusteella teillä on palveluksessanne Vesa Linja-Aho niminen opettaja. Facebookissa on profiili kyseisen henkilön nimellä ja vaikuttaisi siltä, että kyseessä on oltava joko valeprofiili tai sitten kyseisen henkilön julkinen esiintyminen ei ole opettajan arvovallalle sopivaa. Kyseisessä profiilissa on Helsinki Metropolia University of Applied Sciences mainittuna työnantajana. Viimeaikaiset Vesa Linja-Ahon postitukset koskevat mm. aiheita "Millainen vibraattori sopii sähköyliherkälle" tai esimerkiksi Tuomas Embusken pieni pippeli. Erityisesti sähköyliherkkyyttä kokevat ihmiset näyttävät olevan Vesan tulilinjalla. Edustavatko nämä mielipiteet oppilaitoksenne yleistä linjaa ja onko mielestänne sopivaa, että työntekijänne esittää tällaisia mielipiteitä täysin julkisesti? Mikäli Vesan nimellä tehty facebook-profiili on aito, muuttaa tämä oppilaitoksenne arvostusta ainakin meidän yrityksessämme ja tämä tulee näkymään mm. työhönotossa. Jos opettajanne ovat ovat ajatusmaailmaltaan 15-vuotiaan koulukiusaajateinin tasolla, niin usko myös heidän oppilaisiinsa on lopullisesti menetetty. Otamme mieluummin töihin jostain toisesta oppilaitoksesta valmistuneita. Toivon, että viesti välittyy tätä kautta, eikä rehtorille tarvitsisi enää erikseen lähteä soittamaan. Tämä viesti on tarkoituksella lähetetty anonyyminä, koska emme halua joutua Vesan harjoittaman julkisen herjauksen kohteeksi. Huomioikaa, että tähän yhteydenottoon käytetystä sähköpostiosoitteesta johtuen emme voi vastata viesteihin.

Palaute on käsitelty yhdessä työnantajan kanssa ja todettu, että jatkotoimenpiteitä ei tarvita. Kirjoitukselle voisi naureskella ihan rivi riviltä, mutta kun tässä on muutakin tekemistä, niin tyydyn vain toteamaan, että olen ihan iloinen jos opiskelijoitani ei päädy työskentelemään yritykseen jonka johtoportaassa (?) on noin ilkeitä ja/tai sekaisin olevia ihmisiä.

Olen kyllä valmis keskustelemaan aiheesta kasvotusten, jos siihen löytyy rohkeutta.

Niille, jotka eivät tunne minua tai ole seuranneet kirjoitteluani: kuten jo edellisessä postauksessani kirjoitin, minulla ei ole sähköyliherkkiä vastaan mitään, vastustan ainoastaan heidän kärsimyksillään rahastavia käärmeöljykauppiaita (joista voit lukea lisää esimerkiksi Lilja Tammisen erinomaisesta blogikirjoituksesta, joka julkaistiin Skeptikko-lehdessäkin) ja henkilöitä jotka pyrkivät ujuttamaan aihetta koskavaa harhatietoa päättäjille.

Jos sähköherkkyys on ilmiönä uusi, tutustuminen kannattaa aloittaa tiedetoimittaja Raili Leinon ja allekirjoittaneen artikkelista Sähköallergia on harhaa, joka muuten julkaistaessaan poiki liikkeen keulahahmo Erja Tammisen soittamaan lehden toimitukseen ja haukkumaan ihmisiä toimitussihteereistä päätoimittajaan (jotka osasivat toki suhtautua palautteeseen asianmukaisella vakavuudella).

Mutta: kiitos palautteesta, se menee työhuoneeni seinälle tuohon edellisen vastaavan tapauksen syyttämättäjättämispäätöksen viereen (Venla oli muuten huipputyyppi, juttelimme asiasta jälkikäteen ja paiskasimme kättä – onko sinusta siihen?).

P.S. Olen Linja-aho, en Linja-Aho. Ihan niin kuin Enbuske ei ole ”Embuske”.

Kommentit
 1. 1

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Tässä asiassa olen Vesan puolella. FB-tarinoista ei tulisi vetää hernettä nenään eikä FB:ssä tarvitse roikkua. Tosin sieltä saa tietoakin, kuten kirjasta jossa kerrotaan kaikki. Sen nimi on ”Sähköherkän selviytymisopas”

 2. 2

  Eeeo sanoo

  Terve!

  Kannattaa myös keskustella aiheesta kolleegasi Osmo Massisen kanssa! Hän kerran sähköurakoinnin luennolla mainitsi, että oli ollut tekemässä sähköurakkaa omakotitalossa koska asiakas on sähköyliherkkä. Johdotukset piti muistaakseni siirtää kulkemaan vaihtoehtoisia reittejä makuuhuoneesa, kun asiakas ei saanut nukuttua voimakkaiden magneettikenttien takia. Kyllä oli Osmo ihmeissään millä tavalla voi sähkö ihmiseen vaikuttaa! Ja tämä siis vakavissaan. Näin meillä dippainssit sähköpuolella!

 3. 3

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Mutta, sähköherkkyys ei ole harhaa vaan todellisuutta niille joilla se on. Muiden on vaikeaa ymmärtää että tämä toinen terveen ja tavallisen näköinen ihminen on tosiasiassa kauheassa ahdistuksessa joka häviää vain pakenemalla metsään. Tai Kanarian saarille. Toipuminen kestää yleensä pari vuorokautta.

 4. 4

  sanoo

  Vesa hyvä,

  Nyt jaat taas virheellistä tietoa. Soitin päätoimittajalle ja pyysin saada laittaa juttuun vastiineen, mutta tähän ei suostuttu, mikä o9n aika lailla poikkeavaa menettelyä. En millään tavalla häntä haukkunut, sellainen ei kuulu tyyliini. Oikaisethan tiedon.

  En ole tuon viimeisimmässä bloggauksessa olleen jutun takana, mutta suoraan sanottuna olen ihmetellyt käytöstäsi, kun olet opettaja.

  Ystävällisesti,
  Erja

 5. 6

  Nyt jokuroti sanoo

  Minä taas olen ihmetellyt sinun käytöstäsi opettajan, Erja Tamminen. Akatemmisesti koulutettu (?) henkilö, joka levittää omia harhojaan totena on täysin väärä ihminen alalle.
  Vesalta en ole vielä perustelematonta väitettä nähnyt, mitta sinulta en ole nähnyt yhtään väitettä jonka pystyisit perustelemaan.
  En usko kaltaisesi vakuuttelua siitä, että et muka olisi tehnyt jotain.
  Nin, mikä Vesan käytöksessä opettajana nyt sitten mättää? Sekö, että hän kykenee perustelemaan asiansa? Sekö, että hän ei levitä harhoja?

 6. 7

  Johan pomppas! sanoo

  Se, että Linja-aho tuo moraalisesti erittäin kyseenalaisen bloginsa tiettäväksi suoraan Metropolian sisäiselle etusivulle, kertoo jo pakkomielteisestä käytöksestä, johon koulun johdon olisi syytä puuttua.
  Puuttua olisi syytä myöskin Linja-ahon pitämään opetukseen, jota ei voi pitää sopivana nuorille ihmisille. Itse olen ollut kahdella hänen pitämällään luennolla, joilla molemmilla tuli selväksi hänen vihamielinen suhtautumisensa kristinuskoon ja molemmilla luennoilla hän esim. kielsi koko sähköyliherkkyyden olemassaolon ja kyseenalaisti kyseisen sairauden omaavien henkilöiden mielenterveyden.
  Linja-aho sanoi, että aivotutkimus ei tue sähköyliherkkyyden olemassaoloa. Hän ei selvästikään ole lukenut yhtään oikeaa tieteellistä julkaisua, jossa käsitellään sähköyliherkkyyttä.
  Vakavasti yliherkiltä menee muuten taju kun he ovat riittävän lähellä tietynlaista sähkökenttää ja siihen ei vaikuta ovatko he tietoisia sähkökentän läheisyydestä vai eivät.

  Kodin kuvalehden skeptikkopalstan sekä skeptikkolehden lukemisen ohjeistaminen tieteellisen ajattelun perustaksi ei myöskään ole sopivaa korkeakoulussa. Itse tutkimustyötä 6 vuotta tehneenä ja mm. aivotutkimukseen käytettävien antureiden kehitystyötä tehneenä voin kertoa Vesalle että tieteellisen ajattelun perustaksi käytetään oikeassa elämässä ihan toisenlaista materiaalia.

  • 7.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Olisi ollut helpompaa vain jättää kommenttisi julkaisematta, mutta koska a) oletan nyt että olet tosissasi b) uskon vuoropuheluun, niin kommentoinpa lyhyesti:

   Se, että Linja-aho tuo moraalisesti erittäin kyseenalaisen bloginsa

   Mikä blogissani on ”moraalisesti erittäin kyseenalaista”?

   tiettäväksi suoraan Metropolian sisäiselle etusivulle, kertoo jo pakkomielteisestä käytöksestä, johon koulun johdon olisi syytä puuttua.

   En ole ”tuonut blogiani tiettäväksi suoraan Metropolian sisäiselle etusivulle” vaan kommentoinut intranettimme (= Tuubin) keskustelupalstalla seuraavasti:

   ”Olen saanut niin opiskelijoilta kuin kollegoiltani (kuten myös talon ulkopuolelta) toistakymmentä tiedustelua tämän työpaikkailmoituksen (autosähkötekniikan lehtori) johdosta, vielä kun kyseinen ilmoitus julkaistiin pian tämän tapauksen jälkeen. Lyhyesti: en ole lähdössä mihinkään, vaan kyseessä on uusi työpaikka. Meillä on ollut väkivajausta auto-koneella sen jälkeen kun yksi sähkötekniikan opettaja jäi eläkkeelle ja erinomainen sivutoiminen ope rupesi lisääntymään.”

   Koulun johdolla ei ole syytä eikä edes (laillisia) mahdollisuuksia puuttua ”pakkomielteiseen käytökseeni”.

   Puuttua olisi syytä myöskin Linja-ahon pitämään opetukseen, jota ei voi pitää sopivana nuorille ihmisille.

   Kyseisistä luennoista (orientoivissa opinnoissa pari skeptisen ajattelun luentoa) on tullut tämän kommenttisi lisäksi ainoastaan positiivista palautetta.

   Itse olen ollut kahdella hänen pitämällään luennolla, joilla molemmilla tuli selväksi hänen vihamielinen suhtautumisensa kristinuskoon

   Pahus kun ei ole tallennetta ko. luennoista, niin tämän voisi käydä läpi, mutta: kun valmistelin luennot en ottanut mukaan uskontojuttuja ollenkaan, juurikin sen takia, että aihe on tunteita herättävä – yksi opiskelija tuli tuntien jälkeen oikein kysymään, että miksi en käsitellyt uskontoja.

   Keksitkö väitteen päästäsi näiden uskontobloggausten jälkeen? Vai mitä sanoin uskonnoista?

   ja molemmilla luennoilla hän esim. kielsi koko sähköyliherkkyyden olemassaolon ja kyseenalaisti kyseisen sairauden omaavien henkilöiden mielenterveyden.

   Olet ilmeisesti oikea Linja-aho -fani, kun tulit molemmille luennoille (pidin siis kahdelle eri ryhmälle saman luennon).

   Linja-aho sanoi, että aivotutkimus ei tue sähköyliherkkyyden olemassaoloa.

   Nyt sotket asioita. Sanoin, että aivotutkimus ei tue oppijoiden jakoa auditiivisiin, kinesteettisiin ja visuaalisiin oppijoihin. Tämä ei ole minun mielipiteeni vaan huipputason aivotutkijan kommentti.

   Sähköherkkyys on siis ilmiönä olemassa – ts. oireet todellisia – mutta sähkökentistä se ei johdu. Eipä tätä – että sm-kentät aiheuttaisivat sähköherkille oireita – kyllä tue aivotutkimuskaan, eli kommenttini on sinänsä ihan oikea.

   Hän ei selvästikään ole lukenut yhtään oikeaa tieteellistä julkaisua, jossa käsitellään sähköyliherkkyyttä.

   Ei pidä paikkaansa.

   Vakavasti yliherkiltä menee muuten taju kun he ovat riittävän lähellä tietynlaista sähkökenttää ja siihen ei vaikuta ovatko he tietoisia sähkökentän läheisyydestä vai eivät.

   Minulla on hatara muistikuva että olisit maininnut tuosta luennolla mutta saatan muistaa omiani. Joka tapauksessa, haluat varmaan antaa jonkun lähdeviitteen tälle väitteelle?

   Tietenkin keneltä tahansa menee taju tai jopa henki jos menee riittävän voimakkaaseen kenttään (esimerkiksi 400 kV voimalinjan johtojen väliin) seikkailemaan.

   Kodin kuvalehden skeptikkopalstan sekä skeptikkolehden lukemisen ohjeistaminen tieteellisen ajattelun perustaksi ei myöskään ole sopivaa korkeakoulussa.

   Kodin kuvalehden? Viittasin Tiina Raevaaran skeptikkoblogiin, joka on Suomen Kuvalehden blogialustalla.

   Itse tutkimustyötä 6 vuotta tehneenä

   6 vuotta tutkimustyötä ei sitten jättänyt pysyviä vaurioita ajattelutapoihin?

   ja mm. aivotutkimukseen käytettävien antureiden kehitystyötä tehneenä voin kertoa Vesalle että tieteellisen ajattelun perustaksi käytetään oikeassa elämässä ihan toisenlaista materiaalia.

   Mitä siis itse suosittelisit?

   • 7.1.1

    sanoo

    Sähköherkkyys on siis ilmiönä olemassa – ts. oireet todellisia – mutta sähkökentistä se ei johdu. Eipä tätä – että sm-kentät aiheuttaisivat sähköherkille oireita – kyllä tue aivotutkimuskaan, eli kommenttini on sinänsä ihan oikea.

    Tuohon sanoisin lähinnä, että se että ”sähköherkkyyden” oireet ei johdu sähkökentistä, tarkoittaa juuri sitä ettei sähköherkkyys ole todellista. Ei pitäisi sanoa että sähköherkkyys on ilmiönä olemassa tai jotain vastaavaa tuubaa. Ihan kuin sanoisi että demonien mielenhallinta on ilmiönä olemassa koska joistain ihmisistä tuntuu siltä.

 7. 8

  Miika sanoo

  Voi pyhä sylvi minkälaisten urveloiden kanssa sä Vesa joudut painimaan 😀 Voimia sulle Vesa !

 8. 9

  Mietteliäs sanoo

  Miettinyt aina miten nämä ”sähköherkät” voivat edes tietää näistä blogeista ja vielä vähemmän vastata kun joutuvat sähkölaitteiden kanssa tekemisiin.

 9. 10

  Henrik Hassinen sanoo

  Haha voi että mitä kilipäitä kun jahtaavat yhtä Metropolian fiksuimmista maikoista! Keep it up, Vesa!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *