Tuolilla päähän, kivittämistä… – toimittajat väkivallan uhrina Suomessa

Ylen kuvaajaan käsiksi käyminen nosti pinnalle toimittajien kohtaaman väkivallan Suomessa. Aiheesta käydään vilkasta keskustelua ainakin Twitterissä.

Mitä tapauksia näitä sitten on tämä tuoreimman lisäksi? Löysin seuraavat tuoreehkot tapaukset:

Paljon laajempi ilmiö on sitten väkivallalla uhkaileminen. Törkypalaute ja väkivallalla uhkailu on tuttua esimerkiksi Venäjän informaatiosodasta, poliisirikollisuudesta ja maahanmuuttoa sivuavista aiheista kirjoittaville ja uusnatsien Rajat kiinni -mielenosoituksia kuvanneille toimittajille. Journalisti-lehden kyselyn mukaan joka kuudetta toimittajaa on uhkailtu. Joskus uhkailu johtaa tuomioon, joskus ei: keväällä 2016 valtakunnalliseen julkisuuteen nousi tapaus, jossa toimittajaan kohdistunut uhkailu johti syyttämättäjättämispäätökseen. Kohun seurauksena valtakunnansyyttäjä aloitti tapauksesta esitutkinnan.

Toimittajiin kohdistuvaa väkivaltaa googlatessa haaviin jäi myös tapaus, joka ei suoraan liity työhön toimittajana: helmikuussa 2014 päätoimittaja sai nyrkistä kun meni huomauttamaan toimituksen ikkunaan nojaillutta kaljaveikkoa.

Kommentit
 1. 1

  Turkulainen sanoo

  Ai uusnatsitoimittajiako Rajat kiinni -mielenosoituksia kuvaamassa? Epäselvästi muotoiltu lause. Muuten jos luet linkin takana olevan lauseen uudelleen huomaat että sekään ei viittaa uusnatseihin Suomessa, vaan Ruotsissa. Olen koko ajan ollut siinä käsityksessä, että Rajat kiinni-liike ei ole sidoksissa mihinkään poliittisiin ryhmiin.

  • 1.2

   Paula sanoo

   Vaikkei olisikaan sidoksissa nyt olemassa oleviin puoluepoliittisiin ryhmiin, vaikuttaa Rajat kiinni -liike nimeään myöten poliittisesti hyvinkin selkeätavoitteiselta ja melko rajatun ihmisjoukon liikkeeltä, eli on jo itsessään poliittinen ja ryhmä, siis poliittinen ryhmä.

   Erilaisten suuntausta tai aatteiden suhdetta tai vaikutusta Rajat kiinni -liikkeeseen taas voi kukin arvailla.

 2. 2

  H sanoo

  Myös toimittajien olisi tärkeää ymmärtää, että kaikki eivät ole asemassa, jossa voisivat turvallisesti olla mielenosoituksissa kasvot esillä. Siksi tulisi kunnioittaa osallistujien halua pysyä tunnistamattomana. Hesareilla ja Yleillä kun ei ole tapana sutata osallistujien naamoja kuvista (jota monet aktivistit tekevät omien mielenosoituskuviensa kanssa) pitäisi kuvaamisesta välillä pidättäytyä. Esim. rasisminvastaisissa mielenosoituksessa voi joutua natsien kuviin ja oikeasti vaaraan. Ja natsithan uhkailevat myös puolisoja ja lapsia.

  On omaan etuoikeutettuun asemaan käpertymistä kuvitella, että kaikki ovat turvassa mielenosoituksiin osallistuessaankin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *