Toimisiko Onnibusmainen lähestymistapa myös (opiskelija)-asumiseen?

Loppukesästä on uutisoitu, kuinka VR:llä on viimein herätty siihen, että Onnibus on yllättänyt heidät housut kintuissa. Tätä tapahtuu kaikkialla: kokonaan uudenlaiset liiketoimintamallit ovat mullistaneet monia toimialoja ja vaikuttavat pidemmällä tähtäimellä koko talouden rakenteisiin. Apple ei myy vain kännykkää vaan tarjoaa kokonaisen sovellusekosysteemin ja ottaa siivun jokaisesta myydystä softanpätkästä. Google tarjoaa ilmaisen hakukoneen ja tekee isoa voittoa mainoksilla – kuten Facebookin. Uber mahdollistaa tienaamisen autoa ajelemalla ja Airbnb omaa kämppää vuokraamalla.

Kämpistä puheen ollen: asuminen on niitä harvoja juttuja joissa uusi teknologia ja uudet liiketoimintamallit eivät ole pudottaneet hintoja radikaalisti. Mutta voisiko tähän tulla muutos? Ensimmäinen varoituslaukaus tästä tuli, kun Omenahotelli ilmoitti tarjoavansa opiskelijoille hätämajoitusta hintaan 490 euroa kuukaudessa.

Tarjous on erittäin fiksu veto hotellilta. Ensinnäkin se tuo läjäpäin ilmaista mainosta ja hyvää pr:ää hotellille. Toiseksi: hotellissa varmasti tiedetään käyttöaste melko tarkkaan etukäteen: jos siellä on jatkuvasti muutama huone tyhjänä, ne kannattaa vuokrata opiskelijalle joka tuo säännöllisen kassavirran hotellille.

Kun asiaa miettii tarkemmin, omenahotellihuone sopii opiskelijalle kuin nenä päähän: siellä on sänky, työpöytä, kylppäri ja mikrouuni. Monelle nykynuorelle perinteinen keittiö liesineen lienee ihan turha kapistus, kun koululta saa halvan Kela-tuetun lounaan ja illalla syödään hipsterikahvilassa. Opiskelija tarvitsee lähinnä hyvällä paikalla (= läheltä koulua ja/tai keskustaa) olevan paikan nukkumiseen ja nussimiseen. Kun muistelee omia opiskeluaikoja, niin aika vähän aikaa siellä asunnossa tuli vietettyä kello 23-09 ulkopuolisena aikana.

Opiskelija-asunnot ovat kalliita muun muassa koska vanhat ovat jo käytössä ja uusiin pitää rakentaa hervottoman kokoinen kylppäri. Entäpä jos homman hoitaisi niin, että asuintalon sijasta rakennetaan tai saneerataan hotelli, joka on täynnä pieniä huoneita: sänky, työpöytä ja suihkuvessa ilman turhia kotkotuksia. Kuinka alas hinnan saisi painettua?

Eikä sen tarvitsisi olla vain opiskelijoille – työssäkäyvä (työttömästä puhumattakaan) sinkku voi ihan mielellään tinkiä keittiöstä saadakseen asunnon 50 % alennuksella.

Tämä vaatisi jonkun innovatiivisen ja ennakkoluulottoman porukan toteuttajaksaan. Esimerkiksi HOASilla lienee yhtä paljon motivaatiota toiminnan kehittämiseen kuin VR:llä, ja samoista syistä.

Kommentit
 1. 1

  Timo sanoo

  Mielenkiintoinen näkökulma, kun nimen omaan tämän vuosituhannen puolella opiskelija-asuntosäätiöt ovat luopuneet niistä halvimmista asuntolatyyppisistä taloistaan, joissa huoneet olisivat juuri mallia ”sänky, työpöytä ja suihkuvessa ilman turhia kotkotuksia”. Tämä luopuminen on tietysti ollut seurausta osin siitä, että opiskelijat haluavat asua mukavasti yksiöissä. Jopa soluasunnot ovat katoavaa kansanperinnettä.

  • 1.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Hotellimainen ratkaisu yhdistäisi soluasumisen hinnan ja yksiön mukavuuden.

   • 1.1.1

    Jaana sanoo

    Pesutuvan lisäksi voisi olla leirintäaluemaisesti myös keittiötupa. Rivissä saarekkeita, joissa liesi, uuni, työtaso ja miksei vaikka sähkövatkainkin ja niissä varauslistat.

   • 1.1.2

    H sanoo

    Onhan näitä minikokoisia yksiöitäkin, muttei niissä haluta asua. Esimerkiksi Turun ylioppilaskylän ”itsemurhayksiöt” ovat 18 neliön kopperoita alle 300 euron vuokralla. Tiedä sitten millainen kysyntä olisi Helsingissä, jossa kohtuullisen kokoisia ykisöitä ei saa alle 400 eurolla.

 2. 2

  happosai sanoo

  Juuri opiskelija-asunnoissa esteettömyydestä voisi hyvin tinkiä, ainakin pohjakerrosta lukuun ottamatta. Opiskelijaasunnoissahan ei ole muutenkaan tarkoitus asua ikuisesti, joten tapaturman yms sattuessa voi hyvin muuttaa itselleen paremmin sopivaan tilaan.

  Muutenkin asumisessa pitäisi lähteä enemmän siitä, että asunnosta muutetaan elämäntilanteen muuttuessa. Nyt kaikki omakotitalotkin perähikiällä pitää rakentaa esteettömiksi vanhuutta silmälläpitäen, eikä mökkiin saa muuttaa pysyväksi – kun jos saisi lapsia, koulukyydin järjestäminen olisi liian kallista.

  Rakennetaan erilaisia asuntoja erilaisiin tilanteisiin, eikä yritetä pakoittaa jokaista taloa toteuttamaan kaikki samat asiat.

 3. 3

  Sam sanoo

  Solujen rakentamisesta luopuminen onkin ollut mielestäni virhe juuri Vesan mainitsemista syistä. Soluja jää tyhjilleen lähinnä kaukana keskustoista. Lähellä keskustaa ne kyllä täyttyvät tehokaasti. Soluilla voidaan tehdä asumisesta sekä halvempaa että sosiaalisempaa aikana, jolloin opiskelijoita vaivaa yksinäisyys ja rahaakaan ei ole liikaa.

  Toinen ongelma toki on, että monet solujen yhteiset tilat on toteutettu huonosti. Kööpenhaminen Tietgenkollegiet on mielestäni hyvä esimerkki oikein toteutetusta tilasta. https://en.wikipedia.org/wiki/Tietgenkollegiet

 4. 4

  RoniV sanoo

  Ajattelitko byrokratiasuomen tämän sallivan?

  Itse olen ollut Hoasilla töissäkin hetken ja voin täten kertoa, että ihan mielellään rakentaisivat kokonaisia taloja mini-asunnoilla… mutta ei saa.

  Enemmän kuin mielellään rakentaisivat ne myös keskusta-alueille koulujen vierelle… mutta ei saa.

  Kaikkea joutuvat vuosikausia kinumaan ja anelemaan isoilta herroilta ja tyypillinen vastaus kaikkeen on ”ei”. Juurikin tämän vuoksi, etenkin vanhemmat Hoasin asunnot ovat jossain perseen ja reiän välissä (jämä-alueita, jotka ei muille mene kaupaksi), tilanne onneksi parantunut.

  Sääntösuomessa hyvät ideat kaatuvat melkein aina poikkeuksetta samaan seinään ”ei saa” ’Computer says no’.

  PS. Pakko myöntää, aika hyvin itse onnistuit eleskelemään opiskelijana, jos oli varaa hipsteri kahviloissa pyöriä. Itsellä kun jäi opiskelijana semmoiset vajaa 100€ elämiseen vuokra(+sähkö/netti)+matkakulujen jälkeen.

  Mutta ettei väärin ymmärretä. Itse tuen tällaista systeemiä 100 %, mutta olen myös aika 100 % varma… että kyllä sieltä heti joku byrokraatti löytyy asian kieltämään.
  Pitäisi jotenkin onnistua luomaan ”opiskelijahotelli”, jolla kiertäisi nuo suoraan sanottuna saatanalliset säännöstelyt. Mutta eiköhän joku paperinpyörittäjä ehdi senkin kieltämään.

  ((Hoasilla muuten taisi juuri valmistua, jotain erityisluvalla rakennettuja miniasuntoja länsisatamaan?))

 5. 5

  Johannes Kangas sanoo

  Hoas rakentaa kohteet kaupungin tarjoamalla tontille julkisella tuella, eikä maksa tuloista veroja. Tämän vuoksi heidän vuokrien kanssa on aika hankala kilpailla. Lisäksi hoas saa yleensä helposti rakentaa ilman säädösrajoituksia kohteitaan: ei autopaikkavaatimusta, ei inva-vaatimusta, ei minimineliövaatimusta jne , mitä ei yritykselle suvaita.

  Lisäksi hotellissa tulee olla automaattinen paloilmoitin, joka hälyttää suoraan palolaitokselle. Tämä on opiskelija harjoituskokkailuja ajatellen käytännössä vähän huono ratkaisu.

  Näitä on, mekin pyöritämme yhtä, n. 100 huonetta, mutta mutta… kyllä opiskelijoille ja ihmisille olisi asuntoja paremmin saatavilla, jos säädökset olisivat väljemmät, ja tukipolitiikalla puututtaisiin vähemmän. Eräässä Helsinkiin suunnitellussa hotellissa kiinteistön vuosivuokra kaupungille on jo niin kova, ettei millään yhtälöllä toimi opiskelijoille. Opiskelija-asuntosäätiön vuokratessa vuokra katsotaan eri taulukosta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *