”Tieteestä pitää toitottaa” – ja Yliopisto-lehti saisi olla luetumpi

Lahjoitin joskus lasten tiedekerhotoimintaan rahaa ja ilmeisesti sen seurauksena minulle tulee Yliopisto-lehti (joka on eri asia kuin Ylioppilaslehti, jossa siinäkin on usein asiallista tavaraa). Lehden voi myös tilata kotiin 45 eurolla/vuosi. Osa jutuista tulee luettavaksi myös verkkoon, valitettavasti eivät kaikki.

Lehteä lukemalla pysyy suurin piirtein kärryillä siitä, mitä mielenkiintoista Helsingin yliopistolla tutkitaan. Uusimmassa numerossa on juttua muun muassa:

 • Enemmistön aika on ohi – Tutkijat yrittävät pysäyttää Euroopan jakautuisen meihin ja niihin.
 • Onnen maan duuri ja molli – Euroopan toiseksi onnellisimman kansan mollimentaliteetti on kansanmusiikin professori Heikki Laitisen mukaan kaksinkertainen myytti.

Oikein mielenkiintoisia kaikki, ei muuta kuin lukemaan ja jos tykkäät oikein, niin tilaamaan.

Kaikkein parasta juttua, Mikael Nikun kolumnia Toitota tieteestä! ei valitettavasti löydy verkosta. Siteeraan olennaisimman palan tähän:

Jokaisella suomalaisella on oikeus saada parasta mahdollista tietoa. Muuten tyhjiö täyttyy humpuukilla, rokotteista luovutaan, monokulttuurista haaveillaan, geenimuuntelu kielletään ja ministerit alkavat ajatella omilla aivoillaan.

Suomalaisilla on oikeus nähdä mitä veroeuroilla on aikaansaatu. Tutkimus, josta kukaan ei ole kuullut, on helppo lakkauttaa.

Näinpä. Kolumnissa kerrotaan myös, että yleistajuiset julkaisut ovat nyt yliopistojen rahoitusmallissa ja niistä maksetaan myös kirjoittajalle palkkio. Meillä ammattikorkeakouluissa tällainen käytäntö on ollut jo muutaman vuoden ja olen enemmän kuin iloinen, että se on otettu käyttöön myös yliopistoissa.

Kommentit
 1. 1

  Mikael Niku sanoo

  Kiitos ja kumarrus Vesa! Sen verran korjaan, että tarkoitin tuossa LEHTIEN maksamia kirjoituspalkkioita, näköjään tuli esitettyä asia epäselvästi. Mutta nyt kun mainitsit, niin taitaisi olla yliopistojen edun mukaista kannustaa tutkijoita toitottamaan. Nythän fiilis on paremminkin se, että ei kai sitä ainakaan työaikaa kehtaa mokomaan haaskata.

  • 1.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Joo, ehdin jo innostua että yliopisto on ottanut amk:sta (ainakin Metropolia ja HAMK) ja TKK:n joistain laitoksista tutun julkaisupalkkiokäytännön: kun tutkija julkaisee, hän saa pienen bonuksen kuukausipalkan yhteydessä.

   Tämä olisi erittäin tärkeää nimen omaan noiden populaarijulkaisujen kanssa ja yliopistoissa: siinä missä amk:n asiantuntijaopettajalle on hyvä juttu jos nimi on esillä alan lehdissä, yliopistotutkijoita meritoivat vain tieteelliset julkaisut, eivät populaarijulkaisut. Pieni bonus kannustaisi kirjoittamaan myös populaarijuttuja.

   Lisäksi olisi ihan oikeudenmukaista, että jos yliopisto saa ministeriöltä nelinumeroisen rahasumman siitä että tutkija kirjoittaa populaariartikkelin sanoma- tai aikakauslehteen, siitä saa tutkijakin siivun.

   Tästä oli hyvä Twitter-keskustelu, linkitän sen tähän muita varten:
   https://twitter.com/linjaaho/status/640194518378258432

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *