Tämän(kin) takia rakastan kirjastoa: varoittaa asiakasta huuhaasta

Teen taas lehtijuttua sähkömagneettisiin kenttiin liittyvästä huuhaasta, ja lähteitä tarkastaessani törmäsin pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-hakupalvelussa erästä alan kirjaa koskevaan huomautukseen. Kirja on Erja Tammisen, Päivi Rekulan ja Matti Juuselan Sähköä ilmassa, joka sisältää katteettomia väitteitä sähkö- ja magneettikenttien vaarallisuudesta. Muun muassa sanomalehti Kalevan kriitikko Markku Siivola kirjoitti ensimmäisen painoksen ilmestyessä:

Arkkitehti Päivi Rekula ja insinööri Matti Juusela näyttelevät kirjassa sivuosia, toki samanhenkisiä kuin kirjasta leijonanosan laatinut tiedottaja Erja Tamminen, Suomen Sähköyliherkkien hallituksen varajäsen*. Hän totisesti tiedottaa tuutin täydeltä.

Suomen sähköyliherkkien yhdistyksissä suurin ammattiryhmä on tietotekniikkaa työssään käyttäneet naiset ja IT-alan ammattilaiset, kertoo jäsenkysely. Ne viittasivat tietokoneen, television tai kännykän olevan herkimpiä sairauden laukaisijoita. Televisioiden palonestoaineet ovat korkealla epäiltyjen allergeenien listalla. Voimalinjat lisäävät syöpää, matkapuhelinmastot aiheuttavat tieteistarinalle vertoja vetävää kuolemankylvöä maatilalla, jossa lehmät tanssivat, linnut ja puut kuolevat eikä siinä vielä läheskään kaikki ihmeet.

Olipa totuus mikä tahansa, niin teos itsessään on epäluotettava johtuen pingotetusta omaan pussiin puhumisesta, jossa sähköallergiaan viittaamattomat tulokset selitetään aina tavalla tai toisella virheellisiksi, ja sähköallergiasta vakuuttaudutaan heppoisin perustein. Käytännössä miltei jokaista tutkimusta on sangen helppo syyttää luettelemalla vaikka satamäärin tekijöitä joita ei ole otettu mutta jotka pitäisi ottaa huomioon. Näin kirjoittajat menettelevät vesiperän vetäneiden tutkimusten kohdalla käyttäen myös jossittelutekniikkaa: jos olisi tehty niin, niin tulos olisi voinut olla positiivinen.

Kirja on luokiteltu luokkaan 613.3/59.24 Sosiaalilääketiede. Ympäristöterveys. Joskus kyselin (kirjastossa paikan päällä suullisesti) onko tämä ihan perusteltua, mutta kuulemma kirjasto ei voi ottaa kantaa kirjan sisältöön vaan luokitus menee otsikon ja aihepiirin perusteella. Mutta ei hätää! Kirjasto on lisännyt kirjan Helmet-tietoihin erittäin tarpeellisen huomautuksen:

Kirjoittajat toimivat ns. ”sähköyliherkkien” yhdistyksessä ja liiketoiminnassa. Tiedemaailmassa ”sähköyliherkkyyttä” ei ole kyetty osoittamaan.

Tätä soisi harrastettavan enemmänkin. Jos kirjasto ottaa kyseenalaisia väitteitä sisältävän omakustannekirjan hyllyynsä, on mielestäni ihan kuluttajansuojan kannalta tärkeää, että kirjan tausta kerrotaan lyhyesti:

Sähköä ilmassa

 

Pisteet kirjastolle!

 

 

Kuva tietokirjan sivuilta.

Kuva tietokirjan sivuilta.

* Nykyisin Sähköherkät ry, ja Tamminen on edennyt puheenjohtajaksi.

Kommentit
 1. 1

  NMP sanoo

  Mutta ei voi käyttää se ns-lyhennettä että lainausmerkkejä. Kirjastoalan ammattilaiset vieläpä. Eih!

   • 1.1.1

    Kyösti Isosaari sanoo

    Ei, vaan niin sanottu -ilmaus ja lainausmerkit ovat sama asia. Yhdessä ne ovat niin sanotusti torta pä torta.

   • 1.1.2

    NMP sanoo

    Joko ns. sähköyliherkkien tai ”sähköyliherkkien”. Ns. ja lainausmerkit kumoavat toisensa.

 2. 2

  Pike sanoo

  NMP ilmeisesti tarkoittaa, että ko. huomautuksessa nuo merkinnät ns. ja lainausmerkit ilmaisevat samaa asiaa, joten toinen merkinnöistä on ylimääräinen.

 3. 3

  sanoo

  Vesa, näytät kirjoittavan nyt kirjan 2. painoksesta. Kolmas painos ilmestyi elokuussa 2015. Sinulla on väärä kannen kuva. Kirjoittajat ovat samat. Tuo Kalevan kriitikon arvio oli ainoa negatiivinen. Kirja sai ilmestyessään kymmeniä erinomaisia arvioita. Muun muassa Turun Sanomien Kai Aulio, joka paljon uutisoi sähkömgneettisien kenttien vaikutuksista, otsikoi arvionsa: ”Suuria teoksia pieniltä kustantajilta”. Kalevan kriitikko oli siis todennäköisesti Skepsis ry:n jäsen.

  Tästä uudesta painoksesta olen sanut erityisesti lääkäreiltä hyvää palautetta. Kirja sisältää runsaasti lähdeviitteitä alkuperäistutkimuksiisn. Suosittelen luettavaksi, siten jokainen voi muodostaa asiasta oman mielipiteensä.

  Vesa, kiitos kun olet siistinyt kieltäsi.

  • 3.2

   Anssi Hakkarainen sanoo

   ”Kalevan kriitikko oli siis todennäköisesti Skepsis ry:n jäsen.”

   Skepsis ry, tuo Illuminatin uusi tuleminen…

 4. 4

  sanoo

  Korjaan myös virheellisen tiedon. Vuoden 2002 painokseen joku ”skeptikkoluetteloija” oli kirjastossa lisännyt tuon maininnan. Nyt se on asiattomana poistettu.

  Uudessa, vuonna 2015 ilmestyneessa painoksessa ei ole mitään tällaista mainintaa, joten minun on ilmeisesti kirjoitettava vastine tähän blogiin.

  • 4.2

   Jukka sanoo

   ”Vuoden 2002 painokseen joku ”skeptikkoluetteloija” oli kirjastossa lisännyt tuon maininnan. Nyt se on asiattomana poistettu.”
   Erja,
   1) Suomessa on yhdistymisvapaus, myös Skepsikseen kuuluminen on sallittua.
   2) Maininta ei ollut mitenkään asiaton vaan informoiva ja todenmukainen. Tällaista kuluttajavalistusta soisi näkevän enemmänkin.
   3) Jos kirjasi ovat saaneet hyviä arvosteluja, se ei välttämättä kerro niiden totuusarvosta mitään. Ilmeisesti olet sujuvakynäinen. Voisi toivoa, että käyttäisit lahjasi paremmin ja keskittyist johonkin muuhun.

 5. 5

  sanoo

  Vesa, vielä yksi toivomus. Kun kirjoitat tästä aihepiiristä, kirjoita Soneran toimimattomista verkoista. Asiakaskirjeessään he ilmoittavat keräävänsä kuparikaapelit ”vanhentuneen tekniikan rullalle” ja tarjoavansa ”parempaa tilalle”. ”Paremmasta” on uutisoitu lähes ainoastaan negatiivisia asioita.

 6. 6

  Miika Niemitalo sanoo

  Siis toi sähköyliherkkyyshän on ihan täysin huuhaata…. ja myös kaikki kaupallinen tuotesälä jota ”sähköyliherkille” myydään.

 7. 7

  sanoo

  Imagen blogeja arvostavana lukijana olen nyt hämmentynyt. Luen mielelläni poleemisiakin keskustelunavauksia, mutta olen aika varovainen bloggaajien suhteen siinä, miten oikeaa tietoa he tarjoavat, oli heidän oma mielipiteensä (joka voi ja jonka pitääkin näkyä!) sitten mikä vain. Eli laadukas tieto pohjana, sen päälle oman hengentuotteen tuoma lisäarvo, eikö niin?

  Tämän blogipostauksen tuottama keskustelu on hyvin ristiriitaista, ja arvostelun kohteeksi joutuneen kirjan kirjoittaja tuo esille seikkoja, joiden olisi pitänyt olla mukana alun perinkin.

  Huonona, harhaanjohtavana, pidän ensinnäkin bloggauksen otsikkoa. Se antaa ymmärtää että pääasia on kirjaston toimenpiteiden kehuminen, vaan pääasia onkin yksittäisen teoksen arvostelu. Minua koko tämä aihe ei olisi kiinnostanut ollenkaan, mutta otsikko toi minut tämän blogin äärelle. Lisäksi kirjan kirjoittaja kertoo ettei kirjaston mainintaa enää ole. (Kävin muuten tarkistamassa, että tämä pitää paikkansa.)

  Päällimmäisenä tästä vierailusta jää nyt mieleeni ikävä sävy, blogin kirjoittajan asennoituminen joko aiheeseen tai sen tekijöihin. Rivien välistä käy esille, että bloggaaja ja kiran kirjoittaja eivät ota ensimmäistä kertaa yhteen avoimella saitilla. Satunnaiselta lukijalta ei myöskään jää nyt huomaamatta, että postaus sisältää asiavirheitä, joihin kirjoittaja tarttuu, mihin puolestaan bloggaaja suhtautuu nurjamielisesti. Fiksumpaa olisi myöntää asiavirheet. Kaikkein parasta käytöstä osoittaisi ottaa niistä vastuu.

  Ja mainittakoon nyt varmuuden vuoksi: en ole itse aiheena olevan sisällön suhteen mitään mieltä. Kuten sanoin, asia ei kiinnosta. Mutta näin näkyvällä ja arvovaltaisella paikalla blogia pitävän kirjoituksen taso sen sijaan harmittaa.

 8. 8

  Venla sanoo

  Soppa sakenee tapauksessa Jyväskylän yliopisto ja säteilyhömppä. Luulin aiemmin, että ongelma oli vain avoimen puolella, mutta nyt minua infottiin, että vanha tuttu ”säteilyasiantuntija” kävi yliopistolla pitämässä aiheesta luennon. Nyt yritetään selvittää, kuka hänet sinne joka vuosi kutsuu, ja miksi. Epäilen, että asialla on sama työntekijä, jolla oli näppinsä pelissä kuivaverinäyte-gradun läpipääsyssä, mutta tämä on vasta epäilys. Jos asia ei ole näin, on laitoksella sitten enemmänkin mätää ja alan olla todella huolissani kyseisen yliopiston tasosta.

  • 8.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   Siis mitä, kerro lisää! Vaikka sähköpostilla minulle (etu.suku ät metropolia fi).

  • 8.2

   Jaska Jokunen sanoo

   Olisin kiinnostunut itsekin tietämään tästä lisää, joten voisitko kaivella hieman enemmän.

   Kys. yliopistolta valmistuneena tällaiset asiat (erään herra Puolimatkan lisäksi) sapettavat minua aikalailla ja toivoisin asianomaisten päätyvän jonkinlaiseen vastuuseen teoistaan.

   • 8.2.1

    Venla sanoo

    29.1. oli osana terveystiedon opintoja vierailuluento FT Mikko Ahoselta. Luento videoitiin ja tallennettiin moniviestimeen, että huuhaata voidaan levittää myös etänä ja avoimen yliopiston kautta. Kuulin asiasta ihmisen kautta, jonka opinnot ovat vielä kesken, eikä hän halua aloittaa protestia ennen kuin on saanut paperinsa pihalle (ymmärrettävistä syistä). Itsellä on tällä hetkellä lukuvuoden kiireisin kausi menossa, joten en ehdi tonkia asiaa sen syvemmin. Pitäisi laittaa s-postia terveystiedon laitoksen johdolle ja kysellä, kuka tuon herran on sinne kutsunut nyt ainakin kahtena peräkkäisenä vuotena. Ensin oli se kuivaverinäyte-gradu, nyt tämä. Alkaa tuntua siltä, että humanistikukkulalla on jotain mätää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *