”Sijoittamissuunnitelma” – uusi höpölakialoite eduskuntaan

Eduskunta käsittelee syksyllä kahta ihmisoikeuksiin puuttuvaa, poikkeuksellisen vastenmielistä höpöaloitetta. Toinen koskee aborttioikeutta ja toinen tasa-arvoista avioliittolakia. Toivotan aloitteille pikaista nurinmenoa.

Twitterissä vinkattiin, että nyt on eduskuntaan tulossa kolmaskin höpöaloite, joskaan ei yhtä vakavasta asiasta. Aloitteen lopputulema ei sinänsä ole kokonaan höpöä: olisi erittäin mielenkiintoista jos tukiasemien sijaintia voisi pyöritellä avoimena datana jos vaikka valitsee mokkulaa mökille. Mutta perusteluissa pyörii tuttu virsi:

Radiotaajuinen säteily ei ole ihmisille ja ympäristölle riskitöntä, vaan Maailman terveysjärjestön (WHO) luokituksen mukaan radiotaajuinen säteily on mahdollinen karsinogeeni (luokka 2B) eli mahdollisesti syöpää aiheuttava.

Optimaalinen tilanne olisi, että määriteltäisiin tarkka suojaetäisyys, jonka tulisi olla sellainen matka, joka riittää vaimentamaan matkaviestinverkon tukiasemasta tai radiomastosta tulevan lähetyksen tehoa merkittävästi. Suositeltava välimatka voisi olla esimerkiksi 300 metriä.

Myös kotimainen Säteilyturvakeskus (Stuk) on suositellut lasten kännykänkäytön rajoittamista, mutta sen mukaan tukiasemista ei kuitenkaan ole vaaraa toisin kuin Euroopan parlamentti päätöslauselmassaan vuodelta 2009 toteaa, ja vaikka WHO:n luokituksen mukaan myös tukiasemien lähettämä säteily kuuluu luokkaan 2B (mahdollisesti karsinogeeninen ihmisille).

Myös Bioinitiative-höpöraportti mainitaan. Bingoa ei kuitenkaan valitettavasti tule:

säteilybingo

Aloitetta lämmiteltiin jo viime syksynä ja bloggasin siitä vanhassa blogissani. Ainoa positiivinen asia aloitteessa on, että sen on allekirjoittanut vain neljä kansanedustajaa – hyvä hyvä! Vielä kun saataisiin Huhtasaari tulemaan järkiinsä evoluution kiistämisen kanssa (tai edes vaihtamaan se harmittomampaan huuhaaseen kuten kuussa käynnin kiistämiseen).

Kommentit
 1. 1

  Hannu Rytilä himself sanoo

  No mitäs Vesa luulet voittavasi tällä typerällä blogilla?
  Pidä varasi ettei tule uutta JSN-kantelua. Nimiä ei kannata mainita.

  Perustelussa pyörii tuttu virsi. Siksi, että se on totta.

  • 1.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   ”Nimiä ei kannata mainita.” Miksei? Jos päästelee julkisesti hölmöyksiä suustansa, siitä pitääkin tulla kritiikkiä – täällä ja muualla!

 2. 2

  Järkeä eduskuntaan! sanoo

  Eduskuntaan pyrkimisen ehdoksi pitäisi ehdottomasti lailla säätää tekniikan/luonnontieteiden tutkinto, riittävä työkokemus sekä uskonnottomuus. Sitten voisi nämä pölvästit ja sitä mukaa pölvästit lakialoitteet ja muut räpellykset vähentyä eduskunnasta ja hallituksesta.

 3. 3

  Hannu Rytilä sanoo

  No minä ainakin aion päästää nimeäsi ja Tapio professorin nimeä julkisuuteen, koska olette hakeutuneet siihen ihan itse.

  Kirjoitit:

  ”Jos päästelee julkisesti hölmöyksiä suustansa, siitä pitääkin tulla kritiikkiä – täällä ja muualla!”

  Ei muuta lisättävää.

 4. 4

  Hannu Rytilä sanoo

  Jos tarvitset hyvää miestä säteilyasioihin, täss olis siulle semmoinen. (Vapaa mukaelma Tuntemattomasta sotilaasta)

  Hannu Rytilä

 5. 5

  sanoo

  ”Vielä kun saataisiin Huhtasaari tulemaan järkiinsä evoluution kiistämisen kanssa (tai edes vaihtamaan se harmittomampaan huuhaaseen kuten kuussa käynnin kiistämiseen).”

  Eikö evoluution kiistäminen nyt kuitenkin ole varsin harmitonta huuhaata? Harvaan asiaan se kenenkään elämässä vaikuttaa, uskooko evoluution tahi sitten ei. Esimerkiksi uskomuslääketiede on jo ihan toinen asia: siihen uskomalla voi oikeasti aiheuttaa vahinkoa itselleen tai vaikka lapsilleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *