Sijaisopettajaa ku$€tetaan valtiovallan siunauksella

Edit 21.4.2015 klo 20.50: katso myös lisähuomautus tekstin lopusta.

Jos tekee lähes mitä tahansa työtä, siitä kertyy lomapäiviä. Jos lomapäiviä ei ehdi pitämään, ne maksetaan rahana. Näin sanoo vuosilomalaki.

Paitsi jos satut olemaan opettaja peruskoulussa tai toisella asteella (ja varmaan jossain muuallakin, en tunne koko kenttää). On jostain syystä täysin laillista palkata opettaja elokuun puolesta välistä toukokuun loppuun, jolloin hän ei saa kesäloma-ajalta palkkaa ollenkaan, toisin kuin vakituisessa virassa oleva opettaja. Tämä taas mahdollistaa kaikenlaisen kikkailun: esimerkiksi virassa oleva opettaja voi palata vanhempainvapaalta töihin kesän ajaksi, jolloin palkka juoksee mutta töitä ei tarvitse tehdä.

En syyllistä näitä palaajia mitenkään: kyllä minullekin ilmainen raha kelpaisi ja varmasti tekisin noin itsekin. Sitä paitsi: vaikka vakiopettaja ei palaisi kesän ajaksi töihin, mikään ei takaa että kunta maksaisi sijaiselle palkan kesäajalta. Vika on siis työnantajan toiminnassa tai oikeastaan sen mahdollistavassa lainsäädännössä (niin, heillekin kelpaa ”ilmainen raha” siinä missä minullekin kelpaisi).

OAJ:ta ei hotsita puuttua asiaan, koska ammattiliitot ajavat lähinnä vakituisessa työsuhteessa olevien jäärien asiaa. Ilman vakituista työpaikkaa olevat opettajat ovat usein nuoria, eikä kukaan puhu heidän puolestaan.

Ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa tämä ei onnistu, koska niissä noudatetaan 1600 tunnin vuosityöaikaa. Jos palkkaat opettajan vain yhdeksäksi kuukaudeksi, saat työllistääkin häntä vain (9/12)*1600=1200 tunnin edestä.

Se surullisen kuuluisa maalaisjärki on väärässä tässäkin: äkkiä ajattelisi, että yksityinen sektori ”riistää” työntekijää pahemmin kuin julkinen, mutta ainakin tässä asiassa julkinen sektori kunnostautuu surullisesti.

3515869205_1dc4b21a8d_o

Edit 21.4.2015 klo 20.50: Pari olennaista huomiota tuli luokanopettajien fb-ryhmästä:

 1. Toisin kuin vuosilomalain alaisissa duuneissa, opettaja ei voi siirtää vuosilomaansa pois vanhempainrahakauden alta. Eli jos vakiopettaja pitää vanhempainlomansa vaikkapa tammi-marraskuussa, hän on itse asiassa huonommassa asemassa kuin vuosilomalain alainen työntekijä, joka voi pitää ensin vanhempainloman tammi-marraskuusa ja siihen perään vuosilomansa. Tämä koskee siis äitiys/vanhempainrahakautta. Hoitovapaalla ei vuosilomaa kerry, eli siinä opettaja taas hyötyy verrattuna vuosilomalain alaisiin työntekijöihin.
 2. Työnantajilla tuntuu olevan linjana, että jos vakiopettaja ei nosta palkkaa kesä”työstään” niin palkkaa ei saa kukaan (koska lain mukaan vakiopelle se on pakko maksaa, mutta sijaiselle ei). Eli vakiopettaja ei ole se riistäjä vaan kunta.
Kommentit
 1. 1

  Vakiope sanoo

  Kahdelle opelle ei voi maksaa palkkaa. Kikkailijat ruotuun, kuten muissakin töissä. Itse olin kauan sitten lukukauden äitiysloman sijaisena. Äitiyslomalainen soi minulle kesälomasta puolet; oli siis etiikka kohdallaan.

 2. 2

  LK sanoo

  Ja kun kokemuslisät lasketaan palveluskuukausina, kolmen neljän vuoden sijaisputki siirtää monella kuukaudella ensimmäisen kokemuslisän saamista, vaikka varsinaista opetustyötä onkin tehty saman verran kuin ympärivuotisessa työsuhteessa.

  • 2.1

   dawn sanoo

   Lisäksi esim. Tampereella sijaisope maksaa palkastaan sairaskassan jäsenmaksua muiden kaupungin työntekijöiden lailla. Maksu menee heti ekasta palkkakuitista lähtien, mutta työterveyden palveluihin on oikeutettu vasta 6 kk, osaan vasta 12 kk työsuhteen jälkeen. Tämä karenssiaika nollaantuu jos työsuhteessa on muutamaa päivää pidempi katko, eli monella nuorella sijaisella joka kesä!

 3. 3

  Yliopistolainen sanoo

  Teoriassa yliopistossa pitäisi mennä noin, mutta käytännössä kukaan ei lomaile jotta saa omaa työtään eteenpäin, kun ei tiedä saako jatkoa työsuhteeseensa tai apurahaa taas seuraavaksi 3kk pätkäksi. Tämä koskee siis tietysti määräaikaisia työntekijöitä.

 4. 4

  pätkäduuniope sanoo

  Opettaja ei voi siirtää lomaansa esim pidettäväksi vanhempanhempainvapaan jälkeen kuten tavallisissa töissä. Oaj:n mukaan mikään ei estä eikä kiellä työnantajaa maksamasta loma-ajan palkkaa myös sijaiselle. Käytännössä nyt maksetaan samasta 9,5kk työstä toiselle työntekijälle 12kk palkka + lomarahat (viranhaltija) ja toiselle 9,5kk palkka + lomarahat jotka vähennetään työttömyyspäivärahasta. Erotus on vähintäänkin 6000€ netto.

 5. 5

  L sanoo

  Vanhempani on yläasteen opettaja, jonka määräaikaisia työsuhteita ketjutettiin vuosikaupalla samassa koulussa. Seurauksena lähes nelikymppinen yliopistokoulutettu ihminen joutui vuosia tekemään kesätöitä siivoojana. Sai 6 vuoden jälkeen lopulta viran, mutta työmotivaatiolle ja lojaaliudelle työnantajaa kohtaan ehti tapahtua melkoista hallaa. Erosi lopulta myös OAJ:sta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *