Se Hesarin printtitrolli *ei* ollut minun – ja pari sanaa väärän tiedon leviämisestä

Aamun Hesarin mielipidesivuilla oli – demariopiskelijoiden Hanna Huumosen järkikirjoituksen lisäksi – kuin suoraan allekirjoittaneen parodiakynästä lehahtanut aivopieru, jonka kirjoittaja on Hanna Korhonen Vihdistä.

Ilmiö ei sinänsä ole uusi: muistan kun Ylioppilaslehdessä joku oli tehnyt källin kaverilleen ja kirjoittanut miesten asevelvollisuutta vastustavan (muistaakseni ihan asiallisen) kirjoituksen, jota en olisi muuten huomannut mutta lehdessä oli oikaisu ja pahoittelu siitä, että toisen nimissä kirjoitettu pätkä oli päässyt yleisönosastoon.

Yleisönosastoon on helppo kirjoittaa toisen nimellä: kirjoituksen mukaan laitetaan vain yhteystiedot ja toimitus luottaa, että se on todella kyseisen henkilön kynästä. Ai miksikö luottaa? No koska trollauskirjoitukset ovat erittäin harvinaisia. Jos ilmiö olisi jokapäiväinen, siihen toki puututtaisiin. Vähän sama juttu kuin että Suomessa ajellaan auton ovet lukitsematta, koska takakontinputsaukset ja läppärilaukunsieppaukset liikennevaloissa ovat harvinaisia (tai jopa ennenkuulemattomia) rikoksia.

Tekaistuilla nimillä julkaistujen kirjoitusten määrästä ei tietenkään voi sanoa mitään, koska feikkikirjoitus paljastuu feikiksi vain jos oikea samanniminen henkilö ottaa vihaisena toimitukseen yhteyttä.

Mutta takaisin aivopieruun: koska kaverini epäili puolitosissaan kirjoitusta trollikseni, en voinut vastustaa kiusausta ja heitin somessa että se oli feikkikirjoitukseni. Laitoin oikaisun muutaman minuutin päästä perään. Ja sama juttu Facebookissa.

Tarinan opetus: väärä tieto lähti leviämään kuin seksitauti, oikaisu ei. Törmäsin pitkin päivää kommentteihin joiden sisältö oli HESARI LANKESI LINJA-AHON TROLLIIN. Jopa Hesarin toimituksesta otettiin yhteyttä ja tiedusteltiin asiaa. Toistettakoon siis vielä kerran: kyseinen mielipidekirjoitus ei ollut kirjoittamani. Jos olisi, tunnustaisin sen suoraselkäisesti.

Itse asiassa en ikimaailmassa kirjoittaisi tuollaista trollia printtilehteen. Ai miksikö? Koska se kääntyy itseään vastaan. Sen sijaan että sadat tuhannet kansalaiset naureskelisivat kirjoitukselle ”kuinka joku voi olla noin pöljä”, kyseisen mielipiteen lehteen painaminen ruokkii mielikuvaa jonka mukaan on ihan ok ajatella noin.

Internetissä trollaaminen toimii paremmin koska (alustasta riippuen) hyvin levinneeseen trollaukseen voi suoraan muuttaa sisällön ja kertoa että tämä oli trolli, mutta printtilehdessä tällaista reaaliaikaisuutta ei ole.

Kommentit
  1. 1

    Marjut sanoo

    Lukikohan kukaan noista väärän tiedon levittäjistä itse mielipidekirjoitusta? Minusta oli päivänselvää ettei se ollut sinun, tai kenenkään muunkaan feikkikirjoitus. En ole ihan varma miksi tämä oli selvää. Ehkä se oli kirjoituksesta huokuva vilpitön usko. Sellainen – tiedän, millainen on Parempi Maailma, ja haluan kertoa sen teille kaikille, oikeastaan haluan laulaa sen teille, ja se on ihanaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *