Samaan tilaisuuteen Timo Hännikäisen kanssa – ei kiitos

Moni ihmetteli nimeäni (ja muidenkin nimiä) PS-nuorten feminismitilaisuuden puhujalistalla. Tilaisuudessa on puhujana myös törkyviesteistään ja naisvihastaan tunnettu kirjailija Timo Hännikäinen.

Näen tässä vähintään kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on se, että esiintyminen samassa tilaisuudessa ruokkii mielikuvaa siitä, että feminismi ja antifeminismi olisivat jotenkin tasavertaiset näkemykset joista voi kivasti valkata itselleen sopivan, ihan niin kuin laittaako mustan vai vihreän paidan töihin vai ostaako Alepasta salmiakkia vai suklaata.

Tosiasiassa ensin mainittu aate on parantanut satojen miljoonien ihmisten elämänlaatua jälkimmäisten jarruttaessa ja päristellessä sylkeä internetissä.

Toinen ongelma liittyy henkilöön. Mielestäni raiskaus- ja hevosenkyrpäpuheillaan julkisuuteen nousut Timo Hännikäinen ei ansaitse yhtään lisäjulkisuutta enkä halua osallistua toimintaan joka sellaista hänelle tuo. Tuolla vääntäminen olisi kyllä satavarmasti hauskaa niin itseni kuin yleisönkin mielestä, mutta yhteiskunnallisen vahingon aiheuttamista ei voi perustella pelkällä hauskuudella.

Hupimielessä voi suostua paneeliin kännykkäsäteilyhörhöjen kanssa, koska kyseinen aate ei leikittele toisten ihmisoikeuksilla ja sen kannatus ja sen aiheuttamat yhteiskunnalliset ongelmat ovat (ainakin toistaiseksi) marginaalisia. Tässäkin on tietenkin mukana sama ongelma kuin feministipaneelissakin: pelkästään samaan tilaisuuteen suostuminen nostaa myös höpöväitteiden uskottavuutta. Juuri tästä syystä moni tieteentekijä kieltäytyy väittelemästä julkisesti ”vaihtoehtoväen” kanssa. Väittelyssä myös häviää helposti – ainakin yleisön mielestä – koska rajoitetun ajan puitteissa ja ilman pääsyä lähdekirjallisuuteen on paljon helpompaa päristää suustaan perättömiä väitteitä kuin kumota niitä uskottavasti.

Hännikäisen mukanaolosta ei mainittu paneeliin pyydettäessä, joten perun ilman omantunnontuskia osallistumiseni ja suosittelen samaa muillekin paneeliin tulossa olleille feministeille.

Kommentit
  1. 1

    Jarmo Määttä sanoo

    Itse kannatan keskustelu kulttuuria. Nämä kieltäytymiset saivat vaan kaverille mainosta. Esim itse en ollut koskaan kuullutkaan mitään tästä tyypistä.

    Mitä feminismin vaikutuksiin tulee totta kai on saanut hyvää aikaiseksi. ongelma on että vain toisen osapuolen asioita korostetaan. Toisen vähätellään… Tai vaietaan kokonaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *