Sähköherkkyyttä taloyhtiössä? Parannat sen kätkemällä SSID:n

Instagramissa kaveri jakoi kuvan lapusta, jossa pyydettiin sulkemaan wlan kun sitä ei käytetä tai ainakin yöksi:

Wlan taloyhtiössäEnsinnäkin on pakko antaa pisteitä lapun positiivisesta sävystä: siinä ei uhkailla vaan pyydetään kohteliaasti. Wlanin sulkeminen erikseen aiheuttaa kuitenkin turhaa vaivaa, mutta hätä ei ole tämän näköinen: on olemassa ratkaisu joka parantaa päänsäryn mutta ei haittaa wlanin käyttöä: mene langattoman reitittimen asetuksiin ja valitse sieltä ”piilota SSID” tai millä nimellä se reitittimessäsi  ikinä onkaan.

SSID:n piilottaminen on tietoturvamielessä turha temppu, mutta tämä valinta piilottaa verkon niin, että se ei näy enää tietokoneen verkkolistauksessa:

ssid

Koska sähköherkkyys ei johdu sähkömagneettisesta kentästä vaan siitä että ihminen uskoo olevansa sähkömagneettisessa kentässä, se paranee, kun tukiasema häviää listalta.

Naapurisopu säilyy, oireet toivottavasti helpottavat ja surffailusi ei häiriinny. Jos asia tulee puheeksi pihalla, naapuria kannattaa varovaisesti suositella hakeutumaan lääkäriin. Minä olen vain Suomen ensimmäinen TKK:lta valmistunut valelääkäri.

 

Kommentit
 1. 1

  Erkki sanoo

  Olen opiskellut pitkän fysiikan ja suhtaudun muutenkin tieteeseen vakavasti, mutta silti huomaan wlanin vaikutuksen aivan selvästi ja muutkin sähkömagneettiset kentät jos ne ovat riittävän voimakkaita. Jossain vaiheessa wlan aiheutti päänsärkyä, nykyään vain epämääräistä jomotusta mutta voin hyvin uskoa että riippuen herkkyydestä se voi joillekin aiheuttaa mahdollisesti hyvinkin suuria vaikutuksia. Ja miksei voisi? Ihmisen aivot ovat kemiaa ja sähkö pääasiassa. Jos aivot toimivat sähköllä miten ihmeessä sähkömagneettiset kentät eivät niihin voisi vaikuttaa? Koska signaali on niin heikko? Seuraan myös moderneinta aivotutkimusta ja voin luvata ettet sinä Vesku tai minä pysty varmuudella sanomaan kuinka herkkiin taajuuksiin aivot reagoivat.

  Kannatan tieteellistä lähestymistapaa missä ei hutiloida johtopäätöksiä. Aiheesta ei ole riittävästi tutkimusta katsoi sitä miten tahansa ja on samanlaista tieteenvastaisuutta hypätä suoraan johtopäätöksiin niin puolesta kuin vastaan. Jos aiheen sisällä ilmenee luulotautisuutta niinkun ilmenee kaikessa ei se tarkoita automaattisesti että aivan kaikki on pelkkää luulotautisuutta. Jos pelkät hajut voivat joillain aiheuttaa ikäviä vaikutuksia miten ihmeessä ei sähkömagneettinen säteily oli signaali kuinka heikko tahansa? Haluaisin oikeasti loogisen perustelun tähän? Ihmiskehoissa on eroja, jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Erotan myös äänistä enemmän nyansseja kuin muut keskimäärin ja fyysiset substanssit kuten esim kahvi vaikuttaa vahvemmin kun muihin. En saa sähkömagneettisista kentistä itse juurikaan terveysoireita joten asia ei minua niin haittaa mutta tunnen niiden vaikutuksen niin selvästi itse havaitsemalla että voi hyvin kuvitella että joku voi saada. Kuvittele hetki miten julmaa ja piittaamatonta tälläinen naljailu olisi jos paljastuisikin että olisit väärässä?

  • 1.2

   Mikko sanoo

   Vastineesi menee jo siinä vaiheessa mönkään, kuin sanot WLANin olevan voimakas. Mitäs toi purkki kuluttaa, watin vai kaksi?

   Itse en poissulje sitä, etteikö kymmenien tuhansien wattien värkit voisi vaikuttaa ihan oikeasti, mutta kyllä tuo WLANin häiritsevyys ja muukin on ihan korvien välissä. Okei siihenkin myönnytys, että joskus voi kerran miljoonassa vuodessa syntyä joku joka olisi erityisen herkkä, mutta kummasti nämä oireet alkoivat about samaan aikaan kuin tästä alettiin puhua.

  • 1.3

   VL sanoo

   Kehoitan että etsit lääkärin joka uskoo migreeniin (niitäkin lääkäreitä on, jotka eivät usko vaan pitävät sitä luulotautina). Migreeni voi tulla stressistä tai täysin satunnaisesti eikä sille oikeastaan ole muuta lääkettä kuin lepo ja kipulääkkeet. Sillä ei ole mitään tekemistä magneettikenttien kanssa (muuten kaikillä näillä ihmisillä olisi koko ajan jyskyttävä päänsärky koska me kaikki elämme Maan magneettikentän sisällä). Sen sijaan migreeni voi kyllä tulla stressistä tai pelosta – kuten tukiasemien ja langattomien yhteyksien pelkäämisestä.

  • 1.4

   Seppo Susi sanoo

   Tekemiesi kielioppivirheiden määrän perusteella voin päätellä, että sinulla ei ole minkäänlaista akateemista loppututkintoa.

  • 1.5

   ilmari sanoo

   Kerrostalon katolle tai seinään kiinnitetyn GSM-tukiaseman aiheuttaman säteilyn altistavan ties mille, mutta tietokoneen tai puhelimen aiheuttamana tuntuu kaukaa haetulta. Kyllähän mikroaaltouuneistakin varoitetaan, ettei pidä olla aivan vieressä koko päivää. Kaikkea kohtuudella 8 litraa kaurapuuroakin on riskialtista.

  • 1.6

   Tiina sanoo

   Jos tyyppi on sähköherkkä tai uskoo olevansa sähköherkkä, ei hänellä luonnollisestikaan ole kotona tietokonetta, jolla katsella naapurien wlanverkkolistaa

 2. 2

  Lasse Mäkelä sanoo

  Vähän kapeakatseista väheksyä toisten mahdollsia sairauksia. Onhan osa joutunut muuttamaan sähköttömiin mökkeihin ja hylkäämään kaiken tuntemansa. Maailma kehittyy ja samoin sairaudet, on erittäin helppoa sanoa että vika on vain ja ainoastaan psyykkeessä.

  Toki stressi tai kuviteltu sähkömagneettinenkenttä voivat aiheuttaa vastaavanlaisia oireita. Elämmekö edelleen sellaisessa yhteiskunnassa jossa jotain mitä ei ymmäretä tai 99,999999999% maailman väestöstä ei kärsi osoitellaan häntä sormella ja kirjoitellaan ivallisia blogeja? Elämme valitettavasti joo…

  • 2.1

   Vesa Linja-aho sanoo

   En väheksy, vaan tarjoan lääkettä taudin mukaan. Nuo mökkiin muuttajatkin voivat parantua, kun kuuntelevat oikeita lääkäreitä, ei puoskareita.

  • 2.2

   VL sanoo

   Vika ei ole psyykkeessä vaan siinä, että migreeni tulkitaan johtuvaksi ympäröivästä radiosäteilystä. Joka pahimmassa tapauksessa estää oikean hoidon hakemisen.

 3. 3

  Lauri sanoo

  Mitenhän käy poloiselle sähköyliherkälle 1,5 Teslan magneettikuvauskoneessa? Vai jätetäänkö kuvaamatta…

  • 3.1

   Hannu Rytilä himself sanoo

   Ei mitään ongelmaa. Tasainen magneettikenttä on OK, vaihteleva tuottaa oireet. Ja kyllä sähköherkkä kestää vähän aikaa vaikka mitä magneettikenttiä, niin minäkin.

   • 3.1.1

    joskus valmistanut magn.k... sanoo

    Mistä luulet magn.kuvaus koneen naksutuksen/hurinan johtuvan 😀

 4. 4

  Murre sanoo

  Tuohon vielä vaan kylkeen lisää lapun että ”anteeksi ajattelemattomuuteni, otin koko wlanin pois käytöstä :)” niin häviää oireet ja naapurisopu on jopa parempi kuin ennen!

 5. 5

  Kesj sanoo

  Maailmalta lukenut juttujat että naapurusto on valittanut oireista kun telemasto on pystytetty asutusalueelle.. oikeudessa kävi ilmi että mastoon ei ollut vielä vedetty minkäänlaisia piuhoja tai antenneja.

 6. 6

  Riku sanoo

  Kirjoitus antaa ymmärtää, että SSID:n salaaminen ei poista säteilylähdettä. Tämä ei ole totta. Kun SSID on näkyvillä, tukiasema lähettää tasaisin väliajoin paketin, joka sisältää sen SSID:n, MAC-osoitteen jne. Jos SSID salataan, tukiasema ei lähetä yhtään mitään, ellei jokin laite ole siihen yhteydessä. Toisin sanoen: jos sähköyliherkkyys olisi todellinen ongelma, SSID:n salaaminen olisi ihan järkevä ratkaisu.

  • 6.1

   Joel Kaartinen sanoo

   Yksikin älypuhelin tai tabletti, joita ei yleensä sammuteta yöksi, riittää hyvin pitämään tukiaseman aktiivisena vaikka se ei SSID:tään lähetteliskään. Joskin, lienee todennäköisestä että aktivoituminen on reilusti harvempaa kuitenkin useimmiten. Riippuu vähän mitä ohjelmistoa kännykällä tai tabletilla on netti käyttämässä.

 7. 7

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Riku kirjoittaa asiaa. Kun WLAN-tukiasema salataan, jää samalla vahingollisin 10 Hz Beacon-signaali pois.

 8. 8

  Hannu Rytilä himself sanoo

  Mutta Riku: Sähköherkkyys on joillekin todellinen ongelma eikä se poistu ivailemalla blogeissa. Ideasi on hyvä ja saatan toteuttaa sen ihan oikeasti, koska 10 Hz piikki (Beacon-signaali) on se pahin säteilymyrkky, minkä muuten mainitsin kirjassanikin jos olet viitsinyt lukea sen.

  • 8.1

   Hannu Rytilä himself sanoo

   Riku, mittasin juuri omasta TP-Link -reitittimestäni. Valitettavasti SSID-tunnuksen piilotus ei poista beacon-signaalia. Vasta WLAN-lähettimen katkaisu lopetti signaalin kokonaan.
   Toki eri valmistajien laitteissa saattaa olla eri käytäntöjä. Minulla on siis asialliset mittalaitteet, jos sitä epäilet.

  • 8.2

   Anonyymi sanoo

   Hannu hyvä,
   tuo 10 Hz viittaa tässä yhteydessä siihen, että WLAN-tukiasema lähettää SSID:n 10 kertaa sekunnissa (Hz = kertaa sekunnissa), mutta se SSID-tieto kulkee kyllä ihan samalla 2,4 GHz radiotaajuudella kuin kaikki muukin liikenne WLAN-verkossa. Kyseessä on siis väärinkäsitys, jossa oletetaan tämän 10 Hz tarkoittavan signaalin radiotaajuutta, vaikka näin ei ole.

   Väärinkäsitys on ymmärrettävä, sillä molemmista käsitteistä puhuessa voidaan käyttää termiä ”taajuus”. 10 kertaa sekunnissa vilkkuva valo tai kilisevä kello esimerkiksi vilkkuu/kilisee määritelmällisesti 10 Hz taajuudella, mutta ei tietenkään ole millään tapaa vaarallinen.

 9. 9

  Bhutanesepassport sanoo

  Se että sähköyliherkkyys on huuhaata ei tarkoita että luulotautisten oireet eivät olisi oikeita. On monesti jo todettu että Wlan ei aiheuta ongelmia, vaan kyse on nocebo efectista joka on siis placebo efektin vastakohta. Nocebo efekti aiheuttaa henkilössä oikeita negatiivisia oireita vaikka mitään muuta syytä kuin henkilön ajatusmaailma ei kyseisille oireille ole.

  Juurikin placebo ja nocebo efektien takia esim. lääketestaus tehdään niin ettei potilas tai lääkäri tiedä annetaanko lumelääkettä vai oikeaa lääkettä.

  Lyhyesti: Vaikka ”sähköherkät” ovatkin luulotautisia, ovat heidän oireensa todellisia.

 10. 10

  Tony sanoo

  Näin elektroniikka-insinöörinä tätä lukiessa tuli kyllä aamukahvit nenästä ulos! 😀 WLAN-tukiaseman lähetysteho on maksimissaan 10mW. Eli 0,01W. Siis ihan olematon. Jos sähköallergiasta kärsivän asuinpaikassa kuuluu jokin yleisradiokanava, niin sen aiheuttama kenttä on luultavasti voimakkaampi. Ja kännykkä esimerkiksi voi puskea 2 wattia RF-tehoa ulos. Tämä on samaa kakkelia ku että mikrossa lämmitetty ruoka säteilee. Joo, säteilee se. Infrapunaa. Ja huomatkaahan, että myös valo on sähkömagneettista säteilyä.

 11. 11

  Tietoliikenneinsinööri sanoo

  Hmm. wifi signaali 100mW, usean metrin päässä ja vielä siellä naapurin seinän takana. Samalla sujuvasti laitetaan kännykkä suoraan ohimoon jossa tilanteesta riippuen 2000mW teho. Kännykästäkö ei tule oireita? Wifi on myös siistiä hajaspektriä kuten luonnollinen sähkömagneettinen säteily mutta matkapuhelin viheliäistä pulssijaksotettua ja tässä tapauksessa suoraan päähän.

  Yllä olevan perusteella jos kännykästä ei tule oireita, mutta wifistä tulee *ei ole* kyseessä aito yliherkkyys sähkömagneettiselle säteilylle.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *